Superfoods – rośliny, które zapewnią Ci duże dawki witamin!
Data publikacji:
Dodaj komentarz
Czy poszukujesz produktów, które dostarczą twemu organizmowi dużą dawkę witamin i mikroelementów? Postaw na SUPERFOODS! Pod tym słowem kryją się rośliny o dużej zawartości składników odżywczych: witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych, białek, w takiej postaci, w jakiej je stworzyła natura.
W gronie superfoodsów jest m.in.
- Kokos (i produkty z kokosa takie jak olej, mąka)
- Zielona żywność (młody jęczmień, spirulina, chlorella)
- Nasiona konopi
- Kakao
- Nasiona chia
- Pestki moreli
- Jagody goji
Zalety superfoods
- Naturalny skład.
- Można je określić mianem naturalnych suplementów diety.
- Wzmacniają organizm.
- Uzupełniają niedobory składników odżywczych.
Polskie superfoodsy
Choć słowo 'superfoods’ kojarzy się raczej z produktami zagranicznymi, w naszym najbliższym otoczeniu też ich nie brak!
- SIEMIĘ LNIANE – Jest bogatym źródłem korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3, przywraca równowagę kwasowo-zasadową, dzięki rozpuszczalnemu błonnikowi obniża poziom cholesterolu. Zawiera również lignany – przeciwnowotworowe antyoksydanty.
- MIÓD – To prawdziwy cud natury. Wzmacnia organizm i wspomaga leczenie wielu chorób. Różne rodzaje miodu są polecane przy różnych dolegliwościach. Więcej o tym w artykule „Miód receptą na słodkie i zdrowe życie”.
- OWOC DZIKIEJ RÓŻY – Bogactwo naturalnej witaminy C! W dodatku bardzo dobrze wchłanialnej dzięki zawartości flawonoidów i garbników. Słoiczek konfitury z owoców dzikiej róży wzmocni odporność zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
- JARMUŻ – Jarmuż posiada w swoim składzie dużo wapnia i magnezu przez co pomaga budować kości i może chronić przed ich zwyrodnieniem. Łagodzi nadkwasotę i inne problemy trawienne.
- ŻURAWINA – Jest polecana głównie przy chorobach układu moczowego. Oprócz tego wzmacnia odporność, obniża poziom złego cholesterolu, obniża ciśnienie.