res:
Jak wzmocnić organizm po antybiotykach?

Jak wzmocnić organizm po antybiotykach?

6 komentarzy

Bierzesz antybiotyki lub niedawno zakoÅ„czyÅ‚eÅ› ich stosowanie? Przeczytaj, co zrobić, aby wzmocnić swój organizm po kuracji antybiotykami. Poniższy fragment pochodzi z książki „Encyklopedia żywienia”.

„Antybiotyki zabijajÄ… również korzystne mikroorganizmy w przewodzie pokarmowym i mogÄ… dodatkowo obciążać wÄ…trobÄ™. JeÅ›li niedawno zakoÅ„czyÅ‚eÅ› kuracjÄ™ antybiotykowÄ… lub jesteÅ› w jej trakcie, przyda ci siÄ™ poniższy plan dziaÅ‚ania.

Jak wzmocnić organizm po antybiotykach?

Celem jest utrzymanie prawidłowego poziomu pożytecznych bakterii w twoich jelitach, tak żebyś nie nabawił się kolejnej choroby zwanej kandydozą.

Jedz/pij

– Owoce i warzywa – co najmniej 8 porcji dziennie, żeby wzmocnić ukÅ‚ad odpornoÅ›ciowy.

– Produkty powstaÅ‚e w wyniku fermentacji, takie jak jogurty, kefiry, kapusta kwaszona, miso i natto, bo zawierajÄ… pożyteczne bakterie.

– Produkty pochodzenia zwierzÄ™cego ze zwierzÄ…t hodowanych ekologicznie. W gospodarstwach nieekologicznych zwierzÄ™tom zazwyczaj podaje siÄ™ antybiotyki, a ich pozostaÅ‚oÅ›ci mogÄ… znaleźć siÄ™ w miÄ™sie i jego przetworach. W ten sposób przyjmiesz kolejnÄ… ich dawkÄ™, jeszcze bardziej osÅ‚abiajÄ…cÄ… twój organizm.

– BÅ‚onnik, potrzebny do oczyszczenia jelit z toksyn oraz dostarczenia pożytecznym bakteriom pożywki. BÅ‚onnik znajduje siÄ™ w peÅ‚nym ziarnie, nasionach roÅ›lin strÄ…czkowych, orzechach, nasionach oraz owocach i warzywach, szczególnie w karczochach, bananach, cebuli i selerze naciowym.

– Czosnek i cebulÄ™. MajÄ… one wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci przeciwbakteryjne, toteż mogÄ… wzmocnić skuteczność antybiotyku i przyspieszyć zdrowienie.

– WodÄ™ – co najmniej 8 szklanek dziennie. Pomoże to ukÅ‚adowi odpornoÅ›ciowemu poradzić sobie z zakażeniem, a caÅ‚emu organizmowi oczyÅ›cić siÄ™ z toksyn i szkodliwych mikroorganizmów.

Unikaj

– Cukru, rafinowanych wÄ™glowodanów i nabiaÅ‚u. Produkty te pobudzajÄ… rozmnażanie drożdżaków, które po kuracji antybiotykowej czÄ™sto wypierajÄ… część pożytecznych bakterii z jelit.

– Alkoholu.

Zioła i preparaty uzupełniające

– Echinacea (jeżówka), traganek, żeÅ„-szeÅ„ syberyjski, korzeÅ„ berberysu, korzeÅ„ Å‚opianu, liÅ›cie oregano, pau d’arco i dziki bez korzystnie dziaÅ‚ajÄ… na ukÅ‚ad odpornoÅ›ciowy. Można je pić w formie herbat lub nalewek.

– Codziennie przyjmuj oset mleczny, żeby pomóc wÄ…trobie w pracy.

– Probiotyki, czyli pożyteczne bakterie, zabijane w organizmie przez antybiotyki. Szukaj produktów wysokiej jakoÅ›ci.

Dodatkowe wskazówki

– Unikaj pestycydów i innych substancji chemicznych zatruwajÄ…cych Å›rodowisko, bo osÅ‚abiajÄ… one ukÅ‚ad odpornoÅ›ciowy. Ilekroć to możliwe, jedz produkty ekologiczne i używaj naturalnych Å›rodków czystoÅ›ci”.

Powyższy fragment pochodzi z książki „Encyklopedia żywienia”.

encyklopedia-zywienia