res:
Sycące naleśniki z mąką gryczaną

Sycące naleśniki z mąką gryczaną

Dodaj komentarz

Naleśniki gryczane sycą dużo bardziej niż te zwykłe, napakowane przetworzonymi węglowodanami. Do ich przygotowania wykorzystujemy nasiona lnu, konopi oraz pseudozboża, co sprawia, że stanowią istną skarbnicę substancji odżywczych.

Przepisy uwzględniają jeden z fundamentów „Wege siły”, czyli przygotowywanie posiłków na małym ogniu. Naleśniki zawierają egzogenne kwasy tłuszczowe, które w wyższej temperaturze uległyby rozpadowi.

Naleśniki z mąką gryczaną

Mają lekki posmak cynamonu i gałki muszkatołowej. Ze wszystkich naleśników na diecie „Wege siła” najbardziej przypominają te tradycyjne.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • ¼ szklanki zmielonych nasion lnu
  • ¼ szklanki mąki konopnej,
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 banan
  • 2 szklanki wody
  • ½ szklanki płatków jęczmiennych (lub kiełków gryki/ugotowanej gryki),
  • olej kokosowy do smażenia
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia – nadają naleśnikom puszystości, można z niej zrezygnować – wtedy naleśniki będą bardziej zbite

WYKONANIE

W misce mieszamy mąkę gryczaną, nasiona lnu, mąkę konopną, proszek do pieczenia, cynamon i gałkę muszkatołową. W robocie kuchennym mieszamy banana z wodą, stopniowo dodając suche składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie łyżką albo łopatką dodajemy płatki jęczmienne. Pokrywamy patelnię cienką warstwą oleju kokosowego i podgrzewamy na średnim ogniu. Wlewamy na nią ciasto naleśnikowe i smażymy przez 5 minut, do pojawienia się na powierzchni bąbelków. Przewracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 5 minut.

Przepis pochodzi z książki Wege siła.