res:
Bób smażony z rozmarynem - alternatywa dla mięsnego obiadu

Bób smażony z rozmarynem – alternatywa dla mięsnego obiadu

Brak komentarzy

Dziś proponujemy prosty przepis kulinarny – smażony bób z rozmarynem. Bób jest  źródłem białka, błonnika, wapnia, żelaza , witaminy C, A i witamin z grupy B. Jest jednak kaloryczny i ciężkostrawny, tak więc dla osób na diecie polecamy jego gotowanie z umiarem.

Składniki:

– młody bób
– świeży rozmaryn albo inne zioła o konkretnym aromacie – tymianek, cząber, oregano, szałwia (suszona ma silniejszy aromat), a jak ktoś lubi ostrzejsze smaki to estragon
– olej do smażenia
– sól
– opcjonalnie pieprz

Przygotowanie:

Bób gotujemy. Wrzucamy do nieosolonej wody, wodę solimy mniej więcej w połowie gotowania. Jeśli bób jest młodziutki (drobny, o delikatnej, zieloniutkiej skórce) gotujemy go kilkanaście minut; można też na parze. Starszy bób trzeba gotować kilkadziesiąt minut – w zależności od preferencji 30-50 min.

Jeśli bób jest młody (ma zielonkawą skórkę, nie białą) nie trzeba go obierać. Rozgrzewamy na patelni trochę oleju, wrzucamy odsączony bób i posiekany rozmaryn. Smażymy, aż bób się przyrumieni. Solimy do smaku. Jeśli ktoś lubi, to można też dodać trochę pieprzu.

Przyrumieniona skórka jest lekko gumowato-ciągliwa, taka trochę do pożucia. Ja to uwielbiam 🙂 Jeśli się ze mną nie zgadzacie, to lepiej obierzcie bób ze skórki, nawet jeśli jest młodziutki.

Wskazówki i uwagi:

Zbyt mała ilość oleju i nieuwaga sprzyjają przypalaniu się bobu 😉
Świetnie sprawdza się jako samodzielne danie. Można też podać z kawałkiem pieczywa lub surówką albo do obiadu zamiast kotleta.

Patrycccja

Przepis pochodzi ze strony Puszka.pl – http://puszka.pl/przepis/5135-bob_smazony_z_rozmarynem.html

Zobacz >> książki kuchni jarskiej i wegetariańskiej.