Właściwości kurkumy, które mogą cię zaskoczyć
Kurkuma >> to przyprawa, którą od dawna wykorzystuje się w kuchni i medycynie Dalekiego Wschodu. Powoli zyskuje uznanie także w Europie. Dlaczego tak jest? Sprawdźmy jakie właściwości kurkumy decydują o jej coraz większej popularności.
Kilka słów o kurkumie
Kurkuma pochodzi z Indii. Otrzymywana jest z korzeni roÅ›liny podobnej do imbiru – ostryżu. PoczÄ…tkowo byÅ‚a wykorzystywana do barwienia tkanin, a o jej dobroczynnym wpÅ‚ywie na organizm Å›wiat dowiedziaÅ‚ siÄ™ w 700 roku naszej ery. PoczÄ…tkowo sÅ‚użyÅ‚a do Å‚agodzenia skurczów menstruacyjnych i leczenia dolegliwoÅ›ci ukÅ‚adu nerwowego oraz chorób pasożytniczych. Wykorzystywano jÄ… także do zwalczania stanów zapalnych. Obecne badania wykazujÄ…, że kurkuma posiada dużo wiÄ™cej cennych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci.
Właściwości kurkumy
Kurkuma posiada bardzo szerokie spektrum działania i jest przy tym niezwykle skuteczna. Działa między innymi na układ nerwowy, pokarmowy i odpornościowy.
- Mózg – kurkuma przyspiesza procesy naprawcze ludzkiego mózgu. Dzieje siÄ™ tak ze wzglÄ™du na zawartość tumeronu – zwiÄ…zku, który pobudza tworzenie nowych komórek nerwowych i wspomaga mózg po chorobie i urazie. Badacze uważajÄ…, że w niedalekiej przyszÅ‚oÅ›ci skÅ‚adnik ten bÄ™dzie wykorzystywany w leczeniu choroby Alzheimera i udarów mózgu.
- Nowotwory – najsÅ‚ynniejszym skÅ‚adnikiem kurkumy jest kurkumina. Badania wykazujÄ…, że polifenol ten wykazuje dziaÅ‚anie przeciwzapalne i może być wykorzystywany w profilaktyce i leczeniu wiÄ™kszoÅ›ci nowotworów. Badania wykonywane na zwierzÄ™tach pokazaÅ‚y, że kurkuma zmniejsza wielkość guzów i czÄ™stotliwość ich wystÄ™powania.
- Trawienie – kurkuma pobudza wydzielanie gastryny i enzymów trzustkowych. Reguluje pracÄ™ trzustki i pomaga przy zaburzeniach trawienia. DziaÅ‚a również ochronnie na komórki wÄ…troby, może być stosowana jako wspomaganie w stanach uszkodzenia i niewydolnoÅ›ci tego organu.
- UkÅ‚ad odpornoÅ›ciowy – kurkumina podnosi poziom katelicydyny, czyli peptydu, który pomaga zapobiegać infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym. JeÅ›li infekcja zdąży siÄ™ rozwinąć, to kurkuma również bÄ™dzie przydatna. Kurkumina bardzo dobrze sprawdza siÄ™ w walce z infekcjami wirusowymi, które zdążyÅ‚y zaatakować już organizm. Hamuje ona namnażanie siÄ™ wirusa, poprawia samopoczucie i wzmacnia dziaÅ‚anie Å›rodków przeciwwirusowych.
Kurkuma >> wykazuje także korzystny wpływ na choroby oczu i obniżanie poziomu cukru we krwi. Zmniejsza także poziom cholesterolu. Potrzebne są jeszcze dalsze badania w tym kierunku, żeby upewnić się co do jej działania.
Kurkuma w kuchni
Kurkuma to jedna z podstawowych przypraw w krajach Bliskiego Wschodu. Wchodzi w skład niesamowicie popularnego curry i musztardy. Świetnie komponuje się z ryżem, zupami i potrawami z drobiu.
Warto wiÄ™c pomyÅ›leć o zmianie naszej diety i wprowadzenie do niej na staÅ‚e tej żółtej przyprawy – przede wszystkim ze wzglÄ™du na szerokie prozdrowotne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci kurkumy.