Superfoods – 5 produktów o niezwykłych właściwościach
Zdrowe produkty szturmem podbijają nasze domy. Gdzie nie spojrzeć, tam możemy znaleźć żywność eko, bio, organic. I to naprawdę świetne nowiny – odpowiedzialne i zdrowe odżywianie wpływa doskonale na nasz organizm, samopoczucie, wydajność. Jesteśmy zdrowsi i szczęśliwsi.
Niektóre z tych produktów mają jednak wyjątkowe właściwości, które nie tylko dostarczają substancji odżywczych, ale także przeciwdziałają chorobom. To tak zwane superfoods >> czyli żywność, która ma w swoim składzie niezwykle cenne składniki. Jakie produkty kryją się pod tą nazwą?
Superfoods, które warto mieć w kuchni
BROKUŁ
To niepozorne warzywo z rodziny kapustowatych należy do grona najczęściej wymienianych superfoods. Dlaczego? Jego działanie na nasz organizm jest wręcz spektakularne, zwłaszcza przez wzgląd na stwierdzone działanie antynowotworowe.
Zawarty w brokułach sulforafan nie tylko blokuje powstawanie nowych komórek nowotworowych, ale także mutowanie tych już istniejących. Wspomaga proces leczenia oraz wywołuje proces apoptozy, czyli śmierci komórki. Nie dziwi zatem, że brokuł tak chętnie nazywany jest superżywnością.
Jednak, aby wydobyć z brokułu to, co najlepsze, należy go odpowiednio ugotować. Przeczytaj Jak gotować brokuły, aby działały antynowotworowo >>
JARMUŻ
Jarmuż pojawił się na naszych stołach relatywnie niedawno, jednak szybko zyskał popularność. Dodajemy go do sałatek, sosów, a nawet robimy z niego chipsy. Podobnie jak brokuł, jarmuż również należy do rodziny kapustnych i także zawiera sulforafan (choć nie w tak dużych ilościach jak brokuł). Jest za to skarbnicą błonnika, żelaza, wapnia czy magnezu, a także przeciwutleniaczy, które przeciwdziałają procesowi starzenia się komórek.
SOCZEWICA
Soczewica >> jest ulubienicą wegetarian i wegan – nic w tym dziwnego, bo z powodzeniem może zastąpić mięso. Jest niezwykle bogata w wysoko przyswajalne białko (aż na poziomie 85%). Dodatkowo zawiera istotny dla kobiet kwas foliowy, duże ilości potasu, błonnika regulującego pracę jelit oraz taniny będące silnym antyoksydantem.
SIEMIĘ LNIANE
Dodawane do chleba, jogurtów, deserów, ciast siemię lniane stanowi idealne dopełnienie wielu produktów w naszej kuchni. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, jak ogromny ma ono wpływ na nasze zdrowie.
Siemię lniane >> zaliczane jest do superfoods, bo jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy ALA, które obniżają cholesterol, lignany wpływające pozytywnie na pracę jelit oraz wapń. Podczas chorób natomiast może działać jako naturalna osłona dla naszego gardła.
ŻURAWINA
Owoce żurawiny niedawno pojawiły się w naszych sklepach – w sam raz na okres zachorowań. Żurawina ma działanie przeciwbakteryjne, dzięki czemu skutecznie chroni nas przed infekcjami. Jest ona także bogatym źródłem witaminy C, flawonoidów, beta-karotenu czy polifenoli, które redukują poziom złego cholesterolu we krwi.
Lista superfoods >> jest długa i cały czas się powiększa. Warto jednak dołączyć do swojej diety chociaż część z nich.