res:
Sok z brzozy - jak go samodzielnie pozyskać?

Sok z brzozy – jak go samodzielnie pozyskać?

Sok z brzozy – wzmacnia i oczyszcza organizm nie tylko na wiosnę. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub pozyskać samodzielnie. Najbardziej wartościowy jest sok zebrany wczesną wiosną – niedługo będzie idealny moment na jego pozyskanie, tak więc zapraszam do lektury 🙂 5 zalet soku z brzozy Sok z brzozy zawiera m.in. witaminę C, […]

5 zapomnianych warzyw, które warto wypróbować w kuchni

5 zapomnianych warzyw, które warto wypróbować w kuchni

Warzywa powinny być dodawane do każdego posiłku. Doskonale wypełniają żołądek, zawierają też wiele antyoksydantów, które odżywiają nasz organizm oraz mają właściwości odmładzające. Ale dobrze, aby w naszej diecie także i one były jak najbardziej urozmaicone. Warzywa mniej znane goszczą w kuchni wielu prawdziwych smakoszy. Znakomicie podbijają też ceny jarskich dań w restauracjach ;-). Smakują jednak […]

Żywność prosto od rolnika? Teraz tak!

Żywność prosto od rolnika? Teraz tak!

Od 1 stycznia weszła w życie ustawa, która umożliwia sprzedaż produktów żywnościowych wytworzonych przez rolników, są do niej wydane rozporządzenia wykonawcze, nie ma więc przeszkód, by rolnicy rozpoczęli taką działalność. Ustawa jest korzystna dla rolników, bo do 20 tys. zł, sprzedaż produktów w ramach handlu detalicznego będzie nieopodatkowana. Rolnik, który zamierza sprzedawać sam własne produkty, […]

3 proste przepisy na domowe batony energetyczne

3 proste przepisy na domowe batony energetyczne

Czy jesteś łasuchem, który codziennie podjada coś słodkiego? Masz z tego powodu wyrzuty sumienia i zastanawiasz się co zrobić ze słodkim uzależnieniem? Proponuję proste rozwiązanie – domowe batony na bazie naturalnych słodkich składników. Niedawno na rynku pojawiły się przepyszne batony ZmianyZmiany i batony Anny Lewandowskiej, które nie tylko zaspokajają apetyt na słodycze, lecz i zawierają zdrowe […]

6 mitów i faktów na temat żywienia w chorobie onkologicznej

6 mitów i faktów na temat żywienia w chorobie onkologicznej

Pacjenci onkologiczni i ich rodziny niejednokrotnie stają przed kwestią wyboru odpowiedniej diety. Jak wzmocnić organizm w trakcie choroby? Co jeść? Czego unikać? Szukając odpowiedzi na te pytania można pogubić się w gąszczu informacji. Poniższy artykuł rozwiewa wiele wątpliwości i obala popularne mity. Zapraszam do lektury. „Na temat żywienia w chorobie onkologicznej krąży wiele mitów, których […]

Soki, które wzmocnią twoje kości

Soki, które wzmocnią twoje kości

O mocne kości dba nie tylko wapń. Poniżej przedstawiamy przepisy na proste soki owocowo-warzywne, które zadbają o zdrowe i silne kości. SOK Z POMIDORÓW Te popularne warzywa to podstawowe źródło likopenu – karotenoidu o najsilniejszych właściwościach antyoksydacyjnych, którego rola w profilaktyce osteoporozy i spowalnianiu procesu demineralizacji kości została udowodniona w badaniach. Składniki: 2-3 duże pomidory świeża […]

Jarmuż - bohater w naszej kuchni

Jarmuż – bohater w naszej kuchni

Początki jarmużu sięgają czasów, kiedy ten dziki przodek kapusty porastał wschodnie wybrzeża Morza Śródziemnego (zdaniem niektórych badaczy jego ojczyzną jest Azja Mniejsza). Był on wówczas wysoką rośliną o mocno postrzępionych liściach. Kiedy ludzie odkryli jego wyśmienity smak i właściwości zdrowotne, zaczęli intensywnie poszukiwać tych roślin, zbierać ich nasiona i sadzić je na własne potrzeby. Rozpoczął […]

Zielone smoothies

Zielone smoothies

Nie od dziś wiadomo, że szeroko pojęta zielona żywność jest niezwykle bogatym źródłem cennych składników odżywczych, niezbędnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Co więcej, dieta z odpowiednio dobranymi proporcjami warzyw i owoców gwarantuje nie tylko dobre samopoczucie, ale również zauważalną poprawę stanu twojej skóry a nawet wzmocnienie odporności i opóźnienie procesów starzenia! Co jednak zrobić, jeśli komuś […]

Zdrowe napoje roślinne

Zdrowe napoje roślinne

Jednym z produktów cechujących się najwyższą zawartością łatwoprzyswajalnych wartości odżywczych jest… mleko. Zawiera ono składniki, które są nam niemal niezbędne do prawidłowego funkcjonowania w tym: białko, lipidy, wapń, magnes, fosfor, potas, witaminę A, B12, C, D, E, K, PP. Ponadto, mleko obniża ryzyko wstępowania wielu niebezpiecznych schorzeń tj.: nadciśnienie, raka jelita grubego. W wielu kulturach […]