res:
Prosty przepis na domowy keczup

Prosty przepis na domowy keczup

Dodaj komentarz

Oto bajecznie prosty przepis na domowy keczup – bez sztucznych konserwantów i polepszaczy smaku. Poniższy przepis jest swego rodzaju bazą, na której możesz stworzyć nowy, bardziej odpowiedni dla ciebie smak.

Przepis na domowy keczup

Z podanych składników otrzymasz około 2 szklanek keczupu.

SKŁADNIKI:

  • 2 puszki (170g) koncentratu pomidorowego (1 i 1/3 szklanki)
  • 2/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki cukru organicznego
  • 2 łyżeczki soli morskiej

WYKONANIE:

  1. Wszystkie składniki umieść w średniej wielkości misce.
  2. Mieszaj do chwili rozpuszczenia się cukru. Możesz to zrobić także za pomocą robota kuchennego.

Gotowy produkt powinno się przechowywać w lodówce, gdzie zachowa przydatność do spożycia przez kilka miesięcy.

Keczupowe wariacje

Eksperymentuj ze smakiem keczupu 🙂 Powyższy przepis jest bazą, keczupem podstawowym, który możesz zmienić w smak bardziej pikantny, słodki, a może wędzony?

  • Keczup klonowo-balsamiczny. Zamiast cukru należy użyć syropu klonowego, a ocet jabłkowy zastąpić octem balsamicznym.
  • Keczup wędzony. Do podstawowego przepisu dodaj 1 łyżeczkę (lub więcej) wędzonej papryki w proszku.
  • Keczup hiszpański. Zamiast octu jabłkowego wykorzystaj ocet czerwony lub biały. Dodaj 1 łyżeczkę czosnku i 1 łyżeczkę cebuli w proszku, a następnie kilka drobno pokrojonych oliwek.
  • Pikantny keczup meksykański. Do podstawowego przepisu należy dodać jedną drobno posiekaną wędzoną paprykę chili w sosie adobo, pół łyżeczki czosnku w proszku i łyżeczkę mielonego kminku.

Dostosuj smak keczupu do swoich wymagań

Używając różnych rodzajów octu, substancji słodzących, a nawet soli, można uzyskać niezliczoną ilość odmian keczupu. Aby osiągnąć jeszcze większą głębię smaku, można dodać wędzoną paprykę, czy papryczki chili. Przygotowanie takiego keczupu zajmuje tylko chwilę – wystarczy pamiętać o czterech podstawowych zasadach.

  1. Użyj koncentratu pomidorowego.
  2. Zastosuj dowolny rodzaj octu – nie bój się eksperymentować! Może to być ocet balsamiczny, winny, ryżowy, z sherry, a nawet owocowy.
  3. Wykorzystaj dowolny rodzaj substancji słodzącej – cukier, agawę, syrop klonowy, cukier kokosowy, a nawet zmiksowane daktyle.
  4. Posłuż się dowolnie wybranym rodzajem soli – może to być sól wędzone lub smakowa, ale nie powinna być gruboziarnista, ponieważ się nie rozpuści.

Przepis pochodzi z książki Wegańska spiżarnia >>

Wegańska spiżarnia. Przepis na domowy keczup