Sałatka z rukoli, kopru włoskiego i jabłka
Szukasz inspiracji na wiosenne, smaczne i zdrowe danie? Oto lekka sałatka, która może przypaść Ci do gustu.
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas marynowania: 30 minut
- Ilość porcji: 4
Świeży koper ma aromat anyżu (lukrecji). Połączenie tej sałatki z chrupiącym zielonym jabłkiem i pieprzną rukolą sprawia, że w żadnym razie nie można jej nazwać zwyczajną.
Sałatka z rukoli, kopru włoskiego i jabłka
Składniki:
1 łyżka białego octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
2 małe bulwy kopru
1 zielone jabłko
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
3 szklanki rukoli
1/4 szklanki startego parmezanu
1/4 szklanki prażonych niesolonych migdałów
W niewielkiej misce wymieszaj ocet, sól i pieprz. Stopniowo dodawaj oliwę, ciągle mieszając. Dodaj pietruszkę i odstaw na bok.
Przy pomocy bardzo ostrego nożyka usuÅ„ gÅ‚Ä…b u podstawy bulw kopru i pokrój je w cienkie plastry. UsuÅ„ gniazdo nasienne jabÅ‚ka, pokrój owoc w cienki plasterki i wymieszaj, podrzucajÄ…c jabÅ‚ko z sokiem z cytryny; odstaw na bok. W dużej misce wymieszaj, podrzucajÄ…c koper, jabÅ‚ka i poÅ‚owÄ™ dressingu. Przykryj szczelnie i wstaw do lodówki na 30 minut, aby saÅ‚atka siÄ™ „przegryzÅ‚a”.
Dodaj rukolę do mieszanki z koprem i wymieszaj z resztą dressingu, delikatnie podrzucając. Ułóż sałatkę na 4 talerzach i posyp startym serem i migdałami.
Powyższy przepis pochodzi z książki „Dieta nocna”