res:
Sok z pokrzywy i jego właściwości

Sok z pokrzywy i jego właściwości

Dodaj komentarz

sok z pokrzywy

Jeśli chcemy poprawić działanie układu moczowo-płciowego, wyleczyć infekcje i stany zapalne pęcherza, a także wzmocnić naczynia krwionośne, sięgnijmy po pełnowartościowy sok z pokrzywy. Świetnie sprawdzi się też przy stosowaniu zewnętrznym – np. w ramach odżywienia włosów i walki z łupieżem. Sok z pokrzywy od lat jest liderem wśród produktów naturalnych mających zastosowanie zarówno w lecznictwie, jak i kosmetyce. Dla zwiększenia dobroczynnego działania, korzystnym towarzystwem będzie żurawina.

SOK Z POKRZYWY – WŁAŚCIWOŚCI I DAWKOWANIE

Chociaż powszechnie pokrzywa kojarzy się z poparzeniami, ta roślina zawiera w sobie mnóstwo witamin i pierwiastków wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Są to między innymi:
– witaminy: A, C, E, K, B2
– pierwiastki: magnez, żelazo, krzem, wapń
– dodatkowe przeciwutleniacze: flawonoidy, saponiny

Przeciwutleniacze nazywane czasami antyoksydantami są substancjami, które pomagają zwalczyć wolne rodniki. Zasada jest prosta: im więcej wolnych rodników przedostaje się do organizmu, tym szybciej następują procesy starzenia, uwidaczniane m.in. na wiotczejącej skórze, zmarszczkach, suchości naskórka. Sok z pokrzywy wzmacnia odporność i układ krążenia. Obniża cholesterol i oczyszcza z toksyn. Stosowany regularnie, może być dobrą profilaktyką np. dla chorób nowotworowych, wrzodów dwunastnicy, reumatyzmu czy marskości wątroby. Zewnętrznie można go stosować nie tylko na włosy, ale też na cerę – pomoże w walce z bakteriami, trądzikiem i wysuszeniem. Sokiem z pokrzywy zredukujemy przebarwienia i sińce pod oczami. Zaleca się picie soku w ramach leczenia anemii oraz jako profilaktykę zapobiegającą niedokrwistości każdego rodzaju – np. małopłytkowości czy anemii złośliwej.

sok z pokrzywy

SAMODZIELNE PRZYGOTOWANIE SOKU Z POKRZYWY

Sok z pokrzywy jest dostępny w sprzedaży, ale można również przygotować go samodzielnie w domu. Wystarczy zebrać garść pokrzywy i zalać ją gorącą wodą. Częstym błędem jest użycie wrzątku – tym sposobem zamykamy sobie drogę do wchłonięcia najcenniejszych substancji. Wrzątek zabija witaminy i wymienione wyżej składniki. Po zalaniu gorącą wodą, dzięki której otrzymamy więcej soku, musimy chwilę odczekać lub przyłożyć na pokrzywę papierowe ręczniki – wtedy sprawnie odsączymy pędy z wody. Do przygotowania napoju najlepiej użyć miksera lub zwykłej maszynki do mięsa. Sok przechowujemy w lodówce przez maksymalnie dwie doby – przekraczając czas spożycia trzeba liczyć się z wymiotami lub biegunkami.

CZY NADMIERNA ILOŚĆ SOKU Z POKRZYWY SZKODZI?

Sok z pokrzywy nie jest sokiem, którego szklanki będziemy wypijali każdego dnia gasząc pragnienie. Przeciwnie – niezależnie od przygotowanej ilości, pierwsze dawkowanie powinno obejmować jedynie 1 łyżeczkę soku stosowaną 3 razy dziennie (najlepiej po jedzeniu) i to wyłącznie w rozdrobnieniu z wodą (proporcja 1:1). Po około 7 dniach możemy łyżeczkę zamienić na łyżkę. Po upływie 21 dni przerywamy kurację – zwykle zresztą efekty zauważymy już wcześniej. Ponowny powrót do kuracji jest zalecany po około 2-3 miesiącach.

Problemem może okazać się łączenie soku pokrzywowego z lekami moczopędnymi – jeśli przyjmujemy jakiekolwiek suplementy lub lekarstwa, których interakcji nie jesteśmy pewni, skonsultujmy swoja sytuację z lekarzem. Niekorzystne połączenia skutkują odwodnieniem lub zmianami w krzepliwości krwi. Osoby chorujące na nowotwory, cukrzycę, mięśniaki lub zmiany niepewnego pochodzenia, znajdują się w grupie przeciwwskazań.