res:
5 przepisów na ZDROWE I SMACZNE dania z zielonych warzyw

5 przepisów na ZDROWE I SMACZNE dania z zielonych warzyw

Dodaj komentarz

JeÅ›li uważasz, że twoja dieta zawiera wciąż za maÅ‚o warzyw, to dobrze trafiÅ‚aÅ›/eÅ› – to, czego, potrzebujesz to przepisy na dania z zielonych warzyw. CzÅ‚owiek od wieków szuka różnych sposobów na dÅ‚ugowieczność, i – jak pokazujÄ… wszelakie statystyki – poszukuje ich skutecznie, ponieważ dÅ‚ugość naszego życia wciąż siÄ™ zwiÄ™ksza. Jednym z nich jest zdrowa, bogata w wartoÅ›ci odżywcze i kontrolowana dieta. Dietetycy i lekarze sÄ… zgodni – nasz jadÅ‚ospis powinien mieć w skÅ‚adzie pięć porcji warzyw i owoców, ponieważ w nich tkwi sekret zdrowej cery, wÅ‚osów i kondycji fizycznej.

Poniżej podamy kilka przepisów, które pomogÄ… urozmaicić dietÄ™, wÅ‚Ä…czajÄ…c do niej jedne z najzdrowszych produktów roÅ›linnych – zielone warzywa.

Przepisy na dania z zielonych warzyw

1. NaleÅ›niki z zielonymi warzywami a’la burrito

Składniki na farsz:

  • 400 gramów brokuÅ‚a (może być mrożony lub Å›wieży)
  • paczka mrożonego szpinaku (lub 400 gramów Å›wieżego)
  • 500 gramów piersi z kurczaka
  • 250 gramów jogurtu naturalnego
  • puszka zielonego groszku
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • 1 cebula
  • ser feta (lub a’la feta)
  • ser żółty
  • sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mÄ…ki pszennej
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki wody mineralnej gazowanej
  • szczypta soli oraz cukru
  • olej rzepakowy do smażenia

Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na oleju w garnku. Następnie dorzucamy do niej kurczaka i czekamy, aż się zarumieni. Do tego dodajemy szpinak i wyciśnięty przez praskę czosnek (może być też bardzo drobno pokrojony). W tym czosie obgotowujemy brokuła w osolonej wodzie, a gdy będzie wystarczająco miękki, odcedzamy i dorzucamy do szpinaku. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie czosnkiem granulowanym, a po paru minutach duszenia dodajemy jogurt naturalny i zielony groszek. Wszystko dusimy razem przez kilka następnych minut.

Jajko z mlekiem, wodą, solą i cukrem mieszamy przez kilka sekund, następnie dosypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji (najlepiej mikserem bądź blenderem). Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy naleśniki. 

Na gotowe ciasto wykładamy farsz, zawijamy i takimi naleśnikami wykładamy naczynie żaroodporne. Wszystko posypujemy rozdrobnionym serem feta i startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku 25 minut w temperaturze 180 stopni.

2. Jajka sadzone w zielonej papryce

Składniki:

  • jedna duża zielona papryka
  • 4 jajka
  • koperek do posypania (może być Å›wieży bÄ…dź suszony), sól, pieprz
  • olej do smażenia

PaprykÄ™ myjemy, kroimy w poprzek (by powstaÅ‚y swoiste „krążki”) i rozgrzewamy olej na patelni. Nastepnie lekko zarumieniamy paprykÄ™ na patelni, a do Å›rodka krążków wlewamy zawartość jajek. Pod koniec smażenia doprawiamy wszystko przyprawami i posypujemy koperkiem. 

3. Sałata ze szpinakiem i jarmużem

Składniki:

  • 400 gramów Å›wieżego szpinaku
  • 200 gramów jarmużu
  • 2 caÅ‚e ogórki
  • ser mozarella
  • sÅ‚oiczek kaparów
  • 300 gramów piersi z kurczaka
  • 2 Å‚yżki oleju, odrobina wody, 2 Å‚yżki soku z cytryny, sól i pieprz

Myjemy szpinak i jarmuż, a potem rwiemy i wrzucamy do miski. Ogórka kroimy w plasterki, ser mozarella w kostkÄ™ i dorzucamy do poprzednich skÅ‚adników. Dodajemy kapary po odlaniu z zalewy, a kurczaka kroimy w kostkÄ™ i podsmażamy na patelni. W oddzielnym naczyniu mieszamy olej z odrobinÄ… wody, sokiem z cytryny, solÄ… i pieprzem, a nastÄ™pnie dolewamy do miski i mieszamy wszystkie skÅ‚adniki – saÅ‚atka gotowa.

4. Placki z brokuła i pora

Składniki:

  • 400 gramów brokuÅ‚a mrożonego bÄ…dź Å›wieżego
  • 1 duży por
  • szklanka mÄ…ki pszennej
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka
  • sól, pieprz, natka pietruszki

Brokuły gotujemy w osolonej wodzie, pora kroimy na krążki i dusimy na patelni. Następnie blendujemy je razem i dodajemy do wszystkiego mąkę pszenną oraz jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki, dolewamy mleka i mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na patelnię (na rozgrzany olej) formując placuszki i smażymy z obu stron.

5. Cukinia w cieście naleśnikowym

Składniki:

  • 1 szklanka mÄ…ki pszennej
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki wody mineralnej gazowanej
  • szczypta soli oraz cukru
  • olej rzepakowy do smażenia
  • jedna duża cukinia

Cukinię obywamy i kroimy w krążki, a z pozostałych składników przygotowujemy ciasto na naleśniki. Krążki cukini maczamy w cieście i obsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju.