Wielkanoc w wersji fit – zdrowe potrawy Å›wiÄ…teczne
Wielkanoc to zazwyczaj czas rodzinnych spotkań przy suto zastawionym stole, uginającym się od ciast, ciepłych dań, deserów, wędlin i napojów. To od nas zależy, na ile przygotowane potrawy będą zdrowe, oraz nie wpływające na przyrost zbędnych kilogramów po świątecznym ucztowaniu. Jeżeli zwracamy uwagę na to, co jemy, warto w wirze przedświątecznych przygotowań zaopatrzyć się w zdrowe przepisy na wielkanocne potrawy.
Zdrowe przepisy – jakich skÅ‚adników użyć?
Dania, pojawiające się na świątecznym stole, wcale nie muszą być wysokokaloryczne ani nafaszerowane różnego rodzaju niezdrowymi dodatkami. Coraz więcej osób przykłada wagę do tego, by potrawy powstawały z naturalnych, ekologicznych składników, i zawierały optymalną ilość kalorii, ułatwiając utrzymanie szczupłej sylwetki. Jeśli zależy nam, by i na naszym stole zagościły dania pełne zdrowia, warto zainteresować się alternatywnymi produktami, przydatnymi do ich sporządzania.
Godnym polecenia składnikiem jest mleczko kokosowe, stosowane najczęściej w deserach i daniach głównych – czyli potrawach występujących na świątecznym stole. To mleko roślinne jest idealnym zamiennikiem mleka krowiego, dlatego też może być używane we wszystkich potrawach je zawierających: babie wielkanocnej, mazurku, czy serniku na zimno.
Również olej kokosowy może wielokrotnie przydać się podczas przyrządzania świątecznych potraw. Ten nierafinowany olej jest w 100% naturalny, nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej, a zarazem ma wszechstronne zastosowanie przy smażeniu, pieczeniu i gotowaniu. Może być doskonałym składnikiem różnego rodzaju placków, nadaje się też do smażenia i pieczenia warzyw czy mięs, obecnych na wielkanocnym stole.
Gdy lubimy słodkie ciasta i desery, w naszej kuchni na stałe powinien zagościć ksylitol. Jest on zamiennikiem cukru, zawierającym 40% mniej kalorii oraz wspomagającym proces trawienia. Można go użyć we wszystkich potrawach, wymagających słodzenia.
Jeżeli nie lubimy specyficznego smaku ksylitolu, warto spróbować substancji słodzącej, jaką jest erytrol. Nie posiada on obcego posmaku, jest naturalny, niskokaloryczny i nie powoduje problemów trawiennych. Dodatkowo posiada praktycznie zerowy indeks glikemiczny, dzięki czemu bez przeszkód może być stosowany przez diabetyków.
W kuchni warto mieć pod ręką także daktyle i migdały. Te niezwykle zdrowe produkty znajdują szerokie zastosowanie podczas pieczenia ciast, są też niezbędne podczas tworzenia chociażby wielkanocnego mazurka. Mogą również służyć jako zdrowe, łatwo dostępne przekąski.
Również kasza jaglana może być z powodzeniem stosowana jako składnik świątecznych potraw. Nadaje się zarówno jako dodatek do mięs, podawanych na obiad, a także jako składnik mazurka jaglanego, baza do kotletów czy innych słodkich deserów.
Dlaczego warto dbać o zdrową świąteczną dietę?
Święta wcale nie muszą oznaczać przepełnionych, bolesnych żołądków i leniwego trawienia. Dzięki zastosowaniu odpowiednich zdrowych przepisów oraz naturalnych, wyselekcjonowanych składników, możemy przygotować pyszne dania, nie obciążające naszego przewodu pokarmowego. Użycie przy przyrządzaniu potraw składników takich jak mleczko kokosowe, ksylitol czy kasza jaglana, pomoże utrzymać właściwe tempo metabolizmu bez problemu zaparć, oraz dostarczą naszym organizmom cennych wartości odżywczych, takich jak witaminy, składniki mineralne czy błonnik. Dania przygotowane z ich użyciem, będą lekkostrawne, smaczne, dobrze przyswajalne, a jednocześnie pozytywnie wpłyną na stan naszej skóry, włosów, paznokci i ogólny stan organizmu.