res:
30 produktów, których nie podejrzewasz, że zawierają cukier

30 produktów, których nie podejrzewasz, że zawierają cukier

Dodaj komentarz

Dieta współczesnego człowieka zawiera znacznie więcej cukru niż kiedykolwiek w historii. Jeszcze sto lat temu ludzie potrzebowali aż pięciu dni, aby skonsumować ilość cukru, która obecnie znajduje się w jednej puszce napoju gazowanego. Często zdarza się, że dokładnie taką dawkę cukru spożywamy średnio co siedem godzin. Po zsumowaniu tych porcji okazuje się, że nasze dzienne spożycie cukru na jedną osobę może przekroczyć nawet dwadzieścia dwie łyżeczki.

Na domiar złego, na przestrzeni poprzednich trzech dekad konsumpcja napojów, głównie gazowanych, izotonicznych, energetycznych, herbat oraz witaminizowanych wód smakowych, wzrosła o ponad 30 procent, a w tym dziesięcioleciu podwoiła się i ukształtowała na poziomie około 53 litrów rocznie w przeliczeniu na jednego mieszkańca.

Dieta bogata w słodkie przekąski i fast foody może przyczynić się m.in. do stłuszczenia wątroby i rozwoju cukrzycy typu 2, lecz także zwiększyć ryzyko wystąpienia objawów ADHD, zaburzeń zachowania, niepokoju oraz problemów ze snem.

Ukryty cukier

Biały cukier jest tak wszechobecny, że wkradł się do wielu produktów, które najprawdopodobniej codziennie trafiają na nasze talerze. Mogą go zawierać m.in.:

  • Koncentraty i sosy, na przykÅ‚ad ketchup, sos barbecue, sos teriyaki, sos Å›liwkowy oraz inne sosy azjatyckie
  • NiskotÅ‚uszczowe lub beztÅ‚uszczowe dressingi do saÅ‚atek oraz marynaty
  • Dipy i pasty
  • Przystawki sprzedawane w supermarketach w dziale delikatesowym (np. makarony, saÅ‚atka ziemniaczana lub coleslaw)
  • Herbatniki w puszce, gotowe ciasto na pizzÄ™
  • Dania na wynos, szczególnie pizza i chiÅ„szczyzna

Cukier ukryty w produktach z lodówki lub zamrażarki

  • Mrożone dania główne (także niskokaloryczne)
  • Przetworzone miÄ™so (kieÅ‚basa, parówki)
  • Mrożone warzywa z sosem
  • Kanapki Å›niadaniowe
  • Minipizze, roladki z pizzy (pizza rolls) i kieszonki
  • Mrożony chleb i buÅ‚ki
  • Zapiekanki miÄ™sno-warzywne w cieÅ›cie

Cukier ukryty w spiżarni

  • Sosy do makaronów
  • Miksy ryżowe
  • PÅ‚atki owsiane bÅ‚yskawiczne lub o różnych smakach
  • Granola i batoniki zbożowo-owocowe (także peÅ‚noziarniste)
  • Batony z pÅ‚atków zbożowych
  • Miks na chleb kukurydziany na sÅ‚odko
  • PeÅ‚noziarniste pÅ‚atki Å›niadaniowe do podawania na zimno
  • Chlebki pita z mÄ…ki pszennej (także peÅ‚noziarnistej)
  • Fasola w sosie pomidorowym (fasolka po bretoÅ„sku)
  • Mieszanka studencka
  • Krakersy peÅ‚noziarniste
  • Muffiny angielskie
  • Placki tortilli

Źródło: Zdrowy brud