res:
Właściwości i wartości odżywcze daktyli

Właściwości i wartości odżywcze daktyli

Dodaj komentarz

Daktyle są owocem palmy daktylowej, która rośnie w wielu tropikalnych regionach świata. W ostatnich latach stały się dość popularne. Niemal wszystkie daktyle sprzedawane w Europie są suszone. W zależności od odmiany, świeże daktyle są dość małe i mają kolor od jaskrawoczerwonego do jasnożółtego. Medjool oraz Deglet Noor są najczęściej spotykanymi odmianami.

Daktyle są bogate w niektóre ważne składniki odżywcze i mają wiele zalet i zastosowań. Poznaj właściwości i wartości odżywcze daktyli i włącz je do swojej diety.

Właściwości daktyli

Ze wzglÄ™du na to, że daktyle można spotkać głównie w formie suszonych owoców, ich zawartość kalorii jest wyższa niż w przypadku wiÄ™kszoÅ›ci Å›wieżych owoców. Kaloryczność daktyli jest podobna, jak w przypadku innych suszonych owoców, takich jak rodzynki i figi. WiÄ™kszość kalorii w daktylach pochodzi z wÄ™glowodanów, reszta – z bardzo maÅ‚ej iloÅ›ci biaÅ‚ka.

Pomimo swoich kalorii daktyle zawierajÄ… – oprócz znacznej iloÅ›ci bÅ‚onnika – kilka ważnych witamin i minerałów, dziÄ™ki czemu można traktować je jako naturalny suplementy diety. Daktyle suszone lub Å›wieże sÄ… bardzo dobrym źródÅ‚em:

  • witamin, w tym B1, B2, B3 i B5,
  • przeciwutleniaczy,
  • fruktozy, która jest naturalnym cukrem wystÄ™pujÄ…cym w owocach.

Z racji występowania fruktozy daktyle są bardzo słodkie. Mają subtelny, karmelowy smak.

Daktyle stanowią doskonały, zdrowy zamiennik białego cukru.

Dieta dr Budwig i moc oleju lnianego »

Wartości odżywcze — daktyle świeże

Garstka 100 g świeżych daktyli zawiera mniej niż 145 kalorii. Ta sama porcja daktyli (100 g) zawiera 1,8 g białka, 1 g tłuszczu, 37 g węglowodanów i 3,5 g błonnika.

Świeże daktyle są lepszym źródłem witaminy C niż daktyle suszone.

Świeże daktyle mają krótszy okres przydatności do spożycia niż daktyle suszone. Wynosi on 8-10 miesięcy.

Wartości odżywcze — daktyle suszone

Suszone daktyle sÄ… częściej spotykanym wariantem na półkach sklepowych. PozostajÄ… Å›wieże przez dÅ‚uższy czas – nawet 5 lat (jeÅ›li bÄ™dÄ… odpowiednio przechowywane).

Są bardziej kaloryczne niż wersja świeża daktyle -w 100 g suszonych daktyli znajdziemy

  • okoÅ‚o 280 kalorii,
  • 2,8 g wiÄ™cej biaÅ‚ka,
  • 0,6 g. tÅ‚uszczu,
  • 76 g wÄ™glowodanów.
  • 5 g bÅ‚onnika

Daktyle suszone zawierają 2 razy więcej węglowodanów niż świeże, dlatego ważne jest, aby je jeść z umiarem.

Daktyle suszone są lepszym źródłem żelaza i wapnia niż świeże daktyle. Porcja 100 g zawiera około 82 mg wapnia oraz 8 mg żelaza. Owoce te zawierają także wyższą zawartość błonnika w porównaniu do ich świeżego odpowiednika (5 g w porcji 100 g), więc mogą być bardziej pomocne przy bólach żołądka i problemach z jelitami.

Zastosowanie daktyli

Istnieje wiele sposobów, aby siÄ™ nimi delektować – od pikantnych przystawek po sÅ‚odkie desery. Åšwieże daktyle je siÄ™, popijajÄ…c filiżankÄ… kawy lub kubkiem herbaty (aby zmniejszyć ich sÅ‚odycz). Można je także pokroić na pół i poÅ‚ożyć na tostach posmarowanych miodowym serem ricotta. Podawane bez pestek, nadziewane serem pleÅ›niowym stanowiÄ… prostÄ… przystawkÄ™ lub sÄ… częściÄ… tagine, marokaÅ„skiego wolnogotowanego gulaszu.

Daktyle są również bardzo lepkie, co sprawia, że są świetnym spoiwem w wypiekach takich jak ciastka i batony. Można je również łączyć z orzechami i nasionami, aby zrobić zdrowe batoniki lub kulki energetyczne. Daktyli można używać także do słodzenia sosów, np. sałatkowych i marynat. Dorzucone do smoothie z płatkami owsianymi, nadają mu naturalny słodki, karmelowy posmak. Same w sobie są również świetną, słodką przekąską, która może zastąpić czekoladę.

Zdrowe przekąski – które wybrać, na co zwrócić uwagę i na co uważać »