res:
Właściwości kawy zbożowej. Czy jest zdrowa?

Właściwości kawy zbożowej. Czy jest zdrowa?

Dodaj komentarz

Kawa zbożowa jest napojem znanym w Europie od XVIII wieku, kiedy to zaczęła stanowić alternatywę dla kawy zawierającej kofeinę. Właściwości kawy zbożowej sprawiają, że jest wykorzystywana w szpitalnej diecie i polecana ludziom pragnącym zachować dobre zdrowie. W niniejszym artykule skupimy się na właściwościach tego napoju i odpowiemy na pytanie dotyczące kobiet w ciąży. Czy kobiety przy nadziei mogą pić kawę zbożową? Czy warto ją spożywać?

Sprawdź szeroki wybór kaw zbożowych >>

Kawa zbożowa - gdzie kupić

Kawa zbożowa – właściwości

Kawa zbożowa powstaje z takich składników jak prażony jęczmień, żyto, pszenica i orkisz. Dla podkreślenia smaku często dodaje się do niej szczyptę cykorii i buraka cukrowego. Doceniamy „zbożówkę” za jej smak, przywodzący na myśl czasy dzieciństwa. Warto podkreślić, że napój ten często podawany jest dzieciom w przedszkolach. Ze względu na brak kofeiny można ją pić przed spaniem.

Już w XVIII wieku doceniano jej walory, działające korzystnie na zdrowie. Oto zalety kawy zbożowej.

  • Jest niskokaloryczna. To cenna informacja dla osób, które dbają o figurę i pilnują ilości pochłanianych kalorii.
  • Zawiera w sobie błonnik pokarmowy. Składnik ten wspomaga pracę jelit i redukuje uczucie głodu.
  • Jest bogata w szereg składników odżywczych. W kawie zbożowej znajdziemy witaminę B, cynk, żelazo, potas i fosfor.
  • Kawa zbożowa zawiera polifenole, które wpływają na organizm na tyle korzystnie, że mają właściwości antyoksydacyjne.
  • Działa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego.
  • Łagodzi podrażnienia śluzówki układu pokarmowego.
  • Redukuje ilość złego cholesterolu.

Kawa zbożowa a ciąża

Kobietom będącym w ciąży nie zaleca się spożywania żadnych używek, od papierosów, przez alkohol, aż po kofeinę. Kofeina ma zdolność przenikania bariery łożyskowej, negatywnie wpływając na płód. Pod wpływem tego składnika może on wykazywać nadpobudliwość psychoruchową. Kofeina również wypłukuje potrzebne kobiecie i dziecku składniki odżywcze z organizmu. Spożywając nagminnie kawę, kobieta wypłukuje z siebie wapń, magnez, żelazo i witaminy (warto podkreślić, iż wapń jest budulcem kości dziecka). Z tego też względu kobiety w ciąży nie powinny pić kawy. Nie dotyczy to jednak kawy zbożowej, która zawiera wiele korzystnych dla organizmu składników odżywczych. Są one wręcz wymagane w przypadku ciąży, ponieważ zwiększa ona zapotrzebowanie na witaminy i potrzebne pierwiastki. Nie powoduje również negatywnych następstw mogących zaszkodzić dziecku.

Czy warto pić kawę zbożową?

Powyżej wymieniliśmy korzystne aspekty picia kawy zbożowej. Zalecana jest chociażby osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. Jeśli uwielbiasz kawę i nie możesz się od niej uwolnić, a jednak cierpisz na to schorzenie, kawa zbożowa będzie alternatywnym, dobrym dla zdrowia rozwiązaniem. Zważywszy na szereg wartości odżywczych, pijąc zbożówkę, zachowasz dobre zdrowie i świetne samopoczucie.

Ze względu na właściwości kawy zbożowej dedykowana jest również osobom dbającym o sylwetkę i pragnącym zredukować tkankę tłuszczową. Jeśli przypadkiem jesteś osobą fit, to przerzucenie się na kawę zbożową będzie strzałem w dziesiątkę. Nie tylko w mniejszym stopniu będziesz odczuwać głód, ale także zapewnisz swojemu organizmowi pakiet niezbędnych składników odżywczych, dzięki którym zachowasz zdrowy, szczupły i wysportowany wygląd.

Napój ten nie tylko jest bardzo zdrowy, ale i smaczny. Oceniając walory smakowe, trzeba wspomnieć o zróżnicowaniu kaw zbożowych. Będą one smakować nieco inaczej w zależności od rodzaju zbóż, z których są prażone. Podając inkę z mlekiem, śmietanką i dosładzając ją wedle osobistych preferencji, również można wpłynąć na jej smak.


Zobacz także:

Ile kofeiny ma kawa i od czego to zależy?

Jakie właściwości ma kawa? Lepsza rozpuszczalna czy ziarnista?