res:
Jesienne warzywa sezonowe - jak kupować, przechowywać i przyrządzać

Jesienne warzywa sezonowe – jak kupować, przechowywać i przyrzÄ…dzać

Dodaj komentarz

Jakie warzywa najlepiej jeść jesienią? Wśród warzyw sezonowych na tę porę roku są m.in.: ziemniaki, pietruszka, seler, dynia, buraki, cukinia, por, marchewka, pasternak, czy też kapustne takie jak: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior i jarmuż.

Zanim jednak warzywa zostaną zerwane z pola i ostatecznie trafią na nasze talerze tracą wiele składników odżywczych. Oto garść cennych informacji o kupowaniu, przechowywaniu i przyrządzaniu roślin kapustnych, aby utrzymały jak najwięcej witamin, mikro- i makroelementów.

Jesienne warzywa sezonowe

1. Brokuły

  • Po zebraniu z pola brokuÅ‚ bardzo szybko traci skÅ‚adniki odżywcze i cukier. NajÅ›wieższe brokuÅ‚y bÄ™dziesz miaÅ‚ oczywiÅ›cie z wÅ‚asnego ogródka lub na lokalnym targu od rolnika. Natomiast w sklepie, robiÄ…c zakupy, zawsze wybieraj najÅ›wieższe dostÄ™pne warzywo.
  • CaÅ‚e główki majÄ… wiÄ™cej skÅ‚adników odżywczych niż obciÄ™te różyczki brokuÅ‚u sprzedawane w torebkach.
  • Warzywo najlepiej przyrzÄ…dzić w tym samym dniu po kupieniu/zerwaniu. JeÅ›li jednak chcesz je trzymać dÅ‚użej niż jeden dzieÅ„, włóż go do zamykanej perforowanej torebki foliowej (20 dziurek) i umieść w lodówce.
  • Zaleca siÄ™ gotowanie brokuÅ‚u na parze, w maÅ‚ej iloÅ›ci wody lub zjedzenie na surowo. Gotowanie w wodzie (zwÅ‚aszcza dÅ‚ugie gotowanie) lub w kuchence mikrofalowej zabija wiÄ™kszość zdrowych skÅ‚adników zawartych w brokule. WiÄ™cej o gotowaniu brokuÅ‚a w artykule „Jak gotować brokuÅ‚y, aby dziaÅ‚aÅ‚y antynowotworowo”.

2. Brukselka

  • Najbardziej wartoÅ›ciowe główki brukselki sÄ… jasnozielone, o ciasno uÅ‚ożonych listkach.
  • Warzywo najlepiej przyrzÄ…dzić w tym samym dniu po kupieniu/zerwaniu. JeÅ›li jednak chcesz je trzymać dÅ‚użej niż jeden dzieÅ„, włóż je do zamykanej perforowanej torebki foliowej (20 dziurek) i umieść w lodówce.
  • BrukselkÄ™ gotuj na parze maksymalnie 6 minut. Im dÅ‚użej jÄ… gotujesz, tym wiÄ™cej traci cennych skÅ‚adników oraz staje siÄ™ bardziej gorzka.
  • Warzywo dobrze komponuje siÄ™ z kremowym sosem Å›mietanowym.

3. Kapusta

  • Można jÄ… przechowywać o wiele dÅ‚użej niż brokuÅ‚y czy brukselkÄ™ i nie traci przez to cennych zwiÄ…zków.
  • Jest najsÅ‚odsza, gdy spożywa siÄ™ jÄ… w kilka dni od zakupu.
  • Gotuj jÄ… na parze, krócej niż pięć minut – kapusta gotowana w ten sposób jest zdrowsza.
  • Czerwona kapusta zawiera najwiÄ™cej przeciwutleniaczy.

4. Kalafior

  • BiaÅ‚e odmiany zawierajÄ… wiÄ™cej zwiÄ…zków antynowotworowych.
  • Kolorowe odmiany (zielone, fioletowe) zawierajÄ… wiÄ™cej przeciwutleniaczy.
  • Åšwieży kalafior jest zdrowszy od mrożonego.
  • Można go przechowywać w lodówce nawet przez tydzieÅ„.
  • Podobnie jak w przypadku pozostaÅ‚ych warzyw, najlepiej go gotować na parze niż w wodzie.

5. Jarmuż

  • Jarmuż jest najzdrowszym warzywem ze wszystkich kapustnych – zapobiega on nowotworom i spowalnia ich rozwój.
  • Można go przechowywać w lodówce kilka dni.
  • Najzdrowszy jest spożywany na surowo, aby nie utraciÅ‚ zbyt wiele skÅ‚adników odżywczych, można go krótko podgotować na parze lub podsmażyć na oliwie.
  • Z pieczonego jarmużu można przygotować zdrowÄ… przekÄ…skÄ™ – chipsy.

ŹródÅ‚o: „Dzika strona jedzenia”