Apetyt na sÅ‚odycze – jak go zmniejszyć?
W „zacukrzonym” spoÅ‚eczeÅ„stwie sÄ… jeszcze osoby, które unikajÄ… cukru ze wzglÄ™dów zdrowotnych. MajÄ… one lepszy nastrój, lepszÄ… pamięć i koncentracjÄ™, wiÄ™kszÄ… odporność. Zdecydowana wiÄ™kszość z nas zdaje sobie sprawÄ™ z tego, że wysokie spożycie cukru na zdrowie nie wychodzi, lecz nie wszyscy wiedzÄ…, czym to skutkuje i jak zerwać ze sÅ‚odkim naÅ‚ogiem. Dlatego dziÅ› piszemy co nieco o maÅ‚ym, sÅ‚odkim co nieco – biaÅ‚ym cukrze.
Szkodliwe oddziaływanie cukru (przy systematycznym i częstym spożyciu) to m.in.:
– zaburzenie równowagi minerałów (aby strawić cukier, organizm „wyciÄ…ga” z tkanek i koÅ›ci niezbÄ™dne substancje), przyczynia siÄ™ do osÅ‚abienia koÅ›ci,
– powoduje zaburzenia nastroju, niepokój, stany depresyjne i nadpobudliwość psychoruchowÄ…,
– uszkadza hipokamp (!) w mózgu, który jest odpowiedzialny m.in. za pamięć,
– osÅ‚abia wzrok,
– zaburza równowagÄ™ hormonalnÄ…,
– osÅ‚abia ukÅ‚ad odpornoÅ›ciowy,
– przyczynia siÄ™ m.in. do cukrzycy, chorób serca, anemii, próchnicy zÄ™bów, choroby Alzheimer’a;
Apetyt na sÅ‚odycze – jak go zmniejszyć?
A teraz dobra nowina – można zerwać ze sÅ‚odkim naÅ‚ogiem. Wymaga to wysiÅ‚ku, trochÄ™ czasu, zmiany nawyków a może i nawet „dochodzenia” w znalezieniu przyczyny problemu (jeÅ›li problem jest bardziej zÅ‚ożony). Przyczyny sÅ‚odkiego naÅ‚ogu mogÄ… tkwić również w psychice, ten problem opisuje w zarysie artykuÅ‚ „Zachcianki żywieniowe, czyli o czym mówi niepohamowany apetyt„. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek na zmniejszenie lub caÅ‚kowite ograniczenie (czego życzymy) biaÅ‚ego cukru. Jest to możliwe!
– Jedz wiÄ™cej wÄ™glowodanów zÅ‚ożonych z dodatkiem biaÅ‚ka i bÅ‚onnika – dziÄ™ki temu poziom cukru we krwi bÄ™dzie wzrastaÅ‚ stopniowo.
– Ogranicz produkty przetworzone do minimum, staraj siÄ™ wybierać naturalne, peÅ‚nowartoÅ›ciowe produkty.
– Cukier znajduje siÄ™ nie tylko w sÅ‚odkich napojach i sÅ‚odyczach. Niestety obecnie znajdziemy go niemal wszÄ™dzie – w chlebie, wÄ™dlinach, sosach do saÅ‚atek, żywnoÅ›ci w puszkach, żywnoÅ›ci gotowej. Gotuj sobie tak czÄ™sto jak to jest możliwe.
– Kuchnia PiÄ™ciu Przemian doradza jedzenie ciepÅ‚ych, peÅ‚nowartoÅ›ciowych Å›niadaÅ„ 4-5 razy w tygodniu. Po kilku tygodniach zmniejsza to apetyt na sÅ‚odycze, a „efektem ubocznym” ciepÅ‚ych Å›niadaÅ„ jest poprawa samopoczucia i wzrost witalnoÅ›ci.
– W przypadku chÄ™ci na sÅ‚odycze zastÄ…p je sÅ‚odkimi darami natury – jedz sÅ‚odkie warzywa – buraki, karczochy, marchewki, dynie, sÅ‚odkie ziemniaki, pasternak lub seler naciowy, suszone owoce (rodzynki, daktyle). Szczególnie uznanie należy siÄ™ surowej marchewce – powoduje ona szybszy i bardziej dÅ‚ugotrwaÅ‚y wzrost poziomu cukru niż biaÅ‚y cukier. Do menu możesz też dodać kieÅ‚ki (proces kieÅ‚kowania zamienia skrobiÄ™ w cukier), stewiÄ™, cukier kokosowy. Co ciekawe, apetyt na sÅ‚odkie może też zaspokoić coÅ› kwaÅ›nego, gorzkiego lub ostrego.
– Poznaj potrzeby swojego organizmu i spożywaj peÅ‚nowartoÅ›ciowe posiÅ‚ki. Zbilansowana dieta, która zaspokoi potrzeby twojego organizmu, wprowadzi wewnÄ™trznÄ… równowagÄ™.
Jeśli ktoś ma doświadczenia w ograniczaniu słodyczy, zachęcamy do dzielenia się z innymi (w komentarzach) :).
Dla osób, które nie sÄ… w stanie obejść siÄ™ bez dosÅ‚adzania kawy czy herbaty, polecamy cukier kokosowy. Ten odpowiednik biaÅ‚ego cukru posiada liczne zalety, m.in.: ma niższy indeks glikemiczny, niż cukier rafinowany, co powoduje mniejsze skoki cukru we krwi, jest tradycyjnie wytwarzany, nierafinowany. WiÄ™cej o cukrze kokosowym możesz przeczytać w artykule „Cukier kokosowy – zdrowy zamiennik biaÅ‚ego cukru„.