Jarmuż – bohater w naszej kuchni
Początki jarmużu sięgają czasów, kiedy ten dziki przodek kapusty porastał wschodnie wybrzeża Morza Śródziemnego (zdaniem niektórych badaczy jego ojczyzną jest Azja Mniejsza). Był on wówczas wysoką rośliną o mocno postrzępionych liściach. Kiedy ludzie odkryli jego wyśmienity smak i właściwości zdrowotne, zaczęli intensywnie poszukiwać tych roślin, zbierać ich nasiona i sadzić je na własne potrzeby. Rozpoczął się także handel nasionami z mieszkańcami innych regionów, a żołnierze i badacze stopniowo przenosili warzywo na nowe tereny w postaci racji żywnościowych, co powodowało rozszerzenie zasięgu jego uprawy. Wkrótce nasiona tej rośliny dotarły do Europy, na Wyspy Brytyjskie, do Rosji, a nawet do Ameryki Północnej.
Jarmuż, który uprawiamy jest obecnie, prawie niczym nie różni się od tego, którym odżywiano się kilka tysięcy lat temu. Najważniejszą między współczesnym jarmużem, a jego przodkiem różnicą jest to, że ma on większe liście. Ale cóż… my też przewyższamy wzrostem naszych dawnych krewnych.
Dlaczego warto jeść jarmuż?
- Dostarcza naszemu organizmowi energii, a zawarte w nim kwasy tłuszczowe omega-3 zapewniają mu siłę i zwiększają odporność.
- Niektórzy twierdzą, że po tym, jak wprowadzili jarmuż do swojej codziennej diety, częstotliwość ich przeziębiania się spadła nawet dziesięciokrotnie.
- Dzięki witaminie K, wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 oraz przeciwzapalnemu działaniu wyjątkowo licznych flawonoidów jarmuż wpływa korzystnie na nasze stawy i przyspiesza ich regenerację pomiędzy okresami wzmożonego wysiłku fizycznego.
- Duża zawartość błonnika w jarmużu sprawia, że po jego spożyciu ten istotny składnik odżywczy wypełnia nam żołądek, powodując uczucie sytości po posiłku, a tym samym nie odczuwamy potrzeby sięgania po przekąski.
- Wysoka zawartość beta-karotenu wpływa korzystnie także na poprawę wzroku.
- Wartości odżywcze jarmużu mają wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego.
- Jedzenie jarmużu pomaga naszemu organizmowi szybko pozbyć się toksyn obecnych w zalegających resztkach pokarmowych.
Jak go jeść?
Ponieważ jarmuż w polskiej kuchni staje się coraz bardziej popularny, możemy spotkać coraz więcej przepisów na to, jak smacznie wprowadzić go do naszego codziennego menu. Dodajemy go często do zielonych koktajli, kanapek, przystawek; robimy z nich chrupiące czipsy i tosty. Jarmuż daje nam naprawdę szerokie pole do kulinarnych popisów. Ale na początek proponujemy Wam coś naprawdę prostego.
Klasyczna sałatka z jarmużu
przepis na 6 porcji:
Potraktuj ten przepis jako punkt wyjścia do dalszych kulinarnych eksperymentów. Jeśli nie zadowoli cię sałatka z jarmużu w wersji podstawowej, możesz wzbogacić jej smak, dodając na przykład posiekane orzechy, nasiona lub suszone owoce. Aby nadać potrawie oczekiwany smak, zabaw się w samodzielne komponowanie składników. Dla przykładu, możesz sam dobrać swój ulubiony olej, zastąpić sok z cytryny wybranym octem, sięgnąć po inne przyprawy lub dodać jeszcze jedno warzywo.
Składniki:
- 2 łyżki stołowe oliwy z pierwszego
- tłoczenia (ja często używam oleju z prażonych orzechów włoskich)
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 1 łyżeczka przyprawy chili
- sól do smaku
- 2 wiązki jarmużu, obranego ze zgrubień i łodyg, bardzo drobno posiekanego
Co dalej?
1. W dużym naczyniu dokładnie wymieszaj olej, sok z cytryny, chili i sól.
2. Wsyp pokrojony jarmuż i lekko potrząśnij naczyniem, aby rozprowadził się równomiernie.
3. Odstaw na 20 minut, aby sałatka nabrała aromatu.
Smacznego!
Tekst pochodzi ze strony Illuminatio.pl, „Jarmuż – bohater w naszej kuchni”.
Tekst przygotowany na podstawie książki „Jarmuż”.