res:
Zielone warzywa. Które z warzyw do nich zaliczamy?

Zielone warzywa. Które z warzyw do nich zaliczamy?

Dodaj komentarz

Zielone warzywa cieszą się sporym zainteresowaniem. Warto im się przyjrzeć, by docenić, jak wiele dobra dostarczamy dzięki nim własnemu organizmowi. Ich bogaty skład, wartości odżywcze oraz smak sprawiają, że szczególnie w lecie i na jesień pragniemy przyrządzać jak najwięcej warzywnych smakołyków.

Dlaczego warto jeść zielone warzywa?

Zielone warzywa są źródłem wielu witamin oraz składników odżywczych. Ich spożywanie sprawia, że dostarczamy naszemu organizmowi potrzebnych mu produktów. Witaminy A, B, C, D, E, K, a także mangan, żelazo i potas nie tylko wpływają na prawidłową pracę wszystkich naszych układów, ale i pomagają w zwalczeniu wielu chorób oraz przykrych dolegliwości. Dołączenie zielonych warzyw do swojej diety pozwala skutecznie uporać się z anemią, problemami z odpornością, nadciśnieniem, czy choćby chorą trzustką.

Poza dobroczynnym działaniem zielonych warzyw trzeba wspomnieć również o ich smaku, który zachwyca podniebienia wielu osób. Wystarczy poznać kilka przepisów, dzięki którym przyrządzimy sobie nie tylko zdrowe, ale i pyszne oraz sycące posiłki. Sałatki, zupy, pasty – to tylko niewielka część wszystkich kulinarnych możliwości.

Jakie warzywa zaliczamy do warzyw zielonych?

Zanim zaczniemy zastanawiać się nad możliwościami przyrządzenia sobie pysznych i zdrowych posiłków, warto przypomnieć sobie, jakie warzywa zaliczamy do grupy warzyw zielonych. Przede wszystkim należą do nich:

  • brokuÅ‚y
  • groszek
  • szpinak
  • kapusta
  • zielona papryka
  • ogórek
  • szparagi
  • szczypiorek i koperek
  • cukinia
  • por
  • saÅ‚ata

Jakie potrawy można przyrządzić z zielonych warzyw?

Zupy

Jedną z potraw, o jakich możemy pomyśleć wykorzystując warzywa, są zupy. Wystarczy zdecydować się na nasze ulubione produkty i stworzyć z nich bazę lub dodać je do innych składników. Doskonale sprawdzają się zupy-kremy z zielonego groszku, pora lub brokułów. To podstawowe propozycje, które często są przygotowane w domach miłośników prostych i jednocześnie smacznych posiłków.

Tego rodzaju zupy z zielonych warzyw mają wiele zalet. Por ma właściwości moczopędne oraz pomaga w walce z przeziębieniem, więc jego spożywanie jest zalecane u osób cierpiących na tego typu schorzenia. Warto dołączyć do niego brokuły, które zawierają więcej witaminy C, niż wszelkie cytrusy. Dzięki takiej mieszance wzmacniamy swoją odporność i pomagamy organizmowi w regeneracji uszkodzonych tkanek.

Sałatki i koktajle

W upalne dni chętniej sięgamy po lekkie, nawadniające nas posiłki. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się przede wszystkim koktajle oraz sałatki.

By stworzyć zdrowy i jednocześnie smaczny koktajl, warto wybrać ulubione przez nas owoce i dodać do nich szpinak, ogórka (doskonale nawadnia przegrzany organizm!) lub seler naciowy. Już niewielkie ich ilości znacznie podwyższą wartość napoju i sprawią, że dostarczymy sobie wielu potrzebnych składników.

Miłośnicy sałatek mają szerokie możliwości. Wystarczy wybrać ulubione przez nas produkty, ewentualnie ugrillować lub upiec je, doprawić, pokroić i wymieszać. Wszystkie z wymienionych wyżej warzyw są doskonałymi składnikami nadającymi się do sałatek. Musimy jedynie zdecydować, na co akurat mamy ochotę. Często paprykę łączy się z kurczakiem, a szpinak z jajkiem i pomidorem. Wszystko zależy jednak od naszych preferencji.