res:
Zupa jagodowa według kuchni Pięciu Przemian

Zupa jagodowa według kuchni Pięciu Przemian

Dodaj komentarz

Kto lubi jagody?:) Te cenne owoce zawierają m.in. witaminę C, PP, A,B1, B2, B6, przeciwutleniacze, selen, cynk, miedź, fosfor, kwas foliowy. Jagody dobrze działają na wzrok, poprawiają krążenie, biorą udział w produkcji czerwonych krwinek, a nawet leczą zaparcia. W związku z tym, że jesteśmy całym sercem za tym, aby spożywać sezonowe warzywa i owoce, dziś proponujemy przepis na zupę jagodową według kuchni Pięciu Przemian.

Składniki i wykonanie:

O – 1 l wrzątku

Z – 1 łyżeczka masła, 1/2 szklanki kaszy jaglanej, 1/3 szklanki wiórków kokosowych, 4 listki stewii

M – szczypta imbiru

W – 1 łyżka zimnej wody

D – 2 łyżki śmietany

O – 1 łyżka wrzątku

Zagotować wodę. Dodać kaszę jaglaną, wiórki kokosowe, stewię i imbir. Gotować do momentu aż kasza się lekko rozgotuje. Dodać zimną wodę, śmietanę i wrzątek. Dodać:

Z – 1/2 kg jagód

Posypać kwiatkami bratka (opcjonalnie): Z – kilka kwiatków bratka

Pamiętajmy, że jest to przepis według Pięciu Przemian i wszystkie składniki należy dodać do siebie w ścisłej kolejności. Poniżej jeszcze „ściąga” wyjaśniająca, co oznaczają literki „O”, „Z”, „M”, „W” oraz „D”.

O – Żywioł Ognia
Z
– Żywioł Ziemi

M – Żywioł Metalu
W – Żywioł Wody
D – Żywioł Drzewa

Przepis udostępniony dzięki uprzejmości zaprzyjaźnionej strony wKuchniPieciuPrzemian.pl. Więcej letnich przepisów znajdziesz w książce „Lato w kuchni Pięciu Przemian„.