res:
Zupa antyrakowa - dodaj ją do swojego menu!

Zupa antyrakowa – dodaj ją do swojego menu!

Dodaj komentarz

Zupa antyrakowa to smaczne i szybkie w wykonaniu danie. Jego głównymi składnikami są warzywa o działaniu antynowotworowym: brokuły, cebule, marchewki, kapusty. Poznaj ten prosty przepis.

Zupa antyrakowa

Poniższy przepis jest na 2 porcje. Przygotowanie zupy zajmie Ci około ok 20 minut.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki gorącej wody
  • 2 cebule dymki, posiekane
  • 2 łyżki ziaren kminku
  • 2 marchewki
  • 2 plastry czerwonej kapusty
  • 2 plastry białej kapusty
  • 2 główki brokułów
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
  • 3 łyżki świeżego koperku
  • przyprawy wedle uznania

WYKONANIE

  1. Namocz kminek w czystej wodzie na 24 godziny przed użyciem, a następnie odsącz.
  2. Do garnka wrzuć brokuły podzielone na małe różyczki oraz ich łodygi pokrojone w cienkie plasterki.
  3. Na brokuły wrzuć startą kapustę i marchewkę i dodaj kminek.
  4. Zmiksuj cebulę w 2 szklankach gorącej wody i wlej bulion do warzyw.
  5. Przykryj, pozostaw na 5 minut do odparowania, przybierz koperkiem i plasterkami czerwonej papryki.

Smacznego 🙂

Właściwości zdrowotne warzyw

Zupa antyrakowa składa się z wielu warzyw bogatych w składniki odżywcze i substancje antynowotworowe.

zupa antyrakowa brokułBrokuł – zawiera m.in. kwas foliowy, potas, witaminę C, witaminę B, witaminę K, A. Natomiast w kiełkach brokułów znajdziemy m.in.: karotenoidy (takie jak beta-karoten), magnez, błonnik pokarmowy. Działanie antynowotworowe zawdzięcza substancji o nazwie sulforafan. Dowiedz się, jak gotować brokuły, aby działały antynowotworowo >>.

Marchew – jest źródłem potasu, błonnika, kwasu foliowego i witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, w tym beta-karotenu. Znajdziemy w niej dużo mikro- i makroelementów oraz flawonoidów, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się organizmu, korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Przed nowotworami chroni nas substancja o nazwie kwas retinowy, metabolit witaminy A.

Cebula – to niebywale proste w uprawie warzywo jest cennym źródłem wielu składników odżywczych. Oprócz tego zawiera allicynę i kwercetynę – składniki chroniące przed nowotworami.

Kapusta – działanie antynowotworowe wykazuje przede wszystkim kapusta biała i czerwona. Warzywa kapustne zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego, który wspomaga perystaltykę jelit i ich oczyszczanie. To również niezwykle bogate źródło witaminy C.

Przepis został zaczerpnięty z książki Próbowałam już tylu diet >>