Uff jak gorÄ…co – przepisy na chÅ‚odnik
Oto kilka propozycji na ochłodę w dni, kiedy słupki rtęci skaczą jak oszalałe. Są proste w przygotowaniu, pyszne i pożywne.
Przepisy na chłodnik
Indyjski chłodnik z ogórka aromatyzowany świeżą miętą
Składniki dla 4 osób:
– 200 g Å›wieżego ogórka
– 250 ml jogurtu naturalnego
– 250 ml kefiru
– 10 listków miÄ™ty
– sok z 1 limonki
– sól, pieprz czarny mielony do smaku
Sposób przygotowania:
Ogórek obierz, przekrój na pół, wydrąż pestki i pokrój w drobną kosteczkę. Następnie zmiksuj ogórka z jogurtem, kefirem oraz sokiem z limonki, dopraw do smaku i wstaw do lodówki. Schłodzoną zupę podawaj z listkiem mięty i świeżym ogórkiem.
Meksykański chłodnik ze świeżą kolendrą i selerem naciowym
Składniki:
– 4 Å›wieże pokrojone w kostkÄ™ pomidory bez skóry i pestek
– 1 pokrojony w kostkÄ™ Å›wieży ogórek bez skóry i pestek
– 1 pÄ™czek Å›wieżej kolendry
– 2 zÄ…bki czosnku
– 200 ml soku pomidorowego
– sól, pieprz czarny mielony
– szczypta chili pieprz cayenne do smaku
– sok z 1 limonki
– 1 Å‚yżka oliwy z oliwek
– gaÅ‚Ä…zka selera naciowego do dekoracji
Sposób przygotowania:
Zmiksuj pomidory, ogórek, czosnek, sok pomidorowy, sok z limonki, oliwę z oliwek. Dopraw do smaku, udekoruj gałązką selera naciowego. Schłodź w lodówce. Podawaj jako chłodnik z dodatkiem guacamole (przepis poniżej) lub jako orzeźwiający napój z selerem naciowym.
Guacamole:
Składniki:
– 1 dojrzaÅ‚e awokado
– 4 Å‚yżki soku z limonki
– 1 drobno pokrojona maÅ‚a cebula
– 1 drobno pokrojony zÄ…bek czosnku
– 1 drobno pokrojona papryczka jalapeno
– 1 pokrojony w kostkÄ™ pomidor bez skóry
– 1 Å‚yżka oliwy z oliwek
– sól, pieprz czarny mielony
– Å›wieża kolendra i natka
Sposób przygotowania:
Obrane awokado rozgnieć widelcem i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Do awokado dodaj cebulę, pomidora, czosnek i papryczkę. Wlej oliwę, dopraw solą i pieprzem. Natkę i część kolendry drobno posiekaj, dodaj do awokado. Wszystkie składniki (z wyjątkiem kolendry i selera naciowego) dokładnie zmiksuj, dopraw do smaku przyprawami i świeżo siekaną kolendrą.
Chłodnik z truskawek i wanilii z sorbetem cytrynowym
Opcja dla tych, którzy mają mrożone truskawki 🙂
Składniki:
– 500 g truskawek
– 300 ml jogurtu naturalnego
– 100 ml czerwonego wina
– 1 laska wanilii
– 1 Å‚yżka cukru
– 1 Å‚yżka miodu wielokwiatowego
– 1 gaÅ‚Ä…zka Å›wieżej miÄ™ty
– 4 Å‚yżki sorbetu cytrynowego
– szczypta chili pieprz cayenne do smaku
Sposób przygotowania:
Truskawki umyj i obierz z szypułek. Do garnka wlej wino, dodaj cukier, miód oraz przekrojoną na pół wanilię i gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut. Po tym czasie dodaj truskawki, gotuj kolejne 10 minut, a następnie ostudź, wyjmij wanilię, dolej jogurt i całość zmiksuj. Gotowy chłodnik dopraw do smaku i wstaw do lodówki. Po schłodzeniu podawaj z sorbetem cytrynowym i świeżą miętą.
Źródło:
Sens, nr 7/46 lipiec 2012, str. 99