Przepis na ziemniaki w ziołach według Pięciu Przemian
Jesienne powiewy chłodu sprawiają, że na nasze stoły powinny trafiać przede wszystkim potrawy gotowane i pieczone. Oto jedna z propozycji – ziemniaczki w ziołach. Wśród ziołowych znakomitości m.in. rozmaryn, oregano, estragon, majeranek, koperek. Wśród właściwości tych ziół są m.in.: działanie rozgrzewające, poprawa nastroju (rozmaryn), właściwości przeciwbakteryjne (oregano), pobudzanie apetytu i wydzielania soków trawiennych (estragon), przyspieszenie oczyszczania wątroby (majeranek), działanie rozkurczowe mięśni gładkich przewodu pokarmowego (koperek).
Ziemniaki w ziołach
Składniki
Z – ¾ szklanki oliwy, 1 kg małych ziemniaków
M – 1 ząbek czosnku, 2 gałązki rozmarynu, 1 garść oregano, 1 garstka bazylii
W – sól do smaku
D – 1 gałązka estragonu, 1 garść suszonej żurawiny, 1 garść zielonych oliwek
O – 1 garść świeżego majeranku, 1 łyżka świeżego koperku
Przygotowanie
Obrać ziemniaki, dokładnie umyć i osuszyć. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić ziemniaki. Smażyć na dużym ogniu przez 5 minut, następnie zmniejszyć płomień, dodać posiekany czosnek, rozmaryn, oregano, bazylię, sól i estragon. Gotować w oliwie pod przykryciem przez około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać żurawinę i oliwki, gotować jeszcze chwilę. Przed podaniem posypać majerankiem i koperkiem.
Pamiętajmy, że jest to przepis według Pięciu Przemian i wszystkie składniki należy dodać do siebie w ścisłej kolejności. Poniżej jeszcze „ściąga” wyjaśniająca, co oznaczają literki „O”, „Z”, „M”, „W” oraz „D”.
O – Żywioł Ognia
Z – Żywioł Ziemi
M – Żywioł Metalu
W – Żywioł Wody
D – Żywioł Drzewa
Przepis pochodzi z książki „Jesień w kuchni Pięciu Przemian„.
Dostępne w sprzedaży książki z serii Gotowanie według Pięciu Przemian: