Właściwości i wartości odżywcze daktyli
Daktyle są owocem palmy daktylowej, która rośnie w wielu tropikalnych regionach świata. W ostatnich latach stały się dość popularne. Niemal wszystkie daktyle sprzedawane w Europie są suszone. W zależności od odmiany, świeże daktyle są dość małe i mają kolor od jaskrawoczerwonego do jasnożółtego. Medjool oraz Deglet Noor są najczęściej spotykanymi odmianami.
Daktyle są bogate w niektóre ważne składniki odżywcze i mają wiele zalet i zastosowań. Poznaj właściwości i wartości odżywcze daktyli i włącz je do swojej diety.
Właściwości daktyli
Ze wzglÄ™du na to, że daktyle można spotkać głównie w formie suszonych owoców, ich zawartość kalorii jest wyższa niż w przypadku wiÄ™kszoÅ›ci Å›wieżych owoców. Kaloryczność daktyli jest podobna, jak w przypadku innych suszonych owoców, takich jak rodzynki i figi. WiÄ™kszość kalorii w daktylach pochodzi z wÄ™glowodanów, reszta – z bardzo maÅ‚ej iloÅ›ci biaÅ‚ka.
Pomimo swoich kalorii daktyle zawierajÄ… – oprócz znacznej iloÅ›ci bÅ‚onnika – kilka ważnych witamin i minerałów, dziÄ™ki czemu można traktować je jako naturalny suplementy diety. Daktyle suszone lub Å›wieże sÄ… bardzo dobrym źródÅ‚em:
- witamin, w tym B1, B2, B3 i B5,
- przeciwutleniaczy,
- fruktozy, która jest naturalnym cukrem występującym w owocach.
Z racji występowania fruktozy daktyle są bardzo słodkie. Mają subtelny, karmelowy smak.
Daktyle stanowią doskonały, zdrowy zamiennik białego cukru.
Dieta dr Budwig i moc oleju lnianego »
Wartości odżywcze — daktyle świeże
Garstka 100 g świeżych daktyli zawiera mniej niż 145 kalorii. Ta sama porcja daktyli (100 g) zawiera 1,8 g białka, 1 g tłuszczu, 37 g węglowodanów i 3,5 g błonnika.
Świeże daktyle są lepszym źródłem witaminy C niż daktyle suszone.
Świeże daktyle mają krótszy okres przydatności do spożycia niż daktyle suszone. Wynosi on 8-10 miesięcy.
Wartości odżywcze — daktyle suszone
Suszone daktyle sÄ… częściej spotykanym wariantem na półkach sklepowych. PozostajÄ… Å›wieże przez dÅ‚uższy czas – nawet 5 lat (jeÅ›li bÄ™dÄ… odpowiednio przechowywane).
Są bardziej kaloryczne niż wersja świeża daktyle -w 100 g suszonych daktyli znajdziemy
- około 280 kalorii,
- 2,8 g więcej białka,
- 0,6 g. tłuszczu,
- 76 g węglowodanów.
- 5 g błonnika
Daktyle suszone zawierają 2 razy więcej węglowodanów niż świeże, dlatego ważne jest, aby je jeść z umiarem.
Daktyle suszone są lepszym źródłem żelaza i wapnia niż świeże daktyle. Porcja 100 g zawiera około 82 mg wapnia oraz 8 mg żelaza. Owoce te zawierają także wyższą zawartość błonnika w porównaniu do ich świeżego odpowiednika (5 g w porcji 100 g), więc mogą być bardziej pomocne przy bólach żołądka i problemach z jelitami.
Zastosowanie daktyli
Istnieje wiele sposobów, aby siÄ™ nimi delektować – od pikantnych przystawek po sÅ‚odkie desery. Åšwieże daktyle je siÄ™, popijajÄ…c filiżankÄ… kawy lub kubkiem herbaty (aby zmniejszyć ich sÅ‚odycz). Można je także pokroić na pół i poÅ‚ożyć na tostach posmarowanych miodowym serem ricotta. Podawane bez pestek, nadziewane serem pleÅ›niowym stanowiÄ… prostÄ… przystawkÄ™ lub sÄ… częściÄ… tagine, marokaÅ„skiego wolnogotowanego gulaszu.
Daktyle są również bardzo lepkie, co sprawia, że są świetnym spoiwem w wypiekach takich jak ciastka i batony. Można je również łączyć z orzechami i nasionami, aby zrobić zdrowe batoniki lub kulki energetyczne. Daktyli można używać także do słodzenia sosów, np. sałatkowych i marynat. Dorzucone do smoothie z płatkami owsianymi, nadają mu naturalny słodki, karmelowy posmak. Same w sobie są również świetną, słodką przekąską, która może zastąpić czekoladę.
Zdrowe przekąski – które wybrać, na co zwrócić uwagę i na co uważać »