Bób smażony z rozmarynem – alternatywa dla miÄ™snego obiadu
DziÅ› proponujemy prosty przepis kulinarny – smażony bób z rozmarynem. Bób jest źródÅ‚em biaÅ‚ka, bÅ‚onnika, wapnia, żelaza , witaminy C, A i witamin z grupy B. Jest jednak kaloryczny i ciężkostrawny, tak wiÄ™c dla osób na diecie polecamy jego gotowanie z umiarem.
Składniki:
– mÅ‚ody bób
– Å›wieży rozmaryn albo inne zioÅ‚a o konkretnym aromacie – tymianek, czÄ…ber, oregano, szaÅ‚wia (suszona ma silniejszy aromat), a jak ktoÅ› lubi ostrzejsze smaki to estragon
– olej do smażenia
– sól
– opcjonalnie pieprz
Przygotowanie:
Bób gotujemy. Wrzucamy do nieosolonej wody, wodÄ™ solimy mniej wiÄ™cej w poÅ‚owie gotowania. JeÅ›li bób jest mÅ‚odziutki (drobny, o delikatnej, zieloniutkiej skórce) gotujemy go kilkanaÅ›cie minut; można też na parze. Starszy bób trzeba gotować kilkadziesiÄ…t minut – w zależnoÅ›ci od preferencji 30-50 min.
Jeśli bób jest młody (ma zielonkawą skórkę, nie białą) nie trzeba go obierać. Rozgrzewamy na patelni trochę oleju, wrzucamy odsączony bób i posiekany rozmaryn. Smażymy, aż bób się przyrumieni. Solimy do smaku. Jeśli ktoś lubi, to można też dodać trochę pieprzu.
Przyrumieniona skórka jest lekko gumowato-ciągliwa, taka trochę do pożucia. Ja to uwielbiam 🙂 Jeśli się ze mną nie zgadzacie, to lepiej obierzcie bób ze skórki, nawet jeśli jest młodziutki.
Wskazówki i uwagi:
Zbyt mała ilość oleju i nieuwaga sprzyjają przypalaniu się bobu 😉
Świetnie sprawdza się jako samodzielne danie. Można też podać z kawałkiem pieczywa lub surówką albo do obiadu zamiast kotleta.
Patrycccja
Przepis pochodzi ze strony Puszka.pl – http://puszka.pl/przepis/5135-bob_smazony_z_rozmarynem.html