SÅ‚odkoÅ›ci PiÄ™ciu Przemian – zupa na bazie mleczka kokosowego
DziÅ› mamy niecodziennÄ… propozycjÄ™ – zupÄ™ na bazie mleczka kokosowego. Jest to idealna propozycja dla miÅ‚oÅ›ników sÅ‚odkoÅ›ci, którzy jednak chcÄ… ograniczyć rafinowany, biaÅ‚y cukier w swojej diecie. Przepis pochodzi z nowo wydanej książki „Lato w kuchni PiÄ™ciu Przemian” Anny Czelej.
PamiÄ™tajmy, że kuchnia PiÄ™ciu Przemian zaleca dodawanie okreÅ›lonych skÅ‚adników w Å›cisÅ‚ej kolejnoÅ›ci (takiej, jaka jest w przepisie). W przypadku cukru trzcinowego zadbaj o to, aby byÅ‚ on od uczciwego producenta – niestety, w sklepach możemy dostać biaÅ‚y cukier zabarwiany karmelem, który jest sprzedawany jako nierafinowany. WiedzÄ…c o tym, możemy już przystÄ…pić do dzieÅ‚a:)
Składniki:
Z (Å»ywioÅ‚ Ziemi) – 1 szklanka mleczka kokosowego w pÅ‚ynie, 2 szklanki mleczka kokosowego w proszku, 1/4 kostki masÅ‚a, 3/4 cukru trzcinowego, 8 jajek, cynamon
M (Å»ywioÅ‚ Metalu) – szczypta imbiru
W (Å»ywioÅ‚ Wody) – szczypta soli
Przygotowanie:
W garnku rozmieszać mleczko kokosowe w proszku w mleczku kokosowym w płynie i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając, aby uniknąć przypalenia. Dodać masło, cukier i gotować przez 3 minuty. Zestawić z ognia.
Dodać 8 żółtek, szczyptę imbiru, sól. Dokładnie zmiksować. Przestudzić, potem ponownie zmiksować i schłodzić. Białka ubić na sztywną pianę (najpierw same, pod koniec ubijania dodajemy cukier, imbir i na końcu sól). Ubitą pianę z białek wyłożyć łyżeczką na wrzątek, gotować około minuty, wyjąć łyżką cedzakową. Ułożyć na półmisku, posypać cynamonem i odstawić do schłodzenia. Pianki dodać do zupy tuż przed podaniem.
Tę słodką zupę należy popić gorzką kawą lub herbatą.