res:
Przepis na mleko sojowe bez fasolowego posmaku

Przepis na mleko sojowe bez fasolowego posmaku

Mleko sojowe to znakomity zamiennik zwykłego krowiego mleka. Posiada podobne wartości odżywcze do krowiego mleka, jest bogate w białko i potas. Jeśli poszukujesz sprawdzonego przepisu na domowe mleko roślinne, wypróbuj poniższy przepis na mleko sojowe. Jego autorka, Miyoko Schinner, wielokrotnie eksperymentowała, aż udało jej się uzyskać dość neutralny smak, bez fasolowego posmaku. Domowe mleko sojowe […]

O czym warto wiedzieć podczas kupowania miodu?

O czym warto wiedzieć podczas kupowania miodu?

Miód jest jednym z najcenniejszych i niepowtarzalnych produktów żywnościowych. Kupując miód, zwłaszcza przeznaczony do stosowania leczniczego, należy pamiętać o kilku kwestiach. O czym warto wiedzieć podczas kupowania miodu? 1. OZNACZENIA NA ETYKIETACH Słowa takie jak „czysty” czy „naturalny” na etykietach brzmią zachęcająco, jednak w przeciwieństwie do produktów organicznych nie istnieją żadne normy rządowe dotyczące przyznawania […]

Czego unikać przy niedoczynności tarczycy? Poznaj odpowiednią dietę

Czego unikać przy niedoczynności tarczycy? Poznaj odpowiednią dietę

Hormony wydzielane przez tarczycę odpowiadają za wiele funkcji naszego organizmu. Osoby, które dotknęła niedoczynność tarczycy, zmagają się z kłopotliwymi objawami, takimi jak gwałtowne przybieranie na wadze, poczucie zimna czy osłabienie koncentracji. Ze względu na ten pierwszy objaw konieczna jest odpowiednia dieta, której wymaga chora tarczyca. Co jeść w przypadku niedoczynności? Na czym polega niedoczynność tarczycy? […]

7 produktów na lepsze trawienie

7 produktów na lepsze trawienie

Czy często masz uczucie ciężkości po posiłku, zgagę lub wzdęcia? Są to oznaki problemów z układem pokarmowym. Poznaj produkty na lepsze trawienie, które być może pomogą uporać się z Twoimi dolegliwościami. Pamiętaj, że jedzenie uznawane powszechnie za dobre dla układu pokarmowego nie musi być odpowiednie dla każdego. Niektóre osoby mogą źle reagować na pewne produkty, […]

Zupa antyrakowa - dodaj ją do swojego menu!

Zupa antyrakowa – dodaj ją do swojego menu!

Zupa antyrakowa to smaczne i szybkie w wykonaniu danie. Jego głównymi składnikami są warzywa o działaniu antynowotworowym: brokuły, cebule, marchewki, kapusty. Poznaj ten prosty przepis. Zupa antyrakowa Poniższy przepis jest na 2 porcje. Przygotowanie zupy zajmie Ci około ok 20 minut. SKŁADNIKI 2 szklanki gorącej wody 2 cebule dymki, posiekane 2 łyżki ziaren kminku 2 marchewki […]

Woda alkaliczna - prosty przepis dla każdego

Woda alkaliczna – prosty przepis dla każdego

Zdrowy organizm człowieka powinien mieć odczyn lekko zasadowy, czyli powinien kształtować się na poziomie 7,35 – 7,45 pH krwi. Utrzymanie takiego pH nie jest łatwe, ponieważ wiele czynników, głównie stres, środowisko i spożywane produkty zakwaszają organizm. To z kolei przekłada się na ogólne zmęczenie, problemy z trawieniem czy nadwagą. Istnieje jeszcze inne zagrożenie dla organizmu […]

Witamina D - najbardziej słoneczna witamina!

Witamina D – najbardziej słoneczna witamina!

Witamina D odgrywa kluczową rolę w rozwoju i funkcjonowaniu naszego organizmu. Tymczasem większość Polaków cierpi na jej niedobór. Dowiedz się więcej o tej niezwykle ważnej witaminie! Podstawowym źródłem naturalnej witaminy D w naszym organizmie jest synteza światła słonecznego przez skórę, dlatego potocznie bywa nazywana witaminą słońca. Niestety, w naszej szerokości geograficznej czas bezpośredniej ekspozycji ciała […]

Poznaj 10 produktów, które zmniejszają zgagę i refluks

Poznaj 10 produktów, które zmniejszają zgagę i refluks

Większość z nas doświadczyła nieprzyjemnego, piekącego bólu w klatce piersiowej po obfitym lub ciężkostrawnym posiłku – ach ta koszmarna zgaga! Dobra wiadomość jest taka, że pomimo iż odczuwasz bóle w okolicy mostka, nie ma to nic wspólnego z sercem. Uczucie pieczenia, którego doświadczasz, nosi fachową nazwę refluksu kwasowego. Kiedy zaczyna powtarzać się regularnie, możemy już […]

Poznaj zalety dyni

Poznaj zalety dyni

Dynia zaczyna królować na polskich stołach od późnego lata do pierwszych przymrozków. Warto przeznaczyć jej to zaszczytne miejsce w jesiennym menu, gdyż jest zdrowa, można wzbogacić nią wiele potraw, a z każdy element tego owocu (tak, dynia jest owocem, lecz zwyczajowo zalicza się ją do warzyw) jest jadalny. W dodatku, zanim przyrządzimy z niej pyszny […]