res:
6 niezwykle wartościowych wiosennych roślin

6 niezwykle wartościowych wiosennych roślin

Dodaj komentarz

Nareszcie przyszła wiosna 🙂 Lada moment pojawią się pierwsze rośliny jadalne – niezwykle zdrowe i wartościowe. Poniżej przedstawiam 6 roślin sezonowych, na które warto zwrócić uwagę.

Wiele z nich mijamy podczas spacerów w lesie, na łące, czy w parku. Warto sprawdzić jakie mają działanie i co można z nimi zrobić.

Pamiętajmy, że różne rośliny w różnych miejscach Polski będą wyrastać w innym czasie. Najbardziej uprzywilejowane pod tym względem jest południe naszego kraju, natomiast północ musi nieco poczekać na pierwsze rośliny.

FIOŁKI

Roślina sezonowa, kwitnie bardzo krótko. Pięknie pachnie, ślicznie wygląda. Fiołki nie tylko cieszą zmysły – mają zastosowanie kulinarne i zdrowotne:

  • Liście w smaku przypominają roszponkę. Mają działanie oczyszczające. Nadają się do sałatek, zielonych koktajli, zup.
  • Z liści i kwiatów można zaparzać herbatki.
  • Kwiaty stosuje się do wyrobów słodkich, dżemów, marmolad, syropów.
  • Fiołkowy napar pomaga na kaszel.

SOK Z BRZOZY

Bez problemu można go dostać w sklepach ze zdrową żywnością, lecz wtedy trzeba zwrócić uwagę na skład – gotowe soki mogą zawierać cukier. Natomiast jeśli ktoś ma czas i chęci, można pokusić się o samodzielne zebranie soku. Więcej o tym przeczytasz w artykule Sok z brzozy – jak go samodzielnie pozyskać?

Warto spróbować go, póki jest okazja. Sok z brzozy jest bardzo wartościowy:

  1. Wzmacnia i oczyszcza organizm.
  2. Poprawia pracę nerek, zapobiega powstawaniu kamieni moczowych.
  3. Wspomaga leczenie anemii, anginy, wrzodów, artretyzmu, egzemy.
  4. Nadaje włosom objętości i puszystości.
  5. Stosowany na skórę – zmniejsza trądzik, wybiela przebarwienia i piegi.

CZOSNEK NIEDŹWIEDZI

Sezon na czosnek trwa od marca do połowy maja. Roślina jest pod częściową ochroną i nie powinniśmy jej zbierać ze stanowisk naturalnych.

Czosnek niedźwiedzi ma jedną ogromną zaletę – nie pozostawia nieprzyjemnego zapachu, mimo że smak ma zbliżony do tradycyjnego czosnku.

Świeży nadaje się do sałatek, przetworów, sosów, pesto, jako dodatek do twarożku. Świetnie komponuje się również z wieprzowiną, baraniną, drobiem, rybami i dziczyzną.

Czosnek niedźwiedzi poprawia trawienie, wspomaga oczyszczanie organizmu. Zawiera witaminy A, C, dobrze przyswajalne żelazo, saponiny, flawonoidy, enzymy i aminokwasy.

POKRZYWA

Zwykle myślimy, że to chwast, lecz mało kto wie, że dawniej włókna pokrzywy służyły jako materiał przędzalniany. Obecnie wiemy, że pokrzywa działa bardzo korzystnie na organizm:

  • wzmacnia układ odpornościowy
  • jest pomocna w chorobach reumatycznych i artretycznych
  • wskazana w stanach zmęczenia i wyczerpania
  • oczyszcza krew, ma działanie krwiotwórcze, jest pomocna przy anemii spowodowanej niedoborem żelaza
  • obniża poziom cukru we krwi
  • działa korzystnie na włosy i paznokcie
  • wpływa korzystnie na nerki i pęcherz
  • zawiera witaminy C, K, z grupy B
  • zawiera garbniki, wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo, mangan, krzem, chlorofil, beta-karoten

Do celów kulinarnych i leczniczych najlepiej używać pokrzywy młodej (zebranej w kwietniu i maju), zanim zakwitnie.

Z pokrzywy możemy zrobić herbatki, zupy, sałatki, soki, nadzienie do pierożków, tarty i innych potraw. Aby przestała parzyć, wystarczy ją przelać wrzątkiem (w przypadku młodej pokrzywy) lub podgotować kilka minut (w przypadku starszej pokrzywy). Możemy ją wysuszyć i dodawać do różnych potraw jak pozostałe zioła.

MNISZEK LEKARSKI

Choć mniszek jest dostępny przez większą część roku, to jednak wczesną wiosną jest najsmaczniejszy – listki nie wydzielają jeszcze białego gorzkiego mleczka.

Mniszek to kolejna niepozorna roślina. Wiosną pełno go na polach i łąkach. Mając niemal pod ręką takie dobrodziejstwo, nie sposób z niego nie skorzystać 😉

Co możemy zrobić z mniszka?

  • Herbatę. Przyrządza się ją z kwiatów w proporcji łyżka kwiatów na 0.5 litra wrzątku. Należy zaparzać 10 minut.
  • Sałatkę. Świeże listki mlecza zawierają dużo witamin, m.in. A, B, C, D. Warto dodać je do zwykłej sałatki!
  • Syrop. To esencja właściwości zdrowotnych mniszka. Ma działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne, wspomaga leczenie dolegliwości żołądkowych, infekcji skórnych, ma właściwości oczyszczające, żółciopędne, przeciwmiażdżycowe.
  • Wino. Jest bogate w witaminy, flawonoidy, sole mineralne. Wino z mniszkiem to sposób, aby połączyć przyjemne z pożytecznym 😉

STOKROTKA

To kolejna niepozorna roślina, która cieszy oko, jest łatwo dostępna i działa korzystnie na zdrowie.

Już św. Hildegarda z Bingen polecała stokrotkę na „oczyszczanie krwi” i „rozjaśnianie umysłu”. Dziś wiemy więcej o jej działaniu:

  • wspomaga pracę wątroby i układu trawiennego,
  • przyspiesza metabolizm,
  • działa wzmacniająco,
  • pomaga przy nieżytach żołądka i jelit,
  • ułatwia odkrztuszanie,
  • łagodzi podrażnienia i choroby skóry,
  • zwiększa łaknienie,
  • uszczelnia naczynia krwionośne;