res:
Czy wiesz co jesz? Eksperyment McCarrisona

Czy wiesz co jesz? Eksperyment McCarrisona

Czy zastanawiałeś się kiedyś jaki wpływ na organizm ma żywność, do której jesteśmy przyzwyczajeni (wszechobecna biała mąka, biały cukier, mleko, sztuczne pokarmy)? Słynne już badanie-eksperyment irlandzkiego chirurga dr Roberta McCarrisona z lat 30/40-tych XX wieku ilustruje to znakomicie. McCarrison spędził 7 lat wraz z ludem Hunzów. Był zafascynowany ich długowiecznością (żyli ponad 100 lat w […]

Niedożywienie w czasach obfitości, czyli wielka czwórka dietetyczna

Niedożywienie w czasach obfitości, czyli wielka czwórka dietetyczna

“Próbujemy dokonać niemożliwego: zachować zdrowie, odżywiając się w sposób, który nie może zapewnić zdrowia.” Na śniadanie kanapki z białego pieczywa, na obiad makaron, w międzyczasie ciasteczka, czekolady, słodkie napoje. Brzuchy są zapełnione, lecz komórki organizmu stale niedożywione. Według Raymond’a Francis’a, autora książki “Pożegnaj się z chorobami”, każda dieta, która nie zaspokaja potrzeb odżywczych komórek, doprowadza […]

Wegetarianizm, czyli smakowity świat warzyw i owoców

Wegetarianizm, czyli smakowity świat warzyw i owoców

Wegetarianizm to dieta, która wycofuje z jadłospisu mięso (w tym i ryby) oraz wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego (np. nabiał, żelatyna). Dieta wegetariańska ma swoich przeciwników, lecz i coraz więcej zwolenników. Niektórzy podejmują decyzję ze względów zdrowotnych, inni widzą w tym wkład w obronę zwierząt i ochronę środowiska, dla jeszcze innych impulsem jest strach wywołany np. […]

Czym jest makrobiotyka?

Czym jest makrobiotyka?

Makrobiotyka, MBD (Macro Biotic Diet), to sposób odżywiania (lecz dla wielu również styl życia) odzwierciedlający grę energii jin-jang (tao) i równowagę panującą we wszechświecie. W praktyce oznacza taki dobór produktów, który harmonizuje jin i jang. Twórcą współczesnej makrobiotyki jest Japończyk, Georges Oshawa. Makrobiotyka w Polsce narodziła się niedawno – ok 1975 roku, lecz już ma […]

Dobrodziejstwo soków owocowych i warzywnych

Dobrodziejstwo soków owocowych i warzywnych

Świeżo wyciśnięte soki owocowe i warzywne są o niebo lepsze od „zwykłych”, dostępnych w sklepach. Co do tego nie ma wątpliwości już po pierwszym łyku takiego napoju. Oprócz tego, że świetnie smakują, to fantastycznie oczyszczają organizm i zaopatrują go w mnóstwo witamin, mikroelementów i soli mineralnych. Usuwają martwe komórki, rozpuszczają śluz, rozpuszczają sole i kamienie, […]