res:
Stosowanie ziół w trakcie ciąży

Stosowanie ziół w trakcie ciąży

Dodaj komentarz

Jak wiadomo, ciąża nie jest to najlepszy czas na przyjmowanie medykamentów, a bywa, że w tym czasie trudno jest uniknąć powszechnych dolegliwości. Dlatego zamiast sięgać po tabletkę, warto rozważyć stosowanie ziół. Jak ze wszystkim w trakcie ciąży należy uważać, dlatego w trakcie ciąży, zwłaszcza w pierwszym tryme­strze, ostrożnie korzystaj z ziół. Oczywiście przed zażyciem któregokolwiek z nich koniecznie skonsultuj się ze swoim lekarzem.

Lucerna: to zioło jest dobrym źródłem witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy K, która jest niezbędna dla prawidłowe­go krzepnięcia krwi.

Korzeń imbiru: popijanie herbaty imbirowej lub ssanie małego plasterka obranego imbiru może pomóc złagodzić mdłości, poprawić trawienie i wspomóc krążenie.

Słoma owsiana: Słoma owsiana zawiera zdrowe roślinne związki chemiczne, substancje odżywcze, w tym także wapń, kwas fo­liowy, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen, cynk oraz witaminy A, B i E. Działa jako odżywczy środek wzmacniający nerwy, więc może złagodzić niepokój, stres oraz bezsenność.

Mięta pieprzowa: Herbata z liści mięty pieprzowej może wspo­móc trawienie i zwiększa apetyt. W trakcie ciąży pij ją jednak oszczędnie, gdyż może zaburzyć przyswajanie żelaza. Z tego powodu, unikaj jej w trakcie karmienia piersią.

Liście maliny: Herbata z liści malin może wzbogacić mleko matki i pomóc macicy w bardziej skutecznym obkurczaniu. (Uwa­ga: w trakcie pierwszych ośmiu miesięcy ciąży nie wypijaj więcej niż jedną filiżankę dziennie, gdyż w tym czasie nie chcesz wywołać skurczów).

Zioła, których warto unikać

Do ziół oczyszczających, które mogą być zbyt mocne w trak­cie ciąży lub mogą podrażnić ciebie lub dziecko zalicza się: arnikę, berberys, melisę, czarny orzech, oset (drapacz le­karski), kocimiętkę, cykorię, podbiał, żywokost, przęśl chińską (Ephedra sinica), kozieradkę, goryczkę, szan­tę zwyczajną, skrzyp, wymiotnicę lekarską, owoce jałowca, lobelię, korzeń mahonii pospolitej, korzeń szkarłatki, korzeń rabarbaru, rozmaryn i krwawnik.

Poniższych ziół należy unikać, gdyż mogą one negatywnie wpłynąć na hormony w ciąży: ogórecznik damiana, dzię­giel chiński, lukrecja, kolcowój lekarski i żeń-szeń syberyjski.

Poniższych ziół należy unikać, gdyż mogą wywołać skurcze lub krwawienie: kokornak, pluskwica groniasta, korzeń bawełny, oman wielki, kozieradka, złocień, gorzk­nik kanadyjski, szanta zwyczajna, lubczyk, jemioła, serdecz­nik pospolity, bielica pospolita, mirra, pietruszka, mięta polej, ruta, szałwia, wrotycz pospolity, tuja, tymianek, kurkuma i piołun.

Zioła przeczyszczające, które są zbyt mocne, by je stosować w trakcie ciąży: aloes, szakłak (kruszyna) i szakłak amery­kański.

Na podstawie książki „Duchowy wymiar ciąży”