res:
Zakwaszenie organizmu cz. 2

Zakwaszenie organizmu cz. 2

17 komentarzy

W części pierwszej poznaliśmy zjawisko zakwaszenia organizmu i objawy, część druga będzie zawierała praktyczne wskazówki do wykorzystania w życiu codziennym.

Żywność a zakwaszenie organizmu

Równowaga pH krwi i tkanek powinna polegać na diecie 70-80% produktów zasadowych i nie wiÄ™cej niż 20-30% produktów kwasowych. Co najmniej poÅ‚owÄ™ produktów zasadowych powinno spożywać siÄ™ na surowo. JeÅ›li masz problemy zdrowotne, to tym szybciej powrócisz do równowagi, im wiÄ™cej w Twojej diecie bÄ™dzie produktów zasadowych. Odczyn kwasowy lub zasadowy dotyczy odczynu, który powstaje po ostatecznym strawieniu danego produktu. Tak wiÄ™c cytryna, mimo że ma kwaÅ›ny smak, po strawieniu ma odczyn zasadowy. PH krwi powinno wynosić 7,35 – 7,41, jeżeli ono spada poniżej tych wskaźników powoduje to stan chorobowy. Oto krótka wskazówka dotyczÄ…ca kwasowoÅ›ci niektórych warzyw, owoców i produktów.

Produkty wysoko- i Å›redniokwasotwórcze (pH > 5 – 6,9) – ryby, jaja, miÄ™so, wÄ™dliny, cukier, biaÅ‚a mÄ…ka i produkty na bazie biaÅ‚ej mÄ…ki, ryż, sery żółte, czarna herbata, kawa, kakao i czekolada, piwo, orzeszki ziemne.

Produkty sÅ‚abo kwasotwórcze (pH do 7) – kasza gryczana, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, twaróg, orkisz i produkty na bazie orkiszu.

Produkty neutralne (pH 7) – Å›wieże masÅ‚o i Å›mietana, jogurty naturalne, oleje

Produkty Å›rednio i maÅ‚o zasadotwórcze (pH 7 – 8) – zielona herbata, kalafior, cebula, roszponka, kieÅ‚ki pszenicy i orkiszu, wiÅ›nie, czereÅ›nie, dojrzaÅ‚e jabÅ‚ka, gruszki, Å›liwki, oliwa oliwek, migdaÅ‚y, buraki, brokuÅ‚y, kapusta, marchew, seler, pomidory, ziemniaki, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak (gotowany), awokado, dojrzaÅ‚e banany i winogrona, sÅ‚odkie brzoskwinie, mandarynki, pomaraÅ„cze, cytryny, maliny, truskawki.

Produkty wysoko zasadotwórcze (pH 9,0 – 8,1) – grzyby – prawdziwki, kurki, ogórki, bakÅ‚ażany, dynie, cukinie, saÅ‚aty liÅ›ciaste, botwina, szpinak (surowy), czarna rzodkiew, Å›wieżo wyciskane soki warzywne, kiwi, arbuz, ananas, Å›wieżo wyciskane soki owocowe, suszone owoce – daktyle, figi, rodzynki;

Co zrobić, jeśli trudno rozstać się ze schabowym, czyli słów kilka o suplementach diety

Nic nie zastÄ…pi codziennej odpowiednio dobranej diety i aktywnoÅ›ci fizycznej. Jednak zdrowe nawyki żywieniowe warto wspomóc suplementami diety – zwÅ‚aszcza, jeÅ›li trudno rozstać siÄ™ z dawnymi, niezdrowymi nawykami, a w naszym menu przeważajÄ… produkty zakwaszajÄ…ce.

Suplementy są wskazane również dla osób, których tempo życia nie pozwala na codzienne gotowanie zdrowych posiłków. Ostatnio na polskim rynku ukazały się suplementy diety, które oprócz równoważenia pH dostarczają organizmowi witamin, minerałów, aminokwasów i flawonoidów. Jednym z takich suplementów jest >> młody jęczmień oraz produkty z serii Alkaline Care.

ZASADOWE PRODUKTY Alkaline Care

PuripHy – zasadowe krople

Alkaline 16 Greens – saszetki odkwaszajÄ…ce organizm

Spray chlorofil z miętą 

Sole odkwaszajÄ…ce organizm – pHour Salts

pHlush o smaku cytrynowym – saszetki