res:
Poznaj zalety kiszonek dzięki

Poznaj zalety kiszonek dzięki „Sztuce fermentacji”

Czy kiszenie kojarzy ci się tylko z ogórkami i kapustą, a fermentacja z alkoholem? Od dziś może to się zmienić 🙂 Pierwszego lipca ma miejsce premiera niezwykłej książki kulinarnej „Sztuka fermentacji„. Książka zawiera mnóstwo praktycznych wskazówek na temat kiszenia i fermentacji niemal wszystkich produktów żywnościowych – warzyw, owoców, ziaren, mleka, fasoli, mięsa. Miałam możliwość zajrzeć […]

Agar-agar - poznaj zalety naturalnej żelatyny

Agar-agar – poznaj zalety naturalnej żelatyny

Szukasz zdrowego i naturalnego zamiennika żelatyny? Wypróbuj agar-agar. Jest on bezzapachowy, bezsmakowy i wydajniejszy od żelatyny. W dodatku to produkt w pełni naturalny, z którego śmiało mogą korzystać wegetarianie i weganie. Chcesz dowiedzieć się więcej? Zapraszam do lektury:-) Naturalna „żelatyna” nie tylko dla wegetarian Agar jest pozyskiwany krasnorostów (glonów). Najczęściej można go kupić w postaci […]

10 sposobów jak przekonać dziecko do zdrowego odżywiania

10 sposobów jak przekonać dziecko do zdrowego odżywiania

Słodkie batoniki, czekoladowe ciasteczka, tłuste chipsy, szybkie fastfoody i kolorowe napoje – po te produkty dzieci sięgają najchętniej i robią to tak często jak tylko mogą. Dlaczego? Po pierwsze są łatwo dostępne, po drugie są tanie i po trzecie są po prostu smaczne. A po czwarte, bardzo często pomijane – pomimo tych wszystkich pozornych zalet, […]

Olej z nasion konopi siewnej - właściwości, zastosowanie

Olej z nasion konopi siewnej – właściwości, zastosowanie

Pierwsze skojarzenia z konopiami najprawdopodobniej nie są ani zdrowotne, ani kosmetyczne 😉 Olej, który dziś chciałabym przedstawić, jest wytwarzany z tzw. konopi siewnej, czyli odmiany konopi, która nie posiada właściwości narkotycznych. Właściwości lecznicze Spożywczy olej z konopi ma zielony odcień i pyszny orzechowy smak. Zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 oraz optymalny stosunek tych […]

Wiosenna sałatka z komosą ryżową

Wiosenna sałatka z komosą ryżową

Komosa ryżowa (inaczej quinoa), mimo że ma w nazwie ryż, wyglądem bardziej przypomina kaszę. Jest ona uprawiana od ponad 5 tysięcy lat. Starożytni inkowie nazywali ją „matką zbóż” nie bez przyczyny – quinoa jest bogata w składniki odżywcze, wartościowe kwasy tłuszczowe, białko, oprócz tego nie zawiera glutenu. Komosę można kupić w wielu sklepach ze zdrową […]

Niedobór magnezu? Weź relaksującą kąpiel magnezową!

Niedobór magnezu? Weź relaksującą kąpiel magnezową!

Magnez jest uważany za jeden z najcenniejszych biopierwiastków. Ze względu na swoje właściwości prof. Julian Aleksandrowicz nazwał go „królem życia“. Magnez jest nam potrzebny od urodzenia aż do śmierci. Jego rola w organizmie jest ogromna – uczestniczy w ważnych reakcjach biochemicznych, jest kluczowy do sprawnego funkcjonowania układu nerwowego, krwionośnego, trawiennego, kostnego, przeciwdziała nadkrzepliwości krwi, czy […]

Bardzo prosty przepis na naturalny domowy jogurt

Bardzo prosty przepis na naturalny domowy jogurt

Czy wiesz, że domowy jogurt możesz przygotować w zaledwie kilka chwil? Nie potrzebujesz do tego żadnych specjalistycznych urządzeń, wystarczy litr mleka oraz specjalna saszetka z bakteriami 🙂 To dobra wiadomość dla smakoszy nabiału oraz osób ceniących sobie najwyższej jakości żywność. Domowy jogurt Kultury bakterii są powszechnie używane w przemyśle mleczarskim, natomiast od niedawna można je […]

Kurkuma - apetyczna przyprawa i... naturalny antybiotyk

Kurkuma – apetyczna przyprawa i… naturalny antybiotyk

Czy wiesz, że kurkuma to coś więcej niż tylko przyprawa? Ten żółtawy proszek, który najprawdopodobniej wielu z nas posiada w swoim zestawie przypraw,  ma bardzo korzystny wpływ na organizm. Dziś uchylam rąbka tajemnicy tej rośliny. Poznaj kurkumę Kurkuma należy do rodziny imbirowatych. Z wyglądu przypomina kłącze imbiru, lecz wnętrze  po przecięciu jest włókniste, w kolorze […]

Jak polubić warzywa? Oto 4 proste sposoby

Jak polubić warzywa? Oto 4 proste sposoby

Czy zdarza ci się, że jedynymi warzywami, które zjadasz do obiadu są gotowane ziemniaki, albo co gorsza, frytki? Uważasz, że przygotowanie zdrowego, pełnowartościowego posiłku, w którym ta grupa pokarmowa powinna zajmować połowę miejsca na talerzu, wymaga wiele czasu i wysiłku? Nic bardziej mylnego! Istnieje kilka prostych sposobów, dzięki którym dołączysz do diety więcej warzyw, poprawiając […]