Zupa marchewkowa – prosty przepis dla każdego
Data publikacji:
Dodaj komentarz
Marchewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej diecie. Przyzwyczailiśmy się, że jest w wielu potrawach, lecz mało kto wie, jak wiele „skarbów” w sobie skrywa. Dlatego dziś przedstawię kilka jej właściwości zdrowotnych oraz zaproponuję przepis na pyszną zupę marchewkową 🙂
Właściwości marchewki
- Jest źródłem kwasu foliowego i witamin z grupy B, które korzystnie działają na układ nerwowy, usprawniają pracę układu pokarmowego i metabolizm oraz chronią przed niektórymi chorobami przewlekłymi.
- Znajdziemy w niej dużo przeciwutleniaczy, w tym beta-karotenu, który hamuje utlenianie cholesterolu, chroni przed chorobami cywilizacyjnymi i chorobami narządu wzroku (zwyrodnieniem plamki żółtej, zaćmą starczą), nadaje skórze zdrowy wygląd i przedłuża trwałość opalenizny.
- Zawiera potas regulujący ciśnienie krwi oraz błonnik pokarmowy działający korzystnie przy zaparciach i niestrawności.
- Znajdziemy w niej dużo mikro- i makroelementów oraz flawonoidów, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się organizmu, korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.
Uwaga: gotowana marchew ma wysoki indeks glikemiczny.
Zupa marchewkowa – przepis
Zupa jest wyrazista w smaku i niezwykle prosta w wykonaniu. Jej przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż pół godziny!
SKŁADNIKI:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 4 duże pokrojone marchewki
- 2 duże pokrojone cebule
- 1 czerwona papryka drobno pokrojona
- kilka plastrów posiekanego selera
- pół łyżeczki świeżo posiekanego korzenia imbiru
- sól morska
- pieprz do smaku, najlepiej świeżo zmielony
WYKONANIE:
- Wlej bulion do średniego garnka.
- Dodaj warzywa, duś je do momentu, aż będą miękkie.
- Możesz dolać więcej wody, jeśli smak bulionu jest zbyt mocny.
- Zblenduj całość do uzyskania kremowej konsystencji.
- Podawaj na ciepło, doprawiając solą, świeżym imbirem, pieprzem i innymi przyprawami, które lubisz.
Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę mleka kokosowego.
Smacznego 🙂