30 produktów, których nie podejrzewasz, że zawierają cukier
Dieta współczesnego człowieka zawiera znacznie więcej cukru niż kiedykolwiek w historii. Jeszcze sto lat temu ludzie potrzebowali aż pięciu dni, aby skonsumować ilość cukru, która obecnie znajduje się w jednej puszce napoju gazowanego. Często zdarza się, że dokładnie taką dawkę cukru spożywamy średnio co siedem godzin. Po zsumowaniu tych porcji okazuje się, że nasze dzienne spożycie cukru na jedną osobę może przekroczyć nawet dwadzieścia dwie łyżeczki.
Na domiar złego, na przestrzeni poprzednich trzech dekad konsumpcja napojów, głównie gazowanych, izotonicznych, energetycznych, herbat oraz witaminizowanych wód smakowych, wzrosła o ponad 30 procent, a w tym dziesięcioleciu podwoiła się i ukształtowała na poziomie około 53 litrów rocznie w przeliczeniu na jednego mieszkańca.
Dieta bogata w słodkie przekąski i fast foody może przyczynić się m.in. do stłuszczenia wątroby i rozwoju cukrzycy typu 2, lecz także zwiększyć ryzyko wystąpienia objawów ADHD, zaburzeń zachowania, niepokoju oraz problemów ze snem.
Ukryty cukier
Biały cukier jest tak wszechobecny, że wkradł się do wielu produktów, które najprawdopodobniej codziennie trafiają na nasze talerze. Mogą go zawierać m.in.:
- Koncentraty i sosy, na przykład ketchup, sos barbecue, sos teriyaki, sos śliwkowy oraz inne sosy azjatyckie
- Niskotłuszczowe lub beztłuszczowe dressingi do sałatek oraz marynaty
- Dipy i pasty
- Przystawki sprzedawane w supermarketach w dziale delikatesowym (np. makarony, sałatka ziemniaczana lub coleslaw)
- Herbatniki w puszce, gotowe ciasto na pizzÄ™
- Dania na wynos, szczególnie pizza i chińszczyzna
Cukier ukryty w produktach z lodówki lub zamrażarki
- Mrożone dania główne (także niskokaloryczne)
- Przetworzone mięso (kiełbasa, parówki)
- Mrożone warzywa z sosem
- Kanapki śniadaniowe
- Minipizze, roladki z pizzy (pizza rolls) i kieszonki
- Mrożony chleb i bułki
- Zapiekanki mięsno-warzywne w cieście
Cukier ukryty w spiżarni
- Sosy do makaronów
- Miksy ryżowe
- Płatki owsiane błyskawiczne lub o różnych smakach
- Granola i batoniki zbożowo-owocowe (także pełnoziarniste)
- Batony z płatków zbożowych
- Miks na chleb kukurydziany na słodko
- Pełnoziarniste płatki śniadaniowe do podawania na zimno
- Chlebki pita z mąki pszennej (także pełnoziarnistej)
- Fasola w sosie pomidorowym (fasolka po bretońsku)
- Mieszanka studencka
- Krakersy pełnoziarniste
- Muffiny angielskie
- Placki tortilli
Źródło: Zdrowy brud