Kasza gryczana jest znana od dawna, a w pogodni za super-żywnością i nowinkami zdrowotnymi, można zapomnieć o tej skromnej kaszy, która nieodmiennie wpisuje się w krajobraz naszego kraju. Warto ją dodać do swojego menu!:-)

Sprawdź także najnowsze wieści związane z wege-biznesem!

Kasza gryczana jest znana od dawna, a w pogodni za super-żywnością i nowinkami zdrowotnymi, można zapomnieć o tej skromnej kaszy, która nieodmiennie wpisuje się w krajobraz naszego kraju. Warto ją dodać do swojego menu!:-)

Polacy coraz częściej i chętniej sięgają po eko żywność – to się chwali. Jest całe mnóstwo poradników na temat zdrowego odżywiania i stylu życia – serce rośnie z tej radości. Jednak zainteresowanie zdrową żywnością i stylem życia momentami zaczyna przypominać obsesję – Jak to zrobić, aby zainteresowanie zdrowiem faktycznie wyszło na zdrowie?

Biały cukier jest nazywany białą śmiercią białego człowieka. Dieta współczesnego człowieka zawiera znacznie więcej cukru niż kiedykolwiek w historii (np. statystyczny Amerykanin spożywa w ciągu roku nawet 64-68 kg cukru (!) – zawartego w żywności, w tym w przetworzonych artykułach spożywczych i napojach gazowanych). Jego systematyczne, długotrwałe spożywanie prowadzi do pogorszenia zdrowia, które nie zawsze […]

Sylwestrowa zabawa z alkoholem najczęściej bywa okupiona trudami poranka. Dlatego proponujemy soki, które pomogą złagodzić dolegliwości tzw. syndromu dnia wczorajszego, czyli, używając bardziej popularnego określenia, kaca.

Nasiona chia (szałwia hiszpańska) należą do tzw. super-żywności. Są małe, niepozorne, lecz zawierają wiele składników odżywczych, w tym największą zawartość dobroczynnych omega-3 niż jakakolwiek inny rodzaj zdrowej żywności!

Mleko – od wielu lat trwa spór jego przeciwników i zwolenników. Obie strony dysponują szerokim wachlarzem argumentów. Lecz nawet nie mając wiedzy naukowej, warto wziąć pod uwagę jeden bardzo logiczny argument: proces pasteryzacji, homogenizacji i sterylizacji błyskawicznej (UHT) (dotyczy mleka ze sklepu) niszczy zarówno dobroczynne jak i chorobotwórcze składniki. Wygląda na to, że tak bardzo […]

To jest niemal idealna propozycja na zimową surówkę:-) Kapusta kiszona (i wszystkie domowo wykonane kiszonki) jest jednym z najważniejszych źródeł witamin w okresie jesienno-zimowym. O tym jak wykonać domową kapustę kiszoną oraz jaka jest różnica między kapustą kiszoną a kwaszoną, pisaliśmy jakiś czas temu w artykule „Kapusta kiszona – przepis według Pięciu Przemian”. Dziś natomiast […]

Sądziła, że jej dzieci są skazane na częste wizyty u lekarzy i antybiotyki. Tymczasem zmieniając sposób odżywiania, udało jej się pozbyć wieloletnich dolegliwości. Od 4 lat ona i jej rodzina odżywiają się głównie zdrową, ekologiczną żywnością, w dodatku mieszcząc się w dotychczasowym budżecie. Swoje doświadczenia opisała w książce „Zamień chemię na jedzenie„. Przetestowane na dzieciach!;-)

Dziś zapraszam na herbatę:-) I to nie byle jaką, bo zieloną – jedną z najzdrowszych i zarazem najstarszą na świecie. Liczy sobie ona ponad 5 000 lat, w Chinach i Japonii jest tak popularna, jak u nas czarna. Zielona herbata pochodzi z tego samego krzewu (Thea sinensis), co czarna, jednak nie jest poddawana fermentacji, dzięki […]