Poznaj 10 produktów, które zmniejszają zgagę i refluks
Większość z nas doświadczyła nieprzyjemnego, piekącego bólu w klatce piersiowej po obfitym lub ciężkostrawnym posiłku – ach ta koszmarna zgaga! Dobra wiadomość jest taka, że pomimo iż odczuwasz bóle w okolicy mostka, nie ma to nic wspólnego z sercem. Uczucie pieczenia, którego doświadczasz, nosi fachową nazwę refluksu kwasowego. Kiedy zaczyna powtarzać się regularnie, możemy już mówić o refluksowej chorobie przełyku.
Okazuje się, że krokiem numer jeden z leczeniu refluksu jest… odpowiednia dieta.
10 produktów, które zmniejszają zgagę i refluks
1. Imbir – ma właściwości przeciwzapalne i jest znany jako środek do dolegliwości żołądkowe. Posiada właściwości absorbujące kwas żołądkowy. Uważaj, jednak aby nie spożyć go zbyt dużo ponieważ wtedy może przynieść odwrotny skutek.
2. Migdały – mają działanie alkaliczne, pomagają zachować właściwe pH w przewodzie pokarmowym, zmniejszając poziom kwasów oraz redukując zgagę.
3. Owsianka – zawiera mało tłuszczu i dużo błonnika i działa na żołądek łagodząco. Spożywanie produktów bogatych w błonnik może w naturalny sposób zmniejszyć ryzyko wystąpienia refluksu kwasowego.
4. Banany – są bogate w wartości odżywcze ale też działają na żołądek jak antacyd i pomagają zwalczyć pewien typ bakterii odpowiedzialnych za tworzenie się wrzodów. Wybieraj tylko dojrzałe banany ponieważ te zielonkawe zawierają dużo kwasu.
5. Jogurt – ze względu na zawartość probiotyków jogurty są polecane osobom cierpiącym na refluks. Jedzenie jogurtów to jeden z najlepszych sposobów na dostarczenie organizmowi probiotyków ze względu na obecność w nich żywych kultur bakterii.
6. Koper włoski – poprawia funkcjonowanie żołądka i zawiera substancję która łagodzi skurcze przewodu pokarmowego. Koper pomaga tez obniżyć cholesterol, zapobiega zatwardzeniom, ma działanie przeciwzapalne i nawilża przesuszona skórę głowy.
7. Owoce morza – zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, niewiele „złych” tłuszczów nasyconych i sporo białka. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają działanie przeciwzapalne i przynoszą organizmowi całą masę innych korzyści zdrowotnych.
8. Ananas i papaja – oba owoce mają w składzie proteazę, czyli enzym trawienny, który pomaga w rozbijaniu białka ze spożywanych produktów. Wprowadzenie och do diety może złagodzić pojawiający się refluks.
9. Natka pietruszki – zawiera aminokwas zwany glutaminą, który ma właściwości przeciwzapalne. Może on pomóc zmniejszyć stan zapalny w jelitach i refluks kwasowy, zneutralizować kwasy w żołądku, wprowadzając odczyn zasadowy i zapobiegając w ten sposób zgadze.
10. Pistacje – są doskonałe na trawienie i zawierają mnóstwo składników odżywczych i błonnika. Są bogate w witaminę B6, tiaminę, magnez i miedź. Pomagają utrzymać wyższy poziom pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym.
10 produktów, które nasilają zgagę i refluks
Przechodząc na dietę pomocną w leczeniu refluksu powinniśmy wykluczyć lub zredukować spożycie, tych 10 grup pokarmowych:
- Cytrusy i pomidory
- Surowy czosnek i cebula
- Kawa
- Tłuste i smażone potrawy
- Czekolada
- Ostre i smażone potrawy
- Mięta
- Kofeina
- Napoje gazowane
- Alkohol
Kompletny plan żywieniowy, dzięki któremu pozbędziesz się refluksu, zgagi oraz innych symptomów choroby refluksowej przełyku, przedstawa książka Leczenie odżywianiem. Refluks