Grzyby shiitake – wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci i hodowla domowa
Grzyby shiitake, czyli twardziak japoński swoją nazwę wywodzi od dwóch japońskich słów: shii drzewo oraz take grzyb, rodzaj grzybu rosnącego w naturalnych warunkach na drzewie. Charakteryzuje się brązowawym lub brązowym kapeluszem dochodzącym do 20cm średnicy oraz trzonem o 3-4 cm grubości. Trzon przybiera barwę jasnoczerwonobrązową z ciemniejszymi łuskami w górnej części.
Tu znajdziesz suszone grzyby shiitake >>
Właściwości odżywcze grzybów shiitake
Grzyby shiitake zawierają mnóstwo odżywczych składników, ważnych dla funkcjonowania naszego organizmu. Zawierają przede wszystkim:
- Potas, który obniża poziom ciśnienia we krwi.
- witaminę B3 ważną dla prawidłowej pracy układu nerwowego.
- Witamina D – wzmacnia koÅ›ci, a wapÅ„ i fosfor wpÅ‚ywa na ich strukturÄ™.
- Miedź i witaminę B5, która wspomaga układ odpornościowy i pomaga w uwalnianiu przeciwciał w organizmie.
- Lentinan – zwiÄ…zek organiczny z grupy polisacharydów charakterystyczny dla tej roÅ›liny, wykazuje dziaÅ‚anie przeciwnowotworowe. Nie jest przy tym toksyczny. Mechanizm dziaÅ‚ania tej substancji jest nieznany, jednak dziaÅ‚anie wzmacniajÄ…ce ukÅ‚ad odpornoÅ›ciowy i dziaÅ‚anie przeciwnowotworowe jest bezsprzeczne, chociaż nie odnosi siÄ™ do każdego z nowotworów (nie dotyczy np. raka prostaty u mężczyzn), dlatego badania nad tÄ… roÅ›linÄ… sÄ… rozwojowe.
Uprawa grzybów shiitake
Początek korzystania z zasobów grzybów shiitake szacuje się na pierwsze tysiąclecie naszej ery. W warunkach naturalnych oraz hodowlanych shiitake występuje w Japonii, Korei i w Chinach. Największym producentem grzyba aktualnie są Chiny. W procesie wegetacji ogromne znaczenie dla wzrostu rośliny ma wilgotność podłoża, kwasowość oraz czynniki klimatyczne, w tym temperatura i doświetlenie. Istotny jest również dobór odmiany grzyba do warunków środowiska.
Uprawa shiitake składa się z kilku etapów i dzieli na:
- wzrost grzybni,
- zawiązywanie się owocników,
- zbiór owocników do pierwszego rzutu,
- proces regeneracji,
- zbiór dla kolejnego rzutu.
W uprawie grzybów największe znaczenie przypisuje się podłożu. Dzięki temu shiitake z powodzeniem można hodować w domu, dla własnych potrzeb i na własnych warunkach.
Domowa uprawa shiitake
Do domowej uprawy grzybów przystępujemy z różnych powodów, czasem ekonomicznych, ale też dlatego, że szczególnie w przypadku grzybów shiitake otrzymuje się do nich stały dostęp i możliwość dowolnego stosowania.
Dla miłośników hodowli grzybów: pieczarek, boczniaków czy shiitake, na rynku dostępne są gotowe zestawy do ich uprawy w warunkach domowych. Proponowany zestaw to balot podłoża, przygotowana przerośnięta ściółka już z grzybnią. Domowy plantator musi tylko zadbać, by stworzyć jej odpowiednie warunki w domu.
Dla shiitake kluczowa jest wilgotność i temperatura. W pierwszej fazie niezbędny jest poziom wilgotności sięgający 75%, natomiast w trakcie owocowania nawet 95%. Roślina potrzebuje również dostępu do światła, chociaż istnieją metody uprawy domowej, skupiające się wyłącznie na poziomie wilgotności. Dlatego całość uprawy można przechowywać w kartonie czy np. akwarium, gdzie łatwo jest zapanować na temperaturą i wilgotnością. Z gotowego podłoża otrzymuje się zwykle ok. 3 kg grzybów.
Zastosowanie grzybów shiitake
Grzyby shitake można spożywać na kilka sposobów, jako świeże, suszone oraz marynowane. Jedząc je na ciepło warto pamiętać, by ich obróbka cieplna przebiegała krótko, w przeciwnym razie naturalnie twardnieją.
Jedzenie tej rośliny ma chronić i leczyć organizm z guzów, przeziębień, chorób układu sercowego, nadciśnienia, otyłości, problemów seksualnych czy powstałych na skutek starzenia się organizmu.
Zobacz także: