Jesienne powiewy chłodu sprawiają, że na nasze stoły powinny trafiać przede wszystkim potrawy gotowane i pieczone. Oto jedna z propozycji – ziemniaczki w ziołach. Wśród ziołowych znakomitości m.in. rozmaryn, oregano, estragon, majeranek, koperek. Wśród właściwości tych ziół są m.in.: działanie rozgrzewające, poprawa nastroju (rozmaryn), właściwości przeciwbakteryjne (oregano), pobudzanie apetytu i wydzielania soków trawiennych (estragon), przyspieszenie […]
Jesień według Pięciu Przemian
Jesienią życie nabiera innego rytmu. Coraz krótsze dni zmuszają nas do podarowania sobie zasłużonej dłuższej ilości snu, powinniśmy więcej odpoczywać i rozgrzewać organizm. A oto jak charakteryzuje jesień Pięć Przemian pod względem kulinarnym i nie tylko.
Kapusta kiszona – przepis według Pięciu Przemian
Już jest dostępna w sprzedaży kolejna książka z serii W kuchni Pięciu Przemian autorstwa Anny Czelej. „Jesień w kuchni Pięciu Przemian” wyszła prosto z drukarni:-) Książka jest bogata w przepisy jesienne na: rozgrzewające zupy i dania główne, przekąski, desery i przetwory. Dzięki niej dowiesz się jak przygotować sałatki, surówki i warzywa, aby nie działały na […]
Zupa krem z kurek według Lata w kuchni Pięciu Przemian
W sprzedaży jest dostępna kolejna książka z serii Gotowanie według Pięciu Przemian – „Lato w kuchni Pięciu Przemian”. Anna Czelej odsłania przed nami kolejne przepisy na zdrowe i smaczne potrawy. „Lato w kuchni Pięciu Przemian” to ponad 100 przepisów z wykorzystaniem sezonowych, wegetariańskich, a także bezglutenowych składników, które powinny znaleźć się w twoim letnim menu. […]
Zupa jagodowa według kuchni Pięciu Przemian
Kto lubi jagody?:) Te cenne owoce zawierają m.in. witaminę C, PP, A,B1, B2, B6, przeciwutleniacze, selen, cynk, miedź, fosfor, kwas foliowy. Jagody dobrze działają na wzrok, poprawiają krążenie, biorą udział w produkcji czerwonych krwinek, a nawet leczą zaparcia. W związku z tym, że jesteśmy całym sercem za tym, aby spożywać sezonowe warzywa i owoce, dziś […]
Kruche babeczki z poziomkami i bitą śmietaną według Pięciu Przemian
Dziś mamy propozycję kulinarną:) Może nie jest ona do końca zdrowa, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na małe grzeszki żywieniowe. Proponujemy pogrzeszyć na słodko – z kruchymi babeczkami, bitą śmietaną i poziomkami.
Pasta z natki pietruszki według Pięciu Przemian.
Dziś mamy bardzo praktyczną propozycję kulinarną – pastę z natki pietruszki według kuchni Pięciu Przemian. Pasta jest szybka w wykonaniu, idealna do kanapek. Świetnie smakuje w połączeniu z kozim serem. Pamiętajmy, że kuchnia Pięciu Przemian zaleca dodawanie składników w ścisłej kolejności – takiej, jak jest podana w przepisie.
Słodkości Pięciu Przemian – zupa na bazie mleczka kokosowego
Dziś mamy niecodzienną propozycję – zupę na bazie mleczka kokosowego. Jest to idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy jednak chcą ograniczyć rafinowany, biały cukier w swojej diecie. Przepis pochodzi z nowo wydanej książki „Lato w kuchni Pięciu Przemian” Anny Czelej.
Pięć Przemian, żywioły i przepis na pyszny domowy majonez
Podstawa teorii Pięciu Elementów (Przemian, Żywiołów) opiera się na założeniu, że we wszystkim, co istnieje, można rozróżnić pięć aspektów, które przenikają się i wzajemnie na siebie oddziałują. Tymi aspektami (Elementami, Przemianami, Żywiołami) są: Ogień, Ziemia, Metal, Woda, Drzewo.