Z fermy czy z wolnego wybiegu? Porównanie jaj
Czy jaja od „szczęśliwych kur” różniÄ… siÄ™ od zwykÅ‚ych jaj czymÅ› wiÄ™cej niż tylko cenÄ…? Czy wydane pieniÄ…dze przekÅ‚adajÄ… siÄ™ na lepszÄ… jakość? DziÅ› zajÄ™liÅ›my siÄ™ jajecznym tematem 🙂
Jaja i witamina K2
BiaÅ‚ko jajka od kury karmionej trawÄ… jest bardziej zwarte i nie tak wodniste, jak biaÅ‚ko jajka od kury z hodowli przemysÅ‚owej. Żółtko ma gÅ‚Ä™bszy i ciemniejszy kolor. W pewnych okresach roku (istniejÄ… tu naturalne, sezonowe wahania) kolor ten osiÄ…ga zdumiewajÄ…cy odcieÅ„ gÅ‚Ä™bokiego, zÅ‚otego pomaraÅ„czu. To dosÅ‚ownie odżywcze zÅ‚oto – i możesz siÄ™ po nim spodziewać, że zawiera bardzo dużo zdrowej dla serca witaminy K2. Niestety dotyczy to tylko jaj od kur, które miaÅ‚y okazjÄ™ podskubywać trawÄ™. „Jaja przemysÅ‚owe” majÄ… dużo mniejszÄ… zawartość witaminy K2.
Jeżeli chcesz mieć wyobrażenie o tym, jak bardzo pomarańczowe może być żółtko jajka od kury karmionej trawą, przypomnij sobie kolor sera cheddar albo, co będzie dokładniejszym porównaniem, sos w proszku do makaronu z serem.
Dobre jajko
W porównaniu z oficjalnymi danymi na temat wartości odżywczych jaj przemysłowych jajka od kur karmionych trawą zawierają:
- jednÄ… trzeciÄ… mniej cholesterolu,
- jedną czwartą mniej tłuszczów nasyconych,
- dwie trzecie więcej witaminy A,
- dwa razy więcej kwasów tłuszczowych omega-3,
- trzy razy więcej witaminy E,
- siedem razy więcej beta-karotenu,
- 50 procent więcej kwasu foliowego,
- 70 procent więcej witaminy B12,
- od czterech do sześciu razy więcej witaminy D.
Jak rozpoznać świeże jajko?
- Białko powinno być przejrzyste. Mętne może sugerować, że jajko jest nieświeże.
- Żółtko nie powinno rozpływać się po rozbiciu. W przypadku starych jajek, żółtko rozleje się, nawet jeśli skorupka nie jest uszkodzona.
- Nie kupuj jajek, które mają 2-3 dni do końca terminu przydatności. Od momentu zniesienia przez kurę, jajko powinno być świeże przez około 28 dni.
Na koniec jeszcze kilka wskazówek, które przedłużą świeżość jajek:
- Przechowuj je w warunkach chłodniczych.
- Unikaj gwałtownych zmian temperatury. Jeśli jaja stały w sklepie na półce, a następnie od razu włożysz je do lodówki, mogją się szybciej zepsuć.
- Jaja z niewielkimi pÄ™kniÄ™ciami szybciej siÄ™ psujÄ…. Zanim kupisz – sprawdź czy wszystkie sÄ… caÅ‚e.
Źródło: Witamina K2 i paradoks wapnia