Mleko roÅ›linne – poznaj jego zalety
Mleko roślinne (inna nazwa to po prostu napój roślinny) kupowane jest często jako alternatywa dla mleka krowiego, skierowane głównie do osób z nietolerancją laktozy zawartej w mleku krowim. Jednak poza wyglądem i smakiem mleko roślinne nie posiada tych samych właściwości, co mleko krowie.
Roślinny odpowiednik mleka to głównie produkt węglowodanowy, z małą ilością białka i tłuszczy. Składniki, z których zrobione jest mleko, mogą również uczulać (jak np. orzechy). Warto zwracać również uwagę na właściwości ziaren i orzechów użytych do produkcji danego rodzaju mleka.
Mleko roÅ›linne – jaki skÅ‚ad
Poza ziarnami, orzechami i nasionami w składzie mleka roślinnego możemy również znaleźć:
-  wodÄ™ – należy zwrócić uwagÄ™, jaki jest stosunek wody do iloÅ›ci użytych produktów
- różnego rodzaju cukry i słodziki wzbogacające smak produktu
- skÅ‚adniki dodatkowe: wapÅ„, witaminy: D i A oraz witaminy z grupy B – dla wzbogacenia wartoÅ›ci mleka
- olej słonecznikowy
- sól
- emulgatory i aromaty
- stabilizatory
- regulatory kwasowości (np. fosforany potasu, węglan wapnia)
- barwniki (np. beta karoten)
- ekstrakty smakowe
KupujÄ…c napój roÅ›linny >> należy zwrócić uwagÄ™ na skÅ‚ad kupowanego produktu – ważne, by byÅ‚ jak najkrótszy. Najlepiej, jeÅ›li mleko zawiera tylko wodÄ™ i konkretny produkt roÅ›linny, z którego jest zrobione. Należy pamiÄ™tać, że najzdrowsze jest mleko roÅ›linne, które nie ma w skÅ‚adzie cukru, dużej iloÅ›ci konserwantów i sztucznych barwników.
Jak zrobić napój roślinny?
Mleko roślinne >> kojarzy nam się głównie z mlekiem sojowym, jednak może być zrobione z różnych produktów roślinnych – orzechów, migdałów czy pestek. Można też w prosty i szybki sposób zrobić takie mleko samodzielnie w domu: nasiona lub ziarna moczymy przez noc, następnie płuczemy i miksujemy w blenderze z dodatkiem wody. Migdały i orzechy należy przed blendowaniem sparzyć wodą, aby pozbyć się gorzkiej skórki. Gęstość otrzymanego mleka uzależniona jest od ilości wody, jaką dodajemy do ziaren. Tak przygotowaną miksturę przelewamy i wyciskamy przez gazę do szklanego naczynia.
Tak przygotowane mleko jest gotowe do spożycia, a to co zostanie na gazie, czyli pozostaÅ‚oÅ›ci po orzechach lub ziarnach możemy również wykorzystać – na przykÅ‚ad jako nadzienie do naleÅ›ników czy ciast lub jako zagÄ™stnik do sosów lub zup.
W ten sposób możemy przygotować mleko jaglane, mleko migdałowe, mleko kokosowe, mleko ryżowe, mleko z orzechów nerkowca, mleko owsiane, gryczane, jęczmienne i orkiszowe. Po przygotowaniu mleko należy przechowywać w lodówce, aby zachowało swoje walory smakowe.