Dieta dr Dąbrowskiej. Podstawowe założenia i efekty
Post DÄ…browskiej jest rodzajem diety, której głównym zaÅ‚ożeniem jest oczyszczenie organizmu z toksyn. Redukcja nadmiernej tkanki tÅ‚uszczowej jest niejako tego skutkiem ubocznym. PodstawÄ… żywienia sÄ… tu owoce i warzywa, dlatego niezwykle ważny jest etap wyjÅ›cia – powolnego wprowadzania produktów wczeÅ›niej wykluczonych. Bez tego bardzo Å‚atwo o efekt jo-jo.
Dieta dr. DÄ…browskiej – podstawowe zaÅ‚ożenia
Dieta warzywno-owocowa dzieli się na cztery etapy. Drugi i trzeci mają trwać od kilku dni do kilku tygodni w zależności od potrzeb:
- przygotowanie do postu – usuwa siÄ™ z jadÅ‚ospisu wszystkie produkty poza warzywami i owocami;
- post warzywno-owocowy – wÅ‚aÅ›ciwy etap diety, podczas którego należy odżywiać siÄ™ wyÅ‚Ä…cznie owocami i warzywami. MogÄ… mieć one postać surowÄ… (surówki, koktajle), a także gotowanÄ… (zupy), duszonÄ… i pieczonÄ…;
- wyjÅ›cie z postu – stopniowe wÅ‚Ä…czanie produktów wykluczonych z jadÅ‚ospisu (m.in. kawÄ™, miÄ™so, nabiaÅ‚, kasze);
- żywienie peÅ‚nowartoÅ›ciowe – stosowanie prawidÅ‚owo zbilansowanej diety z okresowymi powrotami do postu.
Z założenia dieta dr Dąbrowskiej jest kuracją oczyszczającą. Utrata wagi jest natomiast efektem dużego deficytu kalorycznego. Dzienna ilość dostarczanej organizmowi energii zostaje zredukowana do zaledwie 800 kcal, podczas gdy średnie zapotrzebowanie u kobiet wynosi 2000 kcal, a u mężczyzn 2500 kcal.
Utrwalenie efektów i uniknięcie efektu jo-jo możliwe jest tylko wówczas, gdy rozpocznie się codzienną aktywność fizyczną, a po zakończeniu diety zadba o zdrowe odżywianie. Niekiedy konieczna jest więc całkowita zmiana dotychczasowego stylu życia.
Proponowana dieta korzysta z wiedzy na temat autofagii. Jest to proces, zgodnie z którym drastyczne ograniczenie wysoko energetycznych produktów sprawia, że organizm zaczyna się leczyć samodzielnie. Trawi uszkodzone tkanki (także te zwyrodniałe) i uwalnia dzięki temu energię, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania. Ponadto w procesie tym produkowane są sitruiny (białka), odpowiedzialne za naprawę DNA. Zjawisko autofagii zbadał na przykładzie drożdży i opisał prof. Yoshinori Ohsumi, za co przyznano mu Nagrodę Nobla.
Dieta dr DÄ…browskiej – dozwolone produkty
Składnikami przepisów dr Dąbrowskiej są wyłącznie warzywa i owoce. Można więc przygotowywać posiłki, na które składają się: soki warzywne i zakwasy, surówki, warzywa gotowane, zupy, kompoty, tarte owoce, napary ziołowe.
W poście powinny znaleźć się przede wszystkim warzywa o niskiej zawartości skrobi:
- korzeniowe (m.in. marchew, burak, seler, pietruszka),
- kapustne (kapusta, kalafior, brokuł),
- cebulowe (cebula, czosnek, por),
- dyniowate (dynia, ogórki),
- psiankowate (pomidor, papryka),
- liściaste (sałaty, natki, zioła).
Wybierając owoce, należy decydować się na te, o obniżonej zawartości cukru. Są to m.in.: jabłka, grejpfruty, cytryny oraz jagody.
Pijąc soki, najlepiej wyciskać je z zielonych pędów roślin (m.in.: natka pietruszki, seler naciowy, pokrzywa, szpinak, jarmuż). Mają one właściwości oczyszczające, odtruwające. Ponadto wspomagają proces trawienia i dostarczają cennych witamin oraz mikroelementów. Dozwolonymi napojami poza sokami i wodą są również herbaty owocowe i ziołowe, kompoty bez dodatku cukru i wywary warzywne.
Dieta dr. DÄ…browskiej – efekty
Post dr Dąbrowskiej przewiduje duży deficyt kaloryczny. Dostarczając organizmowi każdego dnia zaledwie 800 kcal, efekty, w postaci wyraźnie szczuplejszej sylwetki, są bardzo szybko zauważalne. Poza utratą masy ciała osoby, stosujące dietę warzywno-owocową dostrzegają u siebie poprawę samopoczucia i wzmocnienie odporności. Wszystko to dzięki stopniowemu pozbywania się z organizmu toksyn.
Niekiedy poprawia się również działanie układu nerwowego. Objawia się to zmniejszoną podatnością na stres i lepszą koncentracją.
Pozytywnym efektem diety dr Dąbrowskiej jest również sprawniejsze funkcjonowanie układu pokarmowego.