Zima w kuchni Pięciu Przemian i przepis na zupę z kaszą jaglaną
Lada dzieÅ„ bÄ™dzie dostÄ™pna kolejna książka z serii W kuchni PiÄ™ciu Przemian. „Zima w kuchni PiÄ™ciu Przemian” jest przebogata w przepisy na dania rozgrzewajÄ…ce organizm od Å›rodka w tÄ™ najchÅ‚odniejszÄ… porÄ™ roku. W najnowszej książce Anny Czelej znajdziemy mnóstwo przepisów na zimowe zupy, saÅ‚atki i surówki, dania główne, dania z warzyw typowo zimowych, jak również zdrowe przekÄ…ski i desery. Książka zawiera również spis potraw bezglutenowych oraz tabelÄ™ aspektów smakowych (do jakiego żywioÅ‚u należą poszczególne produkty).
Zima według Pięciu Przemian
„ZimÄ… jemy produkty żywnoÅ›ciowe, które przechowujÄ… siÄ™ w naturalny sposób, sÄ… to miÄ™dzy innymi: ziarna zbóż, orzechy, pestki, warzywa strÄ…czkowe, suszone owoce i zioÅ‚a.
(…) W zimie nastÄ™pujÄ… maksymalne chÅ‚ody i w utrzymaniu wewnÄ™trznego ciepÅ‚a pomogÄ… nam nie tylko ciepÅ‚e ubrania, ale również potrawy, w których wzmacniamy yang poprzez mieszanie, ucieranie, pieczenie, duszenie, przypiekanie, dÅ‚ugotrwaÅ‚e gotowanie. DziÄ™ki tego typu zabiegom możemy zimÄ… jeść również nawilżajÄ…ce i wychÅ‚adzajÄ…ce produkty, do których dodajemy rozgrzewajÄ…ce przyprawy. ZimÄ… gotujemy dÅ‚ugo zupy, sÄ… one gÄ™ste i zawiesiste, lubimy piec ciężkie ciasta pierniki, babki i ucierać w makutrze makowce. Warto przy tym pamiÄ™tać, że dieta wegetariaÅ„ska z dużą iloÅ›ciÄ… surówek jest silnie wychÅ‚adzajÄ…ca i wychÅ‚odzeni wegetarianie powinni w zimie jeść głównie potrawy gotowane z wiÄ™kszÄ… iloÅ›ciÄ… rozgrzewajÄ…cych przypraw. KtoÅ› z nadmiarem gorÄ…ca w organizmie może sobie natomiast pozwolić na jedzenie w umiarkowanej iloÅ›ci surowych owoców i warzyw również zimÄ…. Niektóre warzywa i owoce sÄ… zresztÄ… lekko rozgrzewajÄ…ce, na przykÅ‚ad marchew, cebula, dynia, maliny, wiÅ›nie”.*
Zupa warzywna z kaszÄ… jaglanÄ…
Aby posmakować Zimy w kuchni Pięciu Przemian, proponuję przepis na zupę z przepyszną i bardzo zdrową kaszą jaglaną.
Składniki:
O – 1½ litra wrzÄ…tku, 1 liść laurowy, ½ Å‚yżeczki suszonego lubczyku, 1 Å‚yżeczka suszonego majeranku, ½ Å‚yżeczki suszonego tymianku
Z – 1 Å‚yżeczka masÅ‚a, 4-5 ziemniaków, 1 marchew, ¼ szklanki kaszy jaglanej, ½ Å‚yżeczki sproszkowanej sÅ‚odkiej papryki
M – 2 ziarenka ziela angielskiego, szczypta pieprzu, kawaÅ‚ek selera, 1 cebula, kilka listków Å›wieżej bazylii, 1 Å‚yżeczka suszonego rozmarynu, szczypta kardamonu
W – 1 Å‚yżeczka tamari, sól do smaku
D – 2 ogórki kiszone, 1 Å‚yżka natki pietruszki
Przygotowanie:
Zagotować wodę, dodać przyprawy z Przemiany Ognia, masło, pokrojone ziemniaki, marchew startą na tarce o dużych oczkach, kaszę jaglaną, sproszkowaną paprykę, pokrojoną cebulę i seler, ziele angielskie, pieprz, bazylię, rozmaryn, kardamon, sól i tamari. Gotować przez około pół godziny. Po tym czasie dodać pokrojony ogórek i gotować jeszcze przez 10 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
* Fragment ze wstępu Zima w kuchni Pięciu Przemian.