Pieczone chipsy z jarmużu
Jarmuż jest najbardziej gorzkim i najzdrowszym warzywem ze wszystkich kapustnych. Badania laboratoryjne pokazują, że bardzo skutecznie zapobiega on nowotworom i spowalnia ich rozwój.
Najlepszym sposobem gotowania jarmużu jest krótkie gotowanie go na parze albo podsmażenie na oliwie. Zdrową przekąską mogą być chipsy z pieczonego jarmużu.
Chipsy z jarmużu
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 8-10 minut
Składniki:
- 1 pęczek jarmużu dowolnej odmiany
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól do smaku
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 175 stopni (albo na 160 dla piekarników konwekcyjnych). Opłucz jarmuż i osusz go. Odrywaj pięciocentymetrowe kawałki liści. Przełóż je do dużej miski i wymieszaj z oliwą z oliwek i solą. Rozłóż jarmuż na blasze do pieczenia i piecz 8 do 10 minut albo do momentu, kiedy warzywo zrobi się chrupkie, ale nie całkiem suche. Schłodź je i zjedz.
Inna opcja: Zamiast oliwy z oliwek, użyj oleju sezamowego, a przed upieczeniem posyp jarmuż dwoma łyżkami sezamu. Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku i dodaj go do oliwy, po czym odstaw na dziesięć minut przed wymieszaniem z surowym jarmużem.
Chipsy z jarmużu są już gotowe:-)
Źródło: Dzika strona jedzenia