res:
Dzika strona jedzenia - książka, którą warto mieć w domowej biblioteczce!

Dzika strona jedzenia – książka, którą warto mieć w domowej biblioteczce!

Dodaj komentarz

Czy wiesz, że pomidor jest tak naprawdę… przerośniętą jagodą? A banany miały kiedyś pestki? A może chcesz wiedzieć, czym się kierować przy wyborze cebuli, brzoskwiń czy sałaty? Albo w jakiej formie spożywać marchewkę, by wydobyć z niej to, co najzdrowsze?

 

„Dzika strona jedzenia”, autorstwa aktywistki żywieniowej Jo Robinson, to zbiór rad i wskazówek dotyczących tego, jakie owoce i warzywa wybierać w sklepie lub na targu, a także jak je przygotowywać, żeby uzyskać esencję witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy i wszystkiego tego, co umieściła w nich natura. Każdy z rozdziałów tego roślinnego kompendium poświęcony został innemu rodzajowi warzyw czy owoców – by szczegółowo przedstawić dostępne na rynku gatunki, ich wartości odżywcze oraz proste i często zaskakujące metody, na pozyskanie ich w jak największej ilości. Znajdziesz tu także specjalnie skonstruowane przepisy, z których każdy to prawdziwa bomba witaminowa i energetyczna.

Autorka zachęca cię do fascynującej podróży po świecie jadalnych roślin, podczas której dowiesz się:

  • O czym świadczy kolor skórki pomidora.
  • Jak zwiększyć antybakteryjne właściwości czosnku.
  • Czy sposób gotowania marchwi ma znaczenie.
  • Jakie owoce zawierają więcej błonnika niż otręby zbóż.
  • Które owoce możesz wzbogacić w substancje odżywcze, po prostu je gotując.
  • Jak przechowywać banany, by dłużej zachowały świeżość.

Ludzkość od lat inwestuje w uprawę roślin przede wszystkim bogatych w cukry i tłuszcze, jako drugorzędną cechę traktując zawartość witamin, przeciwutleniaczy czy błonnika. A to właśnie te substancje odżywcze pomagają żyć w zdrowiu i budują odporność. Robinson udowadnia, że uzbrojony w zawartą w tej książce wiedzę możesz uzupełnić te braki w prosty sposób. Może warto zatem skorzystać z tej skrupulatnie zebranej wiedzy i odżywiać się jeszcze zdrowiej niż do tej pory?

 

Nota o autorce:

Jo Robinson jest autorką i współautorką 14 książek o tematyce zdrowotnej, których sprzedano już w sumie ponad 2 miliony egzemplarzy. To aktywistka żywieniowa, najbardziej znana z badań nad korzyściami chowu trzody chlewnej, bydła, owiec i drobiu na naturalnych pastwiskach. Jej wypowiedzi o produkcji rolnej opartej na trawie, cytowane były w dziesiątkach głównych mediów w USA, w tym w Time, The New York Times, USA today, Men’s Health, Mother Earth News, National Public Radio i w Wall Street Journal. Jej strona internetowa www.eatwild.com odnotowała ponad 10 milionów odwiedzin. Autorka mieszka i pracuje na Vashon Island, wiejskiej wysepce w pobliżu Seattle w stanie Waszyngton, gdzie w swoim ogrodzie uprawia wiele zdrowych i pysznych odmian warzyw i owoców polecanych w tej książce.

 

„Dzika strona jedzenia”

– książka, którą warto mieć w swojej biblioteczce.

Dzika strona jedzenia