res:
Jarmuż - bohater w naszej kuchni

Jarmuż – bohater w naszej kuchni

Dodaj komentarz

Początki jarmużu sięgają czasów, kiedy ten dziki przodek kapusty porastał wschodnie wybrzeża Morza Śródziemnego (zdaniem niektórych badaczy jego ojczyzną jest Azja Mniejsza). Był on wówczas wysoką rośliną o mocno postrzępionych liściach. Kiedy ludzie odkryli jego wyśmienity smak i właściwości zdrowotne, zaczęli intensywnie poszukiwać tych roślin, zbierać ich nasiona i sadzić je na własne potrzeby. Rozpoczął się także handel nasionami z mieszkańcami innych regionów, a żołnierze i badacze stopniowo przenosili warzywo na nowe tereny w postaci racji żywnościowych, co powodowało rozszerzenie zasięgu jego uprawy. Wkrótce nasiona tej rośliny dotarły do Europy, na Wyspy Brytyjskie, do Rosji, a nawet do Ameryki Północnej.

Jarmuż, który uprawiamy jest obecnie, prawie niczym nie różni się od tego, którym odżywiano się kilka tysięcy lat temu. Najważniejszą między współczesnym jarmużem, a jego przodkiem różnicą jest to, że ma on większe liście. Ale cóż… my też przewyższamy wzrostem naszych dawnych krewnych.

Dlaczego warto jeść jarmuż?

  • Dostarcza naszemu organizmowi energii, a zawarte w nim kwasy tÅ‚uszczowe omega-3 zapewniajÄ… mu siÅ‚Ä™ i zwiÄ™kszajÄ… odporność.
  • Niektórzy twierdzÄ…, że po tym, jak wprowadzili jarmuż do swojej codziennej diety, czÄ™stotliwość ich przeziÄ™biania siÄ™ spadÅ‚a nawet dziesiÄ™ciokrotnie.
  • DziÄ™ki witaminie K, wysokiej zawartoÅ›ci kwasów tÅ‚uszczowych omega-3 oraz przeciwzapalnemu dziaÅ‚aniu wyjÄ…tkowo licznych flawonoidów jarmuż wpÅ‚ywa korzystnie na nasze stawy i przyspiesza ich regeneracjÄ™ pomiÄ™dzy okresami wzmożonego wysiÅ‚ku fizycznego.
  • Duża zawartość bÅ‚onnika w jarmużu sprawia, że po jego spożyciu ten istotny skÅ‚adnik odżywczy wypeÅ‚nia nam żoÅ‚Ä…dek, powodujÄ…c uczucie sytoÅ›ci po posiÅ‚ku, a tym samym nie odczuwamy potrzeby siÄ™gania po przekÄ…ski.
  • Wysoka zawartość beta-karotenu wpÅ‚ywa korzystnie także na poprawÄ™ wzroku.
  • WartoÅ›ci odżywcze jarmużu majÄ… wpÅ‚yw na wzmocnienie ukÅ‚adu odpornoÅ›ciowego.
  • Jedzenie jarmużu pomaga naszemu organizmowi szybko pozbyć siÄ™ toksyn obecnych w zalegajÄ…cych resztkach pokarmowych.

Jak go jeść?

Ponieważ jarmuż w polskiej kuchni staje się coraz bardziej popularny, możemy spotkać coraz więcej przepisów na to, jak smacznie wprowadzić go do naszego codziennego menu. Dodajemy go często do zielonych koktajli, kanapek, przystawek; robimy z nich chrupiące czipsy i tosty. Jarmuż daje nam naprawdę szerokie pole do kulinarnych popisów. Ale na początek proponujemy Wam coś naprawdę prostego.

Klasyczna sałatka z jarmużu

przepis na 6 porcji:

Potraktuj ten przepis jako punkt wyjścia do dalszych kulinarnych eksperymentów. Jeśli nie zadowoli cię sałatka z jarmużu w wersji podstawowej, możesz wzbogacić jej smak, dodając na przykład posiekane orzechy, nasiona lub suszone owoce. Aby nadać potrawie oczekiwany smak, zabaw się w samodzielne komponowanie składników. Dla przykładu, możesz sam dobrać swój ulubiony olej, zastąpić sok z cytryny wybranym octem, sięgnąć po inne przyprawy lub dodać jeszcze jedno warzywo.

jarmuz

Składniki:

  • 2 Å‚yżki stoÅ‚owe oliwy z pierwszego
  • tÅ‚oczenia (ja czÄ™sto używam oleju z prażonych orzechów wÅ‚oskich)
  • 2 Å‚yżki stoÅ‚owe soku z cytryny
  • 1 Å‚yżeczka przyprawy chili
  • sól do smaku
  • 2 wiÄ…zki jarmużu, obranego ze zgrubieÅ„ i Å‚odyg, bardzo drobno posiekanego

Co dalej?

1. W dużym naczyniu dokładnie wymieszaj olej, sok z cytryny, chili i sól.

2. Wsyp pokrojony jarmuż i lekko potrząśnij naczyniem, aby rozprowadził się równomiernie.

3. Odstaw na 20 minut, aby sałatka nabrała aromatu.

Smacznego!

Tekst pochodzi ze strony Illuminatio.pl, „Jarmuż – bohater w naszej kuchni”.

Tekst przygotowany na podstawie książki „Jarmuż”.