res:
Młody jęczmień a cukrzyca cz. 2 - leczenie cukrzycy

Młody jęczmień a cukrzyca cz. 2 – leczenie cukrzycy

5 komentarzy

STUDIA DOTYCZĄCE ODDZIAŁYWANIA MŁODEGO JĘCZMIENIA NA POZIOM CUKRU WE KRWI U CHORYCH NA CUKRZYCĘ
dr Miroslav Lacina

Część 2 – leczenie klasyczne i naturalne

LECZENIE KLASYCZNE

Cukrzyca I typu

  1. insulina jest podstawą tego leczenia

  • peny (strzykawki) insulinowe

  • pompy insulinowe

  1. dieta

  • konieczne jest częste spożywanie posiłków (5 – 6 dziennie)

  • zaleca się nie przekraczać dawki 30 gramów cukru dziennie, w takim przypadku konieczne jest odliczenie tej dawki od zalecanej dziennej dawki cukru

  • nie zaleca się spożywania pewnych wyrobów spożywczych słodzonych lub konserwowanych sacharozą – chodzi przede wszystkim o kompoty, marmolady i cukierki

  1. aktywność fizyczna

  • należy skrupulatnie przestrzegać dyscypliny i regularności

  • jeśli diabetyk uprawia sport, to zawsze z kimś, kto będzie wiedział jak zareagować w przypadku jego nieoczekiwanego złego samopoczucia

  • należy zasięgnąć rady lekarza i przestrzegać jego zaleceń – nigdy nie można dopuścić do hipoglikemii (niedostatku cukru we krwi)

  • cukrzycy nie mogą sobie również pozwolić na dłuższe głodówki.

  1. regularne kontrole i badania (są prewencją przed komplikacjami)

  • osobiste kontrole poziomu cukru we krwi za pomocą glukometrów

  • test na glikowaną hemoglobinę – za jego pomocą można stwierdzić średnią wartość glikemii w ostatnich trzech, czterech miesiącach

  • badanie nerek, cholesterolu, oczu, nóg…

  1. leczenie eksperymentalne

  • transplantacja trzustki lub jedynie komórek wysepek Langerhansa (komórki te produkują insulinę)

Cukrzyca II typu

1. dieta

  • podstawą jest obniżenie wartości energetycznej pożywienia, aby osiągnąć spadek masy ciała, co oznacza spożywanie dziennie mniej niż 1800 kcal (kcal= kilokaloria, jednostka energii zastępowana dziś jednostką kilojul (kj), gdzie 1 kcal = 4,18 kj)
  • w pożywieniu należy ograniczyć tłuszcze i cukry
  • trzeba dbać o dostarczenie błonnika, zwłaszcza w formie warzyw – ich spożycie nie musi być ograniczane, można spożywać także owoce, ale należy zwrócić uwagę na ich ilość w diecie, ze względu na zawartość cukru
  • jeśli jemy mięso, to ryby i drób
  • nieodpowiedni jest tłuszcz mleczny w formie śmietanki, tłustych serów i innych mlecznych produktów, duża zawartość tłuszczu znajduje się również w wędlinach
  • ilość białka w potrawie nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ obciąża to pracę nerek (0,9 – 1,0 gram na kg masy ciała na dzień)
  • spożywanie żywności dla diabetyków (dia żywność), która jest:

– słodzona nieenergetycznymi słodzikami (sacharyna, aspartam, acesulfam, te słodziki są lepsze, gdyż produkty, które z nich pochodzą mają niższą zawartość energii (chodzi zwłaszcza o lemoniady, marmoladę itp.)
– słodzona słodzikami z zawartością fruktozy i innych sacharydów, ma ona identyczną zawartość energii w 1 gramie jak cukier z buraka cukrowego (sacharoza) lub glukoza – nie zaleca się produktów wyrabianych w ten  sposób, a jeśli już są spożywane, to jedynie w ramach dokładnego planu diety z przeliczeniem każdej energii w nich zawartej.

2. aktywność fizyczna: podtrzymuje stan mięśni i kondycję, obniża poziom glukozy we krwi, kontroluje poziom tłuszczu we krwi, pomaga, obok diety, kontrolować masę ciała, podwyższa wrażliwość na działanie leku

3. antydiabetyki, leki, które obniżają poziom glukozy we krwi dzięki temu, że:

  • pomagają produkować i wydzielać insulinę
  • redukują zbyt dużą ilość glukozy (biguanidy – metformina, akarboza)
  • zmniejszają rezystencję insulinową (biguanidy – metformina)

4. insulina – jeśli pomimo diety i fizycznej aktywności oraz zażywania lekarstw nie udaje się utrzymać niskiego poziomu cukru we krwi.

Cukrzyca ciążowa

  • dieta

  • aktywność fizyczna

  • insulina – jeśli nie wystarczy dieta i ćwiczenia

Prewencja i leczenie komplikacji:

  • utrzymywanie wyrównanego poziomu glukozy we krwi jest najważniejszym postępowaniem w prewencyjnym leczeniu wszystkich komplikacji, konieczne jest śledzenie kompensacji cukrzycy

  • regularne ustalanie porannej glikemii

  • duży profil glikemiczny u diabetyków I typu – uwzględnia także ustalenie glikemii po jedzeniu (po 1 lub 2 godzinach) i skontrolowaniu nocnych glikemii

  • u diabetyjów II typu ważniejsza jest informacja postprandialnej glikemii (glikemia po jedzeniu, według różnych ośrodków badawczych, określa się ją po 60, 90 lub 120 minutach po jedzeniu)

  • u diabetyków I typu – ilość ketosubstancji w moczu

  • kontrola poziomu glikowanej hemoglobiny (HBA1c)- powinien być mniejszy niż 7,5 %

Nagłe komplikacje:

1. Hipoglikemia

  • zmierzyć glikemię (jeśli jest to możliwe)
  • podać cukier (około 10 – 15 g glukozy, co jest zawarte np. w 2 – 5 tabletkach glukozowych, 2 łyżkach rodzynek, w połowie puszki lemoniady, w 125 g soku pomarańczowego, w 10 galaretkach (cukierkach), w 2 dużych kostkach lub 2 łyżeczkach cukru, w 2 łyżeczkach miodu, w tubce galaretki (20g), w 190-250 g beztłuszczowego lub 1% mleka
  • ciężka hipoglikemia (śpiączka) wymaga zastrzyku glukagonu

2. Hiperglikemia

a) Cukrzycowa kwasica ketonowa

  • insulina
  • płyny
  • zaniechanie aktywności fizycznej
  • informowanie lekarza

b) Hiperglikemiczny stan hiperosmolarny (u diabetyków II typu)

  • picie dużej ilości bezkofeinowych i bezalkoholowych napojów
  • w większości przypadków konieczna jest dawka insuliny
  • informowanie lekarza

Komplikacje chroniczne:

  1. Polyneuropatia cukrzycowa – uszkodzenie nerwów, przede wszystkim nerwów obwodowych

  • zróżnicowane leczenie w różnych typach polineuropatii

  1. Retinopatia – uszkodzenie siatkówki

  • laserowa fotokoagulacja
  • witrektomia
  1. Nefropatia cukrzycowa – uszkodzenie nerek

  • obniżenie ciśnienia krwi (dieta z niską zawartością soli, leki, przede wszystkim ACE inhibitory)
  • dieta z niską zawartością białka, to znaczy maksymalnie 40 gram dziennie
  • w przypadku przewlekłej niewydolności nerek – hemodializa nerek, dializa otrzewnowa lub przeszczep nerek
  1. Mikroangiopatia – uszkodzenie małych naczyń

  2. Choroba serca i naczyń

  • zakaz palenia papierosów
  • leczenie podwyższonego poziomu cholesterolu oraz wysokiego ciśnienia
  • angioplastyka lub by-passy
  1. Infekcja

  • podawanie antybiotyku, ogólnie lub miejscowo

LECZENIE NATURALNE I UZUPEŁNIAJĄCE

Leczenie naturalne jest leczeniem uzupełniającym.

Witaminy i uzupełnienie diety:

Ludzie chorzy na cukrzycę potrzebują większej dawki witamin niż osoby zdrowe. W nawiasach, pogrubiono na zielono – zawartość tych substancji w Młodym jęczmieniu.

Pikolinat chromu – 400-600 mcg dziennie – podtrzymuje działanie insuliny, kontroluje tkankę tłuszczową i mięśnie (1,09 mcg/g)
Witamina B6 – przynajmniej 10 mg dziennie – niedobór tej witaminy łączy się z pojawieniem się cukrzycy (18,8 mg/100 g)
Witamina B 12 – 50 mg dziennie w prewencji neuropatii cukrzycowej
B kompleks – 50 mg 3x dziennie, witaminy z grupy B oddziałują najlepiej, kiedy są spożywane razem (B1 – 0,43 mg/100 g, B2 – 2,41 mg/100 g, Niacyna 3,63 mg/100 g, B5 – 5,1 mg/100 g, B6 – patrz wyżej, Biotyna – 0,8 mg/100 g)
Wapń i magnez – niedobór magnezu łączy się z pojawieniem się cukrzycy, łącznie z wapniem są bardzo ważne dla dobrego funkcjonowania systemu nerwowego (Ca 6,79 mg/g, Mg 0,03 mg/g)
L-karnitina – 500mg 2x dziennie na czczo – mobilizuje tłuszcze do szybkiego spalania
Cynk – 50 mg dziennie – niedobór łączy się z pojawieniem się cukrzycy, pomaga w gojeniu tkanek
Witamina C – co najmniej 3 g dziennie – jej niedobór prowadzi do problemów naczyniowych (457 mg/100 g)
Betakaroten – 25000 UI 1x dziennie (w przypadku ciąży nie więcej niż 10 000 UI), jest ważny w zachowaniu dobrego wzroku (1370 UI/g)
Witamina E – 400 mg dziennie poprawia obieg krwi i blokuje powstawanie różnych komplikacji (22,5 IU/10 g)

Szczegóły – skład Młodego jęczmienia

Leczenie żywnością:

Nienasycone kwasy tłuszczowe – przede wszystkim Omega3 (tłuszcz rybi) oraz kwas linolenowy (olej lniany) w dawce 1 łyżki dziennie obniżają i stabilizują poziom insuliny oraz poprawiają jej działanie przy spalaniu cukrów i tłuszczów jako źródła energii.
Do żywności obniżającej poziom cukru we krwi należy:
czosnek, cebula, siemię lniane, strączki fasoli, jagody, kwas piwny, produkty mleczne, (przede wszystkim chude sery), ryby, sałatka z młodych listków mniszka lekarskiego, kwaśna kapusta i warzywa.
Do żywności zawierającej witaminę B6
(pirydoksyna) należą: liście jarzyn, melasa buraczana, kiełki pszenicy, drożdże piwowarskie.
Do żywności zawierającej magnez należą:
rośliny zielone, rośliny strączkowe, soja, orzechy, wyroby pełnoziarniste, kiełki pszenicy, marchew, bakłażany, oliwki, karczochy, cebula.
Do żywności zawierającej chrom należą:
produkty pełnoziarniste, warzywa, drożdże, sery, mięso.

Fitoterapia

owoc cedru – poprawia pracę trzustki
korzeń żeń-szenia
– obniża poziom cukru we krwi (nie spożywać przy wysokim ciśnieniu!)
borówka amerykańska
– poprawia tworzenie insuliny
borówka, korzeń mniszka
– zalecane przy leczeniu cukrzycy
rutwica lekarska
– bardzo dobra dla diabetyków
listki borówki
– zawierają magnez i glukokininy, które stymulują działanie trzustki i aktywnie obniżają poziom cukru we krwi
pokrzywa wielka
– obniża poziom cukru, zawiera dużo żelaza, zawiera magnez
strączki fasoli
(bez ziaren!) – znana roślina obniżająca cukier we krwi.

PRZEJDŹ DO >>> CZĘŚCI TRZECIEJ

Młody jęczmień w naszym sklepie:

młody jęczmień