Trzy proste przepisy na odżywcze soki z jarmużem
Soki z jarmużem? Czemu nie? To warzywo jest lubiane przez miłośników zdrowego odżywiania. Nie bez przyczyny: jest bogate w składniki odżywcze, ma całkiem szerokie zastosowanie kulinarne oraz wpływa korzystnie na zdrowie.
Jarmuż usprawnia przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego i płuc.
Jarmuż jest odmianą kapusty ogrodowej, podobnie jak kalarepa, kalafior i brokuł. Jest warzywem lekkostrawnym i bogatym w żelazo, wapń i witaminę C, dlatego poleca się go szczególnie: dzieciom, młodzieży, osobom starszym, rekonwalescentom, chorym na osteoporozę.
Składniki odżywcze
W jarmużu odnajdziemy m.in. witaminy takie jak A, C, E, K, B1, składniki mineralne takie jak żelazo, magnez, sód, potas, wapń oraz związki bioaktywne takie jak karotenoidy, sulforafan.
Jarmuż w kuchni
Można go jeść na surowo, po ugotowaniu lub upieczeniu.  Dobrze smakuje w zupach, surówkach, omletach lub w wersji lekko podduszonej w śmietanie.
Niezwykle ciekawym doświadczeniem kulinarnym są soki z jarmużem. Oto trzy propozycje wkomponowania jarmużu do soku.
Soki z jarmużem
ZIELONY NAPÓJ DLA DZIECI
Większość dzieci trudno namówić do jedzenia zieleniny, możemy jednak skłonić je do picia smacznych soczków, które tak bardzo polubią.
Składniki:
- garść botwiny (buraka liściowego), jarmużu, szpinaku lub połączenia tych warzyw
- 1 gruszka, 1 filiżanka truskawek
- pół cytryny ze skórką
- 1 jabłko, pokrojone na kawałki
Przerabiamy kolejno: botwinę, gruszkę, truskawki, cytrynę i jabłko.
ZIELONA DAWKA ENERGII
Nieco więcej warzyw zielonych znacznie podnosi wartość tego supernapoju. To duża dawka życiowej energii!
Składniki:
- garść naci pietruszki lub liścieni pszenicy
- 4 Å‚odygi selera naciowego
- 2 liście jarmużu
- 1 zielona papryka
- garść liści szpinaku
- 1 ogórek, przekrojony wzdłuż na połowy
Przerabiamy kolejno: nać pietruszki, łodygi selera, jarmuż, paprykę, szpinak i ogórek.
KOKTAJL BUDOWNICZEGO KOÅšCI
Ta kompozycja dostarcza głównych składników odżywczych potrzebnych do budowy kości, takich jak: wapń, bor, magnez, inne minerały oraz witamina K1. Jest to napój wręcz przepełniony cennymi substancjami odżywczymi; zawiera bardzo duże ich ilości w stosunku do wartości kalorycznej.
Składniki:
- 3 lub 4 liście jarmużu
- garść naci pietruszki
- 2 marchwie
- 1 ogórek, przekrojony wzdłuż na pół
- 1 czerwona lub zielona papryka
Zbieramy w dłoni liście jarmużu i naci pietruszki, wkładamy je do sokownika, a następnie popychamy marchwią i ogórkiem. Na końcu przerabiamy paprykę i pozostałą marchew.
Źródło: Księga soków