Ogórki kiszone – zastrzyk witamin zimowo-wiosennÄ… porÄ…
Zima jeszcze nie daje za wygraną, choć w powietrzu coraz bardziej czuć upragnioną wiosnę. Na nowalijki i zastrzyk witamin ze świeżych warzyw będziemy musieli jeszcze trochę poczekać. Póki co pozostają nam do dyspozycji kiełki, warzywa sezonowe oraz kiszonki. Dziś słów kilka o boskich ogórkach kiszonych:-)
Właściwości
Ogórki kiszone mogÄ… siÄ™ wydawać tak oklepanym tematem, że nie warto o nich pisać. Jednak w myÅ›l „cudze chwalicie, swego nie znacie”, stanÄ™ w ich obronie:-) W zalewie informacyjnym o ciekawostkach zdrowotnych, można zapomnieć o tym, co jest proste i niemal dosÅ‚ownie pod rÄ™kÄ…. Na przykÅ‚ad ogórki kiszone.
Wśród witamin obecnych w ogórkach kiszonych, na prowadzenie wysuwa się witamina C. To właśnie proces kiszenia sprawia, że kiszonki mają jej więcej niż ogórki w surowej postaci. Obok witaminy C warto wspomnieć o błonniku, którego dobroczynne działanie na układ pokarmowy jest nieocenione oraz witaminach z grupy B (działają korzystnie na układ nerwowy), witaminie E oraz K. Ze składników mineralnych odnajdziemy m.in. magnez, cynk, fosfor, żelazo, wapń.
Ogórki kiszone zbawiennie dziaÅ‚ajÄ… na skórÄ™, wÅ‚osy i paznokcie oraz… wahania nastroju i obniżony nastrój. PrzyspieszajÄ… przemianÄ™ materii, poprawiajÄ… perystaltykÄ™ jelit, wpÅ‚ywajÄ… korzystnie na ukÅ‚ad odpornoÅ›ciowy.
Warto dodać, że zalewa z ogórków kiszonych działa korzystnie na tzw. syndrom dnia wczorajszego, czyli na kaca;-)