res:
Z fermy czy z wolnego wybiegu? Porównanie jaj

Z fermy czy z wolnego wybiegu? Porównanie jaj

Dodaj komentarz

Czy jaja od „szczęśliwych kur” różniÄ… siÄ™ od zwykÅ‚ych jaj czymÅ› wiÄ™cej niż tylko cenÄ…? Czy wydane pieniÄ…dze przekÅ‚adajÄ… siÄ™ na lepszÄ… jakość? DziÅ› zajÄ™liÅ›my siÄ™ jajecznym tematem 🙂

Jaja i witamina K2

BiaÅ‚ko jajka od kury karmionej trawÄ… jest bardziej zwarte i nie tak wodniste, jak biaÅ‚ko jajka od kury z hodowli przemysÅ‚owej. Żółtko ma gÅ‚Ä™bszy i ciemniejszy kolor. W pewnych okresach roku (istniejÄ… tu naturalne, sezonowe wahania) kolor ten osiÄ…ga zdumiewajÄ…cy odcieÅ„ gÅ‚Ä™bokiego, zÅ‚otego pomaraÅ„czu. To dosÅ‚ownie odżywcze zÅ‚oto – i możesz siÄ™ po nim spodziewać, że zawiera bardzo dużo zdrowej dla serca witaminy K2. Niestety dotyczy to tylko jaj od kur, które miaÅ‚y okazjÄ™ podskubywać trawÄ™. „Jaja przemysÅ‚owe” majÄ… dużo mniejszÄ… zawartość witaminy K2.

Jeżeli chcesz mieć wyobrażenie o tym, jak bardzo pomarańczowe może być żółtko jajka od kury karmionej trawą, przypomnij sobie kolor sera cheddar albo, co będzie dokładniejszym porównaniem, sos w proszku do makaronu z serem.

Dobre jajko

W porównaniu z oficjalnymi danymi na temat wartości odżywczych jaj przemysłowych jajka od kur karmionych trawą zawierają:

  • jednÄ… trzeciÄ… mniej cholesterolu,
  • jednÄ… czwartÄ… mniej tÅ‚uszczów nasyconych,
  • dwie trzecie wiÄ™cej witaminy A,
  • dwa razy wiÄ™cej kwasów tÅ‚uszczowych omega-3,
  • trzy razy wiÄ™cej witaminy E,
  • siedem razy wiÄ™cej beta-karotenu,
  • 50 procent wiÄ™cej kwasu foliowego,
  • 70 procent wiÄ™cej witaminy B12,
  • od czterech do szeÅ›ciu razy wiÄ™cej witaminy D.

Jak rozpoznać świeże jajko?

  1. Białko powinno być przejrzyste. Mętne może sugerować, że jajko jest nieświeże.
  2. Żółtko nie powinno rozpływać się po rozbiciu. W przypadku starych jajek, żółtko rozleje się, nawet jeśli skorupka nie jest uszkodzona.
  3. Nie kupuj jajek, które mają 2-3 dni do końca terminu przydatności. Od momentu zniesienia przez kurę, jajko powinno być świeże przez około 28 dni.

Na koniec jeszcze kilka wskazówek, które przedłużą świeżość jajek:

  • Przechowuj je w warunkach chÅ‚odniczych.
  • Unikaj gwaÅ‚townych zmian temperatury. JeÅ›li jaja staÅ‚y w sklepie na półce, a nastÄ™pnie od razu wÅ‚ożysz je do lodówki, mogjÄ… siÄ™ szybciej zepsuć.
  • Jaja z niewielkimi pÄ™kniÄ™ciami szybciej siÄ™ psujÄ…. Zanim kupisz – sprawdź czy wszystkie sÄ… caÅ‚e.

Źródło: Witamina K2 i paradoks wapnia