Zupa Miso to tradycyjne danie w kuchni japońskiej. Zupa miso może być traktowana jako pełen posiłek, lub tylko jego część. Przygotowanie zupy miso-shiru jest niezwykle proste i szybkie. Kluczowym składnikiem jest bulion dashi, który przygotowujemy w oparciu o pastę miso. Inne składniki są zależne od osobistych preferencji, ich dostępności oraz od pory roku. W Japonii […]
Sprawdź także najnowsze wieści związane z wege-biznesem!
Jakie są najzdrowsze kuchnie świata? Przegląd
Najzdrowsze kuchnie świata to te, które najlepiej służą człowiekowi w zachowaniu zdrowia, siły i młodości. Każdy kraj szczyci się własnymi przepisami na smaczne potrawy. Kucharze i znawcy żywienia koncentrują się na składzie odżywczym potraw oraz ich sytości. Rodzaj pożywienia, jakiego używają do dań, uwarunkowany jest od występujących w danym rejonie roślin i zwierząt. Często posiłki […]
Zdrowa żywność – co to właściwie jest?
Zdrowa żywność to temat, do którego, na przestrzeni dziejów, podchodzono w skrajnie różny sposób. Kiedyś, chociaż nie często używano tego terminu, zdrowe produkty były paradoksalnie szerzej dostępne, z tego względu, że większość ludzi miała na co dzień bezpośrednią styczność z produkcją żywności i naturą jako taką. Z czasem kontakt ten zmalał, a rynek zalewała fala […]
Papryka czerwona i jej właściwości. Ile ma kalorii i jakie wartości odżywcze
Czerwona papryka – banalny dodatek do dania, czy niedoceniany superfoods? Wypluwana przez dzieci, nierzadko na życzenie eliminowana z niektórych potraw, a jednocześnie popularny dodatek m.in. do kanapek i sałatek – papryka. Nie(d)ocenione źródło dobra. Zmniejsza apetyt, poprawia nastrój i odmładza. Pochodzi z Ameryki, gdzie uprawiana była przez tysiąclecia. Dziś znana na całym świecie i wykorzystywana zarówno […]
Produkty z niskim indeksem glikemicznym
Indeks glikemiczny i oparta na nim dieta są ostatnio bardzo popularnymi tematami. Czym jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć? Czy taki sposób żywienia wpływa korzystnie na zdrowie? Kto może jeść produkty z niskim indeksem glikemicznym, a kto niekoniecznie? Czym jest indeks glikemiczny? Indeks glikemiczny jest miarą, która określa, jak bardzo po spożyciu 100 g […]
Właściwości kawy zbożowej. Czy jest zdrowa?
Kawa zbożowa jest napojem znanym w Europie od XVIII wieku, kiedy to zaczęła stanowić alternatywę dla kawy zawierającej kofeinę. Właściwości kawy zbożowej sprawiają, że jest wykorzystywana w szpitalnej diecie i polecana ludziom pragnącym zachować dobre zdrowie. W niniejszym artykule skupimy się na właściwościach tego napoju i odpowiemy na pytanie dotyczące kobiet w ciąży. Czy kobiety […]
Grzyby shiitake – właściwości i hodowla domowa
Grzyby shiitake, czyli twardziak japoński swoją nazwę wywodzi od dwóch japońskich słów: shii drzewo oraz take grzyb, rodzaj grzybu rosnącego w naturalnych warunkach na drzewie. Charakteryzuje się brązowawym lub brązowym kapeluszem dochodzącym do 20cm średnicy oraz trzonem o 3-4 cm grubości. Trzon przybiera barwę jasnoczerwonobrązową z ciemniejszymi łuskami w górnej części. Tu znajdziesz suszone grzyby shiitake >> Właściwości odżywcze […]
Oliwa z oliwek – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
Drzewa oliwne znane są od tysięcy lat, a pozyskiwane z nich oliwki to popularna przekąska i dodatek do sałatek, ale nie tylko – to także źródło cennej oliwy. W sklepach znajdziemy obecnie oleje różnego typu, a oliwa z oliwek nie bez powodu nadal należy do najbardziej popularnych. Dlaczego cieszy się tak dużym zainteresowaniem i jakimi […]
Kasza jaglana – właściwości i wartości odżywcze
Kasza jaglana jest jednym z najzdrowszych produktów, o który warto uzupełnić swoją dietę. Nie bez powodu zdobywa ona coraz większą popularność. Należy do grona superfoods, czyli składników o najlepszym wpływie na organizm człowieka. Pozyskuje się ją z łuskanych ziaren prosa, które uprawiane są od setek lat, także w Polsce. Dlaczego tak istotne jest spożywanie tej […]