res:
Hodowanie kiełków. Jak samodzielnie uprawiać je w domu?

Hodowanie kiełków. Jak samodzielnie uprawiać je w domu?

Dodaj komentarz

Kiełki od wielu lat uważane są za jedne z tzw. superfoods. Nic dziwnego, gdyż są znakomitym źródłem witamin i minerałów, a w dodatku hoduje się je niezwykle szybko i łatwo. Co więcej, każdy może założyć sobie swoją małą hodowlę. Nie trzeba wcale opierać się na produktach ze sklepu.

Kiełki – bogate źródło witamin – nie tylko na zimę!

Kiełki zawierają skoncentrowane ilości witamin, związków mineralnych, białka, enzymów oraz wielu innych cennych substancji. Wszystkie składniki są łatwo przyswajalne przez organizm.

Są polecane głównie w diecie wegetariańskiej, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby stały się elementem diety każdego z nas.

Niemalże z każdego rodzaju ziaren możemy wyhodować kiełki pełne witamin. Oto przykłady tych bardziej i mniej popularnych nasion:

  • Nasiona lnu – Kiełki z nasion lnu mają lekko słodki smak. Zawierają dużo soli mineralnych, lecytyny, są źródłem witamin C, E i B. Obniżają poziom złego cholesterolu. Regulują procesy trawienne. Są polecane przy zaparciach.
  • Nasiona fasoli mung – Mają lekko kwaskowaty smak. Zawierają dużo witamin A, B, PP, C, E, H, K. Są źródłem wielu mikroelementów, łatwo przyswajalnego białka i enzymów. Obniżają poziom złego cholesterolu.
  • Nasiona wiesiołka – Są niezastąpionym źródłem makro- i mikroelementów, enzymów i witamin z grupy B. Regulują procesy trawienne. Pozytywnie wpływają na pracę wątroby i jelit. Poprawiają stan skóry i paznokci. Wzmacniają organizm.
  • Nasiona dyni – Mają słodki smak, są lekko chrupiące. Wzmacniają i regulują organizm, pozytywnie oddziałują na górne drogi oddechowe, regulują metabolizm cukru. Są bogatym źródłem magnezu, cynku, żelaza oraz witamin A i B.
  • Nasiona rzeżuchy na kiełki – Charakteryzują się ostrym, wyrazistym smakiem.  Są bogate w składniki odżywcze: witaminy C, PP, P, B, związki potasu, magnezu, wapnia, siarki oraz mikroelementy. Wzmacniają organizm, poprawiają stan włosów, skóry i paznokci.
  • Nasiona rzodkiewki – Podobnie jak kiełki rzeżuchy, mają ostry, wyrazisty smak. Odnajdziemy w nich: dużo witaminy C i PP, magnezu, jodu, żelaza, cynku, wapnia oraz związków siarki. Dzięki nim poprawimy kondycję włosów, skóry i paznokci. Kiełki rzodkiewki pomagają również w oczyszczaniu dróg oddechowych.

kiełki

Sposoby na domową hodowlę kiełków

Garnek

Tak, w małym garnku z przykrywką też przygotujemy kiełki. Wystarczy wsypać nasiona na dno naczynia i przepłukiwać je wodą 2-3 razy dziennie. Garnek pozostawiamy pod przykryciem. Po 2-4 dniach kiełki będą gotowe.

Talerzyk

Bierzemy płaski talerz, wykładamy go gazą, watą lub innym materiałem chłonącym wodę. Na gazę sypiemy pojedynczą warstwę nasion i podlewamy ją wodą, najlepiej przegotowaną i letnią. Wodę należy uzupełniać tak, aby gaza cały czas była mokra. Nasiona umieszczamy w ciepłym i najlepiej ciemnym miejscu.

W zależności od gatunku nasion, kiełki ukazują się po 2-4 dniach.

Kiełkownica

To najbardziej profesjonalny przyrząd 🙂 W kuchni wygląda estetycznie. Do każdej kiełkownicy jest umieszczona szczegółowa instrukcja obsługi.

Słoik

Uprawa kiełków w słoiku to jedna z najpopularniejszych metod hodowli. Gotowe słoiki można bez problemu nabyć w sklepach, ale równie dobrze można je sobie wykonać samodzielnie. Wystarczy tylko słoik oraz kawałek gazy do jego przykrycia.

Nasiona należy umieścić tak, by nie przekraczały 1/4 jego wysokości. Następnie należy zalać je letnią, przegotowaną wodą i zostawić na kilka godzin. Po upływie tego czasu na wierzchu słoika trzeba zamontować gazę, po czym obrócić słoik do góry dnem. Kiełki należy namaczać co kilka godzin, 2-4 razy dziennie.

⇨ Dlaczego warto spacerować po lesie iglastym? Dobroczynne działanie drzew

Worek

W specjalnych lnianych workach najlepiej hodować kiełki, które nie wymagają światła do wzrostu. Nasiona namaczamy i wsadzamy do worka, po czym całość umieszczamy w umiarkowanie ciepłym miejscu, z dala od przeciągów. Każdego dnia moczymy nasz worek w letniej przegotowanej wodzie przez około minutę, po czym odciekamy nadmiar wody i ponownie umieszczamy woreczek w bezpiecznym miejscu. Proces ten powtarzamy przez kilka dni.

Wata

Najprostszy sposób uprawy kiełków. Potrzebujemy jedynie pojemnika, w którym umieszczamy wilgotną watę i rozsypujemy na nią nasiona. Metoda ta sprawdza się szczególnie przy hodowli rzodkiewki, gorczycy i siemienia lnianego. Przez cały okres uprawy należy pamiętać o tym, by regularnie moczyć watę, ale w sposób umiarkowany, tak by w pojemniczku nie znajdowało się zbyt wiele wody.

Doniczka

Kiełki można uprawiać także w doniczce. Metoda ta jest bardzo podobna do poprzedniej, z tym że zamiast waty używa się tu ziemi. Najlepiej sprawdza się w tym celu uniwersalne podłoże ogrodnicze. Podobnie jak w przypadku hodowli na wacie należy pamiętać o tym, że gleba powinna być cały czas wilgotna. Metoda ta jest stosowana bardzo rzadko, ale daje bardzo dobre rezultaty.

Jak zrobić domową kiełkownicę? Metody hodowli

Na kiełki nadają się tylko i wyłącznie specjalnie oznaczone nasiona. Nie chodzi tu jednak o to, że niektóre z tych „zwykłych” nie nadają się na kiełki, a o to, że duża ich część jest po prostu dodatkowo zaprawiona w celu zabezpieczenia przed chorobami i szkodnikami. Substancje chemiczne rozkładają się po kilku tygodniach, co w przypadku kiełków jest zbyt długim czasem. Do wysiewu kiełków powinniśmy więc wybierać tylko specjalne nasiona oznaczone jako „nasiona na kiełki” (zobacz >>). 

Kiełki możemy hodować na kilka różnych sposobów. Bez względu na zastosowaną metodę należy zapamiętać, że kiełki powinno uprawiać się w miejscu z dużą dostępnością światła dziennego, ale koniecznie należy osłonić je od Słońca. Niektóre nasiona mogą także wymagać namaczania przed wysianiem. Kiełki powinno się podlewać letnią, przegotowaną wodą, a po namaczaniach należy usuwać nadmiar wody z pojemnika. 


Zobacz także:

Lecznicze właściwości cebuli – super-warzywo