res:
Właściwości i wartości odżywcze bananów

Właściwości i wartości odżywcze bananów

Dodaj komentarz

Banan już od wielu lat jest jednym z najpopularniejszych importowanych owoców w Polsce. Można go znaleźć zarówno na weselnych i urodzinowych paterach, jak i w codziennych woreczkach na drugie śniadanie. Może stanowić samodzielną, zdrową przekąskę, a także być składnikiem wielu pysznych deserów. Delikatny, charakterystyczny smak nieodmiennie kusi i cieszy podniebienie. Banan i jego właściwości zdrowotne wspomagają zdrowie, a wartości odżywcze dodają energetycznego kopa na co dzień. Co jeszcze warto o nim wiedzieć i co można z niego zrobić?

WÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci bananów – kiedy warto jeść ten sÅ‚oneczny owoc?

Intensywnie żółty kolor banana nawet zimą potrafi przywołać klimat lata. Pamiętajmy jednak, że również banany mocno dojrzałe, usiane brązowymi kropkami, doskonale nadają się do jedzenia.

Kto powinien spożywać banana i sporzÄ…dzone z niego potrawy? Jest on prawdziwÄ… skarbnicÄ… potasu – zawiera aż 358 mg tego pierwiastka w 100 g. Sprawia to, że może być idealnym uzupeÅ‚nieniem diety osób cierpiÄ…cych na nadciÅ›nienie, a także pomóc w profilaktyce choroby.

Badania wykazały, że obecność w bananach pektyn sprzyja obniżeniu cholesterolu we krwi, a w konsekwencji może mieć pozytywny wpływ na utratę wagi. Co ciekawe, efekt ten związany jest ze spożywaniem owoców niedojrzałych.

Właściwości i wartości odżywcze daktyli »

WÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci bananów mogÄ… pomóc sercu. SÄ… one także doskonaÅ‚e dla ludzi, którym na co dzieÅ„ towarzyszy stres, cierpiÄ…cych na niedobór magnezu – ten pierwiastek również jest obecny w bananie w dużych iloÅ›ciach.

Owoce te powinny jeść również osoby majÄ…ce problemy z żoÅ‚Ä…dkiem – regenerujÄ… one bowiem jego bÅ‚onÄ™ Å›luzowÄ… i wspomagajÄ… walkÄ™ z wrzodami. PomagajÄ… też pokonać niestrawność i uciążliwe wzdÄ™cia.

Są ponadto bardzo chętnie wybierane już przez najmłodsze dzieci.

Przeciwwskazania

Pamiętajmy, że mimo niewątpliwych walorów zdrowotnych są one niewskazane w diecie osób chorujących na cukrzycę, a także nadmiar potasu we krwi.

WartoÅ›ci odżywcze bananów – ile majÄ… kalorii, biaÅ‚ka, tÅ‚uszczu i witamin?

Czy są to owoce kaloryczne? 100 g banana to 89 kcal, a więc jeden średniej wielkości okaz zawiera 178 kcal. Jest to zatem jeden z najbardziej kalorycznych owoców, dlatego raczej nie powinniśmy spożywać go w dowolnych ilościach każdego dnia. Ale jeśli zachowamy umiar i zjemy jednego lub dwa banany dziennie, z pewnością nie odczuje tego nasza waga, a korzyści dla zdrowia okażą się bezcenne. Jak wszędzie, tak i tutaj potrzebny jest złoty środek.

Banan zawiera 1,09 g biaÅ‚ka w 100 g, czyli jak na owoc dość dużo. Ilość tÅ‚uszczu jest bardzo niewielka – to 0,33 g na 100 g. PrzeważajÄ… za to wÄ™glowodany (w tym cukry proste), których jest 22,84 g na 100 g. To dlatego bananowa przekÄ…ska jest tak chÄ™tnie spożywana przez sportowców – zarówno przed, w trakcie, jak i po treningu. Szybko dodaje energii i stawia na nogi, a przy tym banan zajmuje niewiele miejsca, a jego przygotowanie do spożycia jest banalne i zajmuje kilka sekund.

WartoÅ›ci odżywcze bananów wzbogaca paleta witamin i minerałów: witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B, a także – oprócz magnezu i potasu – żelazo, fosfor, wapÅ„, cynk, sód i mangan.

Co można zrobić z bananów?

Banana można jeść jako samodzielne danie – najlepiej na pierwsze lub drugie Å›niadanie, ponieważ wtedy ludzki organizm dobrze trawi owoce. Może on być również skÅ‚adnikiem wielu fit przekÄ…sek, takich jak placki owsiane z bananem, bananowe pancakes czy naleÅ›niki. Popularnym pomysÅ‚em jest również koktajl z mleka i banana, a prawdziwy przysmak stanowiÄ… suszone kawaÅ‚ki bananów. Może on być też dobrym skÅ‚adnikiem różnego rodzaju deserów: galaretek, lodów oraz ciast.

Co jeszcze można zrobić z bananów i czy zawsze muszą być to opcje deserowe? Banan dobrze sprawdza się również w mniej słodkich daniach, na przykład w postaci kurczaka z bananami w różnych wydaniach lub ryżu z bananami smażonymi. Pamiętajmy, że w kuchni ogranicza nas tylko wyobraźnia, a banan ma tak wszechstronne właściwości, że doskonale nadaje się do eksperymentów i tworzenia nowych smaków.

Sposób na przetwory z bananów – dżemy, konfitury, marmolady »

Szybki przepis na smażone banany »